Ekonomija

Danski novinar u posjeti Crnoj Gori: Magični pejzaži ostavljaju bez daha

Søren Schultz Jørgensen/ Foto: NTOCG

Danski novinar Søren Schultz Jørgensen u sklopu samostalne tronedjeljne biciklističke ture u zemljama Zapadnog Balkana boravi u Crnoj Gori u periodu od 23-28. maja, poručili su iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG).

Uz podršku Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija Kotora, Cetinja i Plava danski novinar boravi u Crnoj Gori nakon čega će objaviti članke o biciklističkoj turi u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini u prestižnim danskim medijima.

“Za mene je Crna Gora posebno fascinantna, jer ne samo da imate neke od najljepših pejzaža u Evropi koji ostavljaju bez daha, već i veoma, veoma snažnu istoriju i identitet – sve u jednoj maloj državi”, poručio je Jorgensen.

Novinar je tokom boravka u Perastu, kako se navodi, nakon obilaska Starog grada Kotora i upoznavanja sa gastro ponudom, imao priliku da obavi intervju sa predstavnicom turističke organizacije Kotora, Draganom Samardžić i turističkim vodičem, Dolores Bonić Fabian.

„Perast je zaista magično mjesto i predivno iskustvo koje ću pamtiti. Istorijska atmosfera i čista ljepota čine ovo mjesto nevjerovatnim! Poredeći sa Kopenhagenom, gdje takođe dolazi veliki broj brodova za krstarenje, nadam se da ćete uspjeti da sačuvate i zaštitite čistotu i posebnost dragulja Bokokotorskog zaliva”, kazao je on.

Put je nastavio ka Cetinju gdje se susreo sa Bogdanom Marcanovićem, kovačem i prodavcem autentičnih suvenira i strastvenim biciklistom, Jovanom Gardaševićem, koji su ga upoznali sa značajnim dijelom istorije i dali preporuke u vezi biciklističkih ruta u Crnoj Gori.

„Cetinje je mjesto svjetske klase. Sva crnogorska istorija i duša spakovana je u ovaj mali, opušteni grad. Ovo malo mjesto me je oduševilo. Uživao sam u vožnji predivnim ulicama“, kazao je Jorgensen.

Iz NTOCG su naglasili da će po povratku sa puta, Jorgensen napisati tri članka o čitavom putovanju – ljudima, predjelima koje je istraživao i kulturama zemalja Zapadnog Balkana za dvije najveće danske novine i medijske kompanije, kao i biciklistički časopis.

“Članci o ovom putovanju, zajedno sa fotografijama, biće objavljeni u novinama Politiken i odjeljku za putovanja u 13 regionalnih dnevnih novina pod vlasništvom medijske kompanije Jysk Fynske Medie, kao i magazina Cyklister pod vlasništvom Udruženja biciklista Danske, za koje se procjenjuje da imaju oko milion čitalaca”, zaključili su iz NTOCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoll
Gost
Zoll

Je li što rekao za tone smeća pored puteva? To je sve u redu. Kanjon Morače je jedna velika deponija.

Sandokan
Gost
Sandokan

Evo napokon nešto normalno.

Send this to a friend