Ekonomija

Demokrate pokreću postupak za ukidanje odluka o dodjeli stanova

Demokratska Crna Gora pokrenuće postupak za ukidanje odluka o dodjeli stanova funkcionerima po privilegovanim uslovima. Kako je saopšteno iz ove partije, nije dovoljno samo, posredstvom medija ili društvenih mreža, davati verbalni oblik opravdanom bijesu iliti pravednom gnijevu građanstva, nego je, kako ističu, potrebno i nešto konkretno preduzeti.

<<<Kad već imaš stan, uzmi i kredit za još jedan<<<

“S tim u vezi, poslanici Demokratske Crne Gore su već podnijeli Predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o održavanju stambenih zgrada koji na mala vrata uvodi mogućnosti privilegovanja funkcionera i to uz diskriminisanje svih ostalih kategorija stanovništva. S obzirom na to da je taj predlog potpisalo pet poslanika on će se morati u hitnoj proceduri razmatrati. Takođe, Demokratska Crna Gora pokrenuće i postupak ukidanja odluke o dodjeli stanova Purišiću i Draškoviću, kao i svima ostalim koji su nezakonito dobili stan od države pod privilegovanim uslovima”, naveli su iz ove partije.

Demokrate tvrde da je prekršen član 7 Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera koji nalaže da se rješavanje stambenih potreba funkcionera vrši primjenom i kriterijuma postojeće stambene situacije.

“Na taj kriterijum, nije neophodno detaljnije obrazlagati, Vlada se nije ni osvrnula. Da jeste, kako bi bilo moguće da se stambeni kredit dodijeli i licu koje već ima tri stana i tri poslovna prostora? Takođe, po istom članu, funkcioner ima pravo na rješavanje stambene potrebe pod uslovom da on ili član njegovog domaćinstva: 1) nema stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini; 2) ima stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini neodgovarajuće površine”, objašnjavaju oni.

Kako ističu, jasno proizilazi da Dragoljub Drašković ne potpada ni pod jednu kategoriju koja je propisana Odlukom i da je protivpravno dobio stan jer je u momentu dodjele stana već imao kuću površine 110 m2 u Nikšiću i stana površine 52 m2. Takođe, Demokrate dodaju i da ministar Kemal Purišić dobija stan iako ima već adekvatno riješeno stambeno pitanje.

On je, prethodno, tvrde u ovoj partiji, imao stan površine 108 m2, ali i građevinsko zemljište površine 393 m2 i poslovni prostor površine 40m2.

“Ovo se sve dešava u okolnostima kada u Crnoj Gori ima 18.425 podstanarskih domaćinstava. Dakle, svako deseto domaćinstvo u Crnoj Gori je podstanarsko i ova domaćinstva stambenu potrebu ne mogu riješiti u okolnosti u kojoj stan treba da plate 10 puta skuplje nego neki funkcioner. Vlast DPS-a je, definitivno, izabrala pogrešan trenutak da i kapom i šakom stambeno zbrinjava svoje funkcionere i pravosudne instance. Utoliko prije što oni od svega što rade, najbolje – stanuju. Neki u po čak četiri stana”, ističu Demokrate.

Svojevremeno je samo Miomir Mugoša, bivši gradonačelnik Podgorice, nosio nadimak “komšija svih Podgoričana”, što je, kako poručuju iz ove stranke, aluzija na broj stanova u čijem je posjedu, a danas vidimo da je takvih komšija po Podgorici i Crnoj Gori mnogo više.

“Istovremeno, samo u Podgorici je svako osmo domaćinstvo podstanarsko. Koliko je tek podstanara među penzionerskom populacijom? Samo na Cetinju, na primjer, ima 300 penzionera koji žive kao podstanari. Zanimljivo bi bilo sprovesti anketu među podstanarskim domaćinstvima, pa vidjeti kako oni gledaju na činjenicu da za isti novac za koji bi oni mogli kupiti jedan stan neki funkcioner može kupiti deset… Ili kako majke kojima su ukinute naknade za troje i više djece gledaju na činjenicu da su stanovima čašćeni i onaj koji im je naknade smanjio i onaj koji ih im je, na kraju, i potpuno ukinuo”, dodaju oni.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
HarisBnjjCigo sa KonikaVladoKNJAZ DANILO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Haris
Gost
Haris

Hoće li ukinut sebi plate paraziti, ne bogomi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Koliko su druge vlade dodijelile stanova

Cigo sa Konika
Gost
Cigo sa Konika

A sendvič koji dobi po povlašćenim uslovima,oćete li oduzeti Botu Velimiru66?..

Vlado
Gost
Vlado

Džaba krečite vi oduvaste sebe

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

sad ste se sjetili.. sto onda 2016 niste usli u vlast pa im to oborili prije nego su ih dali.. kao i mnoge drugr odluke ste mogli da im pokvarite.. ali to kaze onaj sto 3 ipo godine prima po 1700e mjesecno a da ni jednom nije dosao na poso odnosno nije ih zaradio.. to ti skoro dodje isto ko… Više »

Plagijator
Gost
Plagijator

Vratite pare besposličari!

Mina
Gost
Mina

Kad cete vratiti vi nezaradjene plate blavori!

Send this to a friend