Ekonomija

Darmanović u Japanu: Crna Gora privlačna turistička i investiciona destinacija

U oblasti turizma postoje brojne mogućnosti jačanja saradnje Crne Gore i Japana, naročito imajući u vidu zainteresovanost japanskih turista i značajnu perspektivu rasta ovog sektora, kao i razvoj naše zemlje kao privlačne destinacije sa cjelogodišnjom turističkom ponudom, kazao je crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanović, tokom razgovora sa parlamentarnim zamjenikom ministra zemljišta, infrastrukture, saobraćaja i turizma Japana, Hidejuki Tanakom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Tanaka je zadovoljan posjetom crnogrskog ministra, koju, kako je istakao, smatra veoma važnom u kontekstu snaženja bilateralnih odnosa dvije države.

U razgovoru sa izvršnim potpredsjednikom Japanske spoljno-trgovinske organizacije (JETRO), Jasukazu Irinom, Darmanović je ukazao na političku i makroekonomsku stabilnost Crne Gore i povoljan investicioni ambijent.

“Izrazio je zadovoljstvo iskazanom namjerom JETRO da se do kraja ove godine organizuje seminar na temu investicija, koji će biti prilika da zemlje Zapadnog Balkana predstave Japanu svoje investicione potencijale. Na toj liniji, ministar je prenio spremnost Privredne komore Crne Gore da organizuje crnogorsko- japanski biznis forum, u cilju međusobnog predstavljanja i sagledavanja mogućnosti snaženja privredne saradnje dvije države”, navode u Ministarstvu.

Irino je kazao da očekuje da će planirani biznis forumi unaprijediti saradnju Japana i Crne Gore, podsjetivši na inicijativu japanskog premijera Šinzo Abea za unaprjeđenje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Posjeta Darmanovića Japanu bila je prilika da se utvrde smjernice za dalje snaženje ukupnih odnosa dvije prijateljske zemlje i definišu prioritetne oblasti i projekti od zajedničkog interesa za saradnju u predstojećem periodu, s obzirom na obostrano iskazanu spremnost za unaprjeđenje i produbljivanje ukupnih bilateralnih, a posebno privrednih veza”, zaključuju u Ministarstvu.

Send this to a friend