Ekonomija

Deklaracija o preduzetničkim pravima u naredna tri mjeseca

Asocijacija privrednih komora Evrope (EUROCHAMBRES) u naredna tri mjeseca pripremiće Deklaraciju o preduzetničkim pravima, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Dogovor o Deklaraciji postignut je na sastanku u Briselu predsjednika privrednih komora Evrope okupljenih u EUROCHAMBRES, na kome je učestvovao i predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović.

U saopštenju se navodi da je predsjednik EUROCHAMBRES i Savezne austrijske Privredne komore, Christoph Leitl, predočio da je namjera da Deklaracija obuhvati najvažnije potrebe kompanija, kako bi postale još uspješnije i otvarale nova radna mjesta, naročito za mlade ljude.

”Moramo se suprotstaviti nedostatku stručnjaka kroz obrazovanje i obuku”, rekao je Leitl na skupu kojim je predsjedavao, a čija je tema bila budućnost te asocijacije.

Deklaracija će, kako je dogovoreno, biti predstavljena predsjedniku Evropske komisije (EK), Žan Klod Junkeru.

Kako je saopšteno iz PKCG, kroz diskusiju, u kojoj su učestvovali čelni ljudi 43 evropske komore, definisani su prioriteti djelovanja i rada za naredni period.

Riječ je o jačanju uloge komora u zastupanju privrede na nacionalnom i međunarodnom nivou, podrška kompanijama članicama, kroz korisne servise i projekte, edukaciji i digitalizaciji, upravo iz razloga što se prepoznaju kao imperativ daljeg rasta i konkurentnosti čitave evropske privrede.

“Kroz izlaganje na ovom sastanku, predsjednik Golubović osvrnuo se na aktuelnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, govoreći o ukupnom napretku od 2006. godine do danas, naglašavajući kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta i visok priliv ulaganja”, navedeno je u saopštenju.

S obzirom da se kao veoma važna tema u daljem djelovanju i radu EUROCHAMBRES-a prepoznaje susjedska politika, Golubović se posebno osvrnuo na tok procesa u postupku pregovora koje Crna Gora vodi za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Sastanak je bio prilika da se predstavi i novi Zakon o privrednoj komori i njegova savremena rješenja. Doprinosi komora Austrije, Njemačke, Srbije i Hrvatske u procesu donošenja ovog akta, kako kroz iskustva, tako i konkretnu pomoć bili su nam veoma dragocjeni”, rekao je Golubović.

On je na sastanku izrazio zadovoljstvo što je u planovima za budućnost EUROCHAMBRES-a pitanje susjedske politike i Balkana dobilo važno mjesto.

Posljednjim planom, kako se navodi, koji je predstavio Junker u Strazburu, daje se nada Crnoj Gori, da može postati dio evropske familije 2025. godine.

Crna Gora se, naveo je Golubović, jasno opredijelila da je EU njena budućnost i na svim nivoima nastoji očuvati eurooptimizam građana.

EUROCHAMBRES je asocijacija najveće mreže privrednika u Evropi, koja zastupa privredne komore i preduzeća svih veličina i privrednih grana i, po ocjeni Leitla ”najvažniji partner donosiocima odluka u EU i relevatnim akterima, kada su u pitanju uslovi privređivanja, tržište i resursi, nephodni da bi preduzeća ostvarila rast”.

To je i bio razlog, kako je saopšteno, da je svoje predsjedavanje započeo sastancima na najvišem nivou, među kojima i sa Junkerom.

”Potreban nam je brz napredak na smanjenju birokratije u odnosu na obrazovanje i usavršavanje, istraživanje i razvoj kao i integracije”, istakao je, kako je saopšteno, Leitl u razgovoru sa Junkerom.

 

Send this to a friend