Ekonomija KAMEN SPOTICANJA IZMEĐU PRIVREDNE KOMORE I SAVEZA SLIJEPIH

Deklaracije na Brajevom pismu: Trgovcima preskupo, slijepima nužno

Pravilnik o deklarisanju robe na Brajevom pismu izazvaoje oštre reakcije trgovaca, koji tvrde da će zbog toga 1200 proizvoda poskupiti do deset odsto. Iz Privredne komore su upozorili da to stvara dodatne troškove, a za određene proizvode je tehnički neizvodljivo. Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović smatra da je moguće promijeniti pravilnik kojim je regulisano označavanje proizvoda Brajevim pismom, ali daje za to neophodan dogovor predstavnika trgovaca i slabovidih osoba.

“U ovoj situaciji najbolje rješenje je kompromis te dvije strane. Ministarstvo ekonomije će podržati svaki njihov dogovor koji je u skladu sa zakonom i međunarodnim i propisima Crne Gore”, kazao je Rabrenović Pobjedi.

Podsjetio je da je novi pravilnik kojim se to reguliše donesen u junu, nakon zahtjeva Saveza slijepih i po osnovu preporuke ombudsmana. Po tom pravilniku, svi trgovci su obavezni da ističu obavještenje na Brajevom pismu na svakom drugom proizvodu za ličnu i za higijenu prostora.

“Prema mojim saznanjima, do sada nije bilo kažnjavanja zbog nepoštovanja novog pravilnika, već je inspekcija vršila nadzor i upozoravala trgovce da ga primjenjuju”, rekao je Rabrenović.

Dodaje da se uvjerio da dio trgovaca poštuje novi pravilnik.

“Vidio sam da postoje u jednom dijelu trgovačkih objekata proizvodi koji su označeni Brajevim pismom. Nije to u mjeri u kojoj bi to bilo nužno i na svim sredstvima lične i higijene prostora, ali postoje proizvodi na kojima je istaknuta deklaracija na Brajevom pismu”, saopštio je Rabrenović.

Predstavnici PKCG naglasili su da u Crnoj Gori postoji samo jedna štamparija koja štampa deklaracije na Brajevom pismu, nalazi se u Nikšiću i pripada Savezu slijepih.

“Jedna štamparija ne može da redovno isporuči poručene količine obavještenja, pa se nerijetko dešavalo da štampanje potraje. To otežava poslovanje i povećava troškove, jer su uvoznici i distributeri primorani da uvećaju lager proizvoda, kako ne bi rizikovali da ostanu bez njih. Imajući u vidu da je novim pravilnikom mnogostruko uvećan broj proizvoda koje treba obilježavati, taj bi problem ostao još teži”, poručili su iz PKCG.

Rabrenović je kazao da trgovci ne zavise od te štamparije.

“Trgovac može naručiti te deklaracije gdje hoće i od koga hoće, ili će eventualno sam nabaviti mašine za proizvodnju deklaracija na Brajevom pismu”, objasnio je Rabrenović.

Iz PKCG su naveli da u EU i zemljama regiona ne postoje propisi koji obavezuju trgovce da deklaracije moraju biti odštampane na Brajevom pismu, pa onda te deklaracije trgovcima u Crnoj Gori ne isporučuje niti jedan proizvođač ili distributer bilo da je iz šireg regiona ili da je u pitanju internacionalna kompanija.

” To ne rade ni za najveća svjetska tržišta i stoga za trgovinu u Crnoj Gori to postaje dodatno opterećenje”, kazali su iz PKCG.

Ističu da bi primjena na ovaj način definisanog pravilnika za distributere značila dodatne troškove, koji se neminovno moraju odraziti na krajnju cijenu robe za sve potrošače.

“To može dovesti i do problema sa dobavljačima, koji imaju preporučene maloprodajne cijene i smatraju da bi eventualno povećanje cijena njihovih proizvoda na crnogorskom tržištu dovelo do smanjenja konkurentnosti. U tom slučaju, kao mogućnost se navodi povlačenje tih proizvoda sa našeg tržišta”, upozorili su predstavnici PKCG.

Dodaju da bi dodatni troškovi bili posebno izraženi kod trgovaca koji u asortimanu uglavnom imaju proizvode za ličnu i higijenu prostora.

“Cijene bi porasle zbog povećanog broja artikala koji se deklarišu na Brajevom pismu, produženog vremena potrebnog za deklarisanje, angažovanja dodatne radne snage, dupliranja pozicija u skladištu (koje nemaju), kašnjenja puštanja robe u promet”, rekli su iz PKCG.

Iz Saveza slijepih su podsjetili da je Zakon o zaštiti potrošača usvojen krajem 2013.stupio na snagu u julu 2014,dok su prvi artikli na Brajevom pismu obilježeni tek početkom 2017. godine.

Tada je obilježeno 3,3 miliona artikala koji se odnose na 600 proizvoda, što je 5.000 artikala po pojedinačnom proizvodu za dvije godine.

“Trgovci su za tih 30 mjeseci ukupno potrošili 66.000 eura, što znači da je 25 trgovaca mjesečno prosječno potrošilo 2.200 eura, a pojedinačno manje od 100 eura. Od tog iznosa trošak domaćih trgovaca je bio 47.000 eura, a iz regiona 19.000 eura”, kazali su iz Saveza slijepih.

Oni dodaju da podatak o dosad odštampanim naljepnicama demantuje izjavu da u Crnoj Gori nema dovoljno kapaciteta za štampanje informacija na Brajevom pismu.

Istakli su da štampaju i za inostranstvo i da je od pomenutih 3,3 miliona odštampanih naljepnica 930.000 izvezeno u Srbiju, BiH i Sloveniju.

“Konkretni i istiniti podaci koje smo iznijeli na najbolji način demantuju tzv. argumente trgovaca i pokazuju količinu obmana kojima vrše pritisak na donosioce odluka, a sve u želji da ih ubijede da je kršenje ljudskih prava vrijednost koju treba da promovišu i time podstiču zdrav poslovni ambijent, a zapravo se radi o zaštiti isključivo usko ličnih interesa”, poručili su iz Saveza slijepih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Naravno da treba pomoci slabovidim osobama da mogu da citaju deklaracije,ali zasto taj trosak proizvodjac svaljuje na potrosace,njemu je u interesu da proda vise robe…hostapleri!

Mitar
Gost
Mitar

U nekim prodavnicama imaju deklaracije koje su stavljene ispred proizvoda, i cesto bude pogresna. U redu mi je kad istu zalijepe za proizvod i naravno da u potpunosti ga opisuje, da bi osoba mogla da funkcionise i kod kuce. U prodavnici, da se razumijemo, nije toliko potrebno jer je tu radnik koji ce uputiti svaku osobu i objasniti. Ali kad… Više »

Sa morske obale
Gost
Sa morske obale

Ovo je pretjerivanje. Slijepim i slabovidim osobama svakao treba obezbijediti određene i drugačije uslove za funkcionalniji život ,ali ovo u suštini i nema nekog smisla. Prodavac koji radi u trgovini je tu – jer to mu je posao, da pruži potpunu uslugu osobito licima sa invaliditetom.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Sve nesto zamisljam situaciju dje slijepac ide izmedju rafova u hipermarketu i cita deklaracije na brajevom pismu. Pa on ne moze da nadje sektor sa, na primjer, slatkisima ako ga neko ne dovede tamo. Vec ce se naci neko od osoblja ili musterija da mu pomogne da nadje sto trazi. Ja imam 60 godina i jos nijesam vidio slijepoga covjeka… Više »

Stinger
Gost
Stinger

Pa mudracu od 60 leta, ukljuci mozak i probaj da razmislis zasto nisi vidio slijepu osobu u samoposluzi. Jel zbog toga sto mu je sve na Brajevom pismu napisano?

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Ajde, kad si tako pametan, stavi povez preko ociju pa podji u prodavnicu nesto da kupis. Po PG trotoarima i jarac bi nogu slomio. Ako i potrfis prodavnicu sta ces da radis. Takvima ljudima treba pomoci da zavrse to zasto su dosli a ne pomuzu te deklaracije. Empatija od ljudi i obaveza zaposlenih. To je ljudski i ne treba propis… Više »

Send this to a friend