Ekonomija

Davidović o turizmu: Očekujemo da barijera od milijardu eura bude oborena

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović smatra da je ove godine  ljetnja turistička sezona bila prekretnica u smislu da po pitanju prihoda očekuje da barijera od milijardu eura, bude oborena.

“Uvjeren sam da podaci kojima raspolaze Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokazuju da je sezona koja je za nama izuzetno dobra. Kada govorimo o kolektivnom smještaju, na osnovu statističkih pokazatelja koje imamo, od početka godine bilježimo rast za nekih 13 odsto, kada su u pitanju dolasci”, kaže Davidović.

Prema poslednjim zvaničnim podacima kojima raspolažu, kako navodi, za prvih šest mjeseci ostvareno je 10 odsto više prihoda.

“Jul je bio na istom nivou kao i prošle godine. Podaci kojima raspolažemo za avgust govore o činjenici da imamo na nedjeljnom nivou, u zavisnosti od nedjelje do nedjelje, rast između dva do devet odsto, kada je u pitanju broj turista. Ono što daje razlog za pozitivan odnos i prema postsezoni jeste činjenica da je po najavama hotelijera najveći broj kapaciteta rezervisan i za septembar ali i dobar dio oktobra mjeseca, tako da mislimo da ćemo i u postsezoni nastaviti ovaj trend rasta”, navodi on.

Posebno, kako kaže,  raduje činjenica da je ove godine na crnogorskom primorju i na sjeveru Crne Gore bilo mnogo više manifestacija u odnosu na prethodne godine.

“Situacija je takva da se nalazimo na dobrom putu i već pravimo planove za narednu turističku sezonu. Analiziramo sve elemente, gledamo koje su to bile prednosti, šta su bili izazovi kojima se trebamo ozbiljnije pozabaviti u narednom periodu. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da ove godine, posebno u kolektivnom smještaju, biljezimo veći broj dolazaka turista iz zemalja EU. U julu mjesecu to je vise od 45 odsto turista koji su boravili u crnogorskim hotelima ili drugim oblicima kolektivnog smještaja, a koji dolaze sa turista Zapadne Evrope. Takođe nas raduje činjenica da se bilježi značajan rast prihoda na sjeveru Crne Gore”, smatra Davidović.

B.M.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Merai
Gost
Merai

Ovaj davidovic je dokazani lazov i neznalica

Dejan
Gost
Dejan

Ne valjaju nam invetitori ne valja nam niko, stopiramo investitore preko korumpiranih politicara koji hoce novac za ono sto zakon definisano i sto je Ustavom CG zagarantovano. Ali javno prozvati tada smo ludi i slijedi nam linc jer smo hrabri…Nejasna drzava, slaba vladavina prava.

Thor
Gost
Thor

Ako pogledamo realno stanje stvari, CG od turizma zaradjuje preko 1 milijarde jos odavno. Mi trenutno imamo preko 85.000 neprijavljenih lezajeva. Neka svako od njih u toku sezone prosjecno uzima po 1200 evra to je otprilike nekih 220/250 miliona evra koje zaradimo a da im nemamo traga jer lezaji odnosno stanovi, apartmani, kuce nisu prijavljene kao jedinice za izdavanje.

MegaBot
Gost
MegaBot

Posto sam iz Budve i posto se bavim ugostiteljstvom: Sezona je bila ubjedljivo najgora u istoriji Crnogorskog turizma. Ne ponovila se.

Wilkins
Gost
Wilkins

Interesantno, kompletnu sezonu mjeriš svojim neuspjehom. Mora da si nešto zabrljao. Prejaka ti bila muzika u restoranu…

Padež (sa2ž)
Gost
Padež (sa2ž)

Ovo je eksper. Kad bi napravio privatni biznis cudo bi napravio. Ali izgleda da je toliki patriota pa zeli drzavu da pomogne. Steta sto nema vise ovakvih eksperata 🙂

Smješak
Gost
Smješak

Kakva proizvodnja, kupi će mo mi sve kada ovako zarađuje o od turuzma 🙂 ahaaa!!

Smješak
Gost
Smješak

Pita li ga ko, jel on normalan? Naš turizam ha-ha-ha

Telegraf
Gost
Telegraf

Srbija ove godine ocekuje prihod od turizma od 1,35 milijardi, polovina turista su im domaći turisti, a istrazivanje u Hrvatskoj pokazalo da srpski turista kod njih troši više od njemackog. Pretpostavljam da ćemo ih i dalje nazivati “paradajz” turistima. A uskoro bi mogli ići kod njih na obuku, da nas uče turizmu i kako da razvijemo središnji i sjeverni region.

Ve$a
Gost
Ve$a

Damir dobar i radan covjek, podrska!

Anonimus
Gost
Anonimus

Nemam baš neko dobro mišljenje o njegovim moralnim kvalitetima… Ve$a, mora da si član familije…

Boban
Gost
Boban

Sezona je bila najgora u zadnjih 10 godina,bilo je lose vrijeme i jednostavno nisu dosli turisti u ocekivanom broju.Ne znam zasto nas lazete,sto je razlog da izmisljate ove cifre.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Prijatelju….pa moraju lagat…šta ti misliš da će reći istinu…treba konstantno ponavljati laži…jedino to i znaju…kad vidiš koji stručnjaci tamo rade sve bi ti bilo jasno…a imamo 100-tine km najljepše obale na Jadranu…Planine..kanjone …rijeke…jezera i to na sat,dva od mora…alo dzaba kad imamo i Marokanske skakavce u ljudskom veličini sa mozgovima pravog skakavca koji nam sve pozobaše…sve…Srbija će imati ove godine… Više »

Dinnd
Gost
Dinnd

Bas sam se pitao gdje se ovaj uhljebio. Ovo je najgora sezona u poslednjih 10 godina. Najbolji pokazatelj su plaže u Becicima koje su u špicu sezone bile poluprazne. Ili se kao puno računa kad su popunjena prva tri reda od vode.

MEEE
Gost
MEEE

Kako je njemu “dobro”… na sta si brate!?😀

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Objasnimi bato ko je uzeo milijardu privatnici ili država. 👍

TuđaCrnaGora
Gost
TuđaCrnaGora

Milijarda , a Budva nema bolnicu.

Bole
Gost
Bole

A ovaj je vrhunski stručnjak, u životu nikad ništa konkretno nije napravio osim sjedanja po raznim stolicama i foteljama i on da nešto priča , e kuku…

Milo Style
Gost
Milo Style

Napravio je više od mene koji radim za 400 eura, subotom do 1. A i od tebe, vjerovatno. A jel pošten i moralan druga je priča.

sasapg
Gost
sasapg

Ulozite u poljoprivredu da toliki stranci imaju jesti kvalitetnu hranu. Povezite hotelijere i nase proizvodjace da se izbjegnu proizvodi iz uvoza. Napravite krug kvaliteta i povjerenja izmedju potrosaca i proizvodjaca. To je ujedno i besplatna reklama koja se daje strancima, da osim dobrog odmora imaju i sto kvalitetno i zdravo pojesti…

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Ne znaju oni to druže….što ti je,pa za njih je to viša matematika…da im daš dvije nacrtane ovce na papiru da ti ih sačuvaju oni bi ih ukrali…

Telegraf
Gost
Telegraf

Eeee, a Voli, Franca?

Pjer
Gost
Pjer

Para ko smeta ajte sad podignite penzije i naj nize zarade.Jednom za vazda svatite od turizma nema napretka bez proizvodnje.Pa vidite djeje Grcka a djeje Njemacka.

Send this to a friend