Ekonomija

Decenija CEFTA- e: Postignuta potpuna liberalizacija trgovine

Sastanak CEFTA- e

U prvih deset godina CEFTA-e postignuta je potpuna liberalizacija trgovine industrijskim i poljoprivrednim robama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Danas se navršava decenija od potpisivanja CEFTA Sporazuma, pa je tim povodom u Podgorici danas organizovan CEFTA ministarski sastanak.

Na sastanku je apostrofiran značaj onoga što je urađeno u prvih 10 godina od potpisivanja, a odnosi se na potpunu liberalizaciju trgovine industrijskim i poljoprivrednim robama.

Takođe, naglašeno je da je godina crnogorskog predsjedavanja  CEFTA- om  bila jedna od najzahtjevnijih  od potpisivanja Sporazuma.

„U godini koja je za nama, privedeni su kraju pregovori  o dva Dodatna protokola- o trgovinskim olakšicama i liberalizaciji trgovine uslugama.Protokol 5 o trgovinskim olakšicama olakšaće tranzit i trgovinu, kroz povezivanje svih nacionalnih graničnih službi u jedan regionalni informacioni sistem koji će skratiti vrijeme tranzita i troškove trgovine, jačajući na taj način konkurentnost naših nacionalnih ekonomija.  Usvajanjem Protokola 6 proširiće se liberalizacija dostignuta u trgovini robama i na usluge koje predstavljaju većinu trgovine u našim ekonomijama“, objasnili su iz Ministarstva ekonomije.

Send this to a friend