Ekonomija

Demokrate: Stan od 72 kvadrata za građanina 100.000, za ministra 10.000 eura

Da je DPS uspostavio sistem kontinuiranog nagrađivanja i privilegovanja partijskih funkcionera u odnosu na građana, potvrđuje i mode po kome se odobravaju stambeni krediti, poručuju iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate upoređuju – prosječan građanin kome je potreban kredit, prilikom kupovine krova nad glavom, plati tri stana.

“Na primjer, cijena izgradnje stana od 60 kvadrata je, prema Monstatu, 40.860 eura, a građanin ga kupi za 72.000 eura. Ako uzmemo u obzir prosječnu prodajnu cijenu kvadrata od 1.200 eura, i ako građanin podigne kredit na 20 godina, stan će ga koštati više od 100.000 eura, računajući kamatu, životno osiguranje i troškove kredita. Stan iste veličine pojedini funkcioneri otkupe za manje od 10.000 eura. Dakle – ministrima za 10.000 eura, a građaninu za 100.000 eura stan iste veličine. Funkcionerima se otpiše 80 odsto stambenog kredita, a građanin plati na ime kamate i osiguranja, još jedan stan”, navode oni

<<<Pogledajte ko je na spisku: Po nalogu Markovića objavljeni podaci o stanovima i kreditima funkcionera<<<

Demokrate tvrde da,  na osnovu tog DPS  sistema, “poznatog i kao crna pedagogija, koji podrazumijeva tehnike dresure nagrađivanjem poslušnika i primjenu represivnih metoda u odnosu na one koji se tome suprotstave, za državne funkcionere važe jedni kreditni uslovi, za razliku od građana, za koje važe drugi”.

Tako su iznosi, kako ističu, kamate, vrijeme otplate, uslovi vraćanja daleko povoljniji za državne funkcionere, pa je očito da za DPS nisu svi građani isti.

“Vlada Crne Gore je, tokom prethodnih godina, odobrila više stotina stambenih kredita funkcionerima pojedinih resora u vrijednosti od nekoliko desetina hiljada eura i sa mjesečnim ratama za pojedine kredite od samo tridesetak eura. Ogromna razlika u mjesečnim ratama koje plaćaju funkcioneri i građani, posljedica je primjene Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera iz 2014. godine koju je potpisao tada premijer, sada predsjednik, Milo Đukanović”, navode Demokrate.

Funkcionerima koji kupuju stan po povoljnim uslovima ovom odlukom je, kako dodaju,  omogućeno da ga otplaćuju na rate u trajanju od 20 godina.

“Prodajna cijena stana će im biti umanjena na osnovu radnog staža u visini od pet odsto za svaku punu godinu radnog staža, dok će im na osnovu starosti zgrade biti umanjen po stopi od tri odsto, a najviše do 80% tržišne cijene stana. Pritom, ni ovako nakaradna, Odluka se dosljedno ne primjenjuje jer na spisku od 96 dobitnika ne vidjesmo da je ijedan opozicionar na ovaj način riješio stambeno pitanje. Dakle, nije propuštena prilika da se i kroz ovo pitanje polovini Crne Gore poruči da u Crnoj Gori nije poželjna”, tvrde u ovoj partiji.

.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vlado19784
Gost
Vlado19784

Uvek se pomagalo ovima sto imaju vise.

1389
Gost
1389

Prosjecna plata u cg za ljude koji rade 5dana u nedelji po 8 sati je oko 500€.
A prosjecna plata “ljudima” koji ne dolaze na posao vec skoro tri godine je 1500€ .

Bnjj
Gost
Bnjj

Laž je da je toliko e kad bi bila makar 400e,realno je od 250do 350e za 75%radnika a cijene samo skaču

Mina
Gost
Mina

Pod hitno treba da reaguje tuzilac i kazni ove likove iz vlasti,jer su oteli nas novac i podijelili ga izmedju sebe.Zato se bore svim silama da budu na vlasti,tesko je majdan ostaviti,a tu jos ima za uzeti.Narod neka se svadja oko gluposti,ko u kojy crkvu ide,a oni zato vrijeme arce nase pate.Opozicija se zabavlja svadjajuci se,jer ni njima nije lose,a… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Koji tužilac đe ti živiš nije ovo Danska ovo je plemenska privatna država ka Azerbejdžan, Kazahstan idr da nismo u Evropi ubijali bi neistomišljenike i od uzimali imovinu

awetinja
Gost
awetinja

Govorila je mene majka- uči sine valjat će ti.

marius
Gost
marius

A da ste vi kojim slucajem vlast, biste li vi davali narodu da kupuje stanove za 10 000, a vasim ministrima odredili cijenu od 100 000 e-a ?

Svetac
Gost
Svetac

sprdačina opšta.

Bnjj
Gost
Bnjj

Džaba ovom narodu kad ih je kupio Milo on je toliko isprao mozgove ljudima sve što se nije slagalo sa životom u Cg je otišlo samo od 2006 preko 60000ljudi ostali su samo Milogorci u večini

1389
Gost
1389

E da je tako, ljepse bi nam bilo. Tek da oce otic svi dje misle da je ljepse i bolje ❤️❤️

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nisu ljuti što fukcioneri dobijaju besplatne stanove, nego što ih nisu i njima dali.

Kanarinac
Gost
Kanarinac

Da Vlada da svojim ministrima povoljnost za kupovinu nekretnina nije nova stvar niđe u svijet. Sjećam se kad je SNP bio na vlast u Kotor (očevi današnjih Demokrta), Tadašnji predsjednik je dao beograđanima blizu stotinu stanova pored mora po povlašćenim uslovima u Kotor…

Kavez za tice
Gost
Kavez za tice

Daj mi primjer dje se to u svijetu daje ministrima povoljnost pri kupovini nekretnine. Inače, ne lupetaj. Niko ne treba da dobija stanove već da ga sami kupe kao i svi drugi jer je to tipičan izvor korupcije.

Send this to a friend