Ekonomija

Demos: Ispitati trošenje novca za stanove u Podgorici

Ilustracija

Odbornički klub Demosa u parlamentu Glavnog grada pozvao je državnog tužioca da ispita način trošenja novca, raspodjelu i prodaju stanova, i da li postoje slučajevi da u stanovima namijenjenim penzionerima žive oni koji to nijesu.

Šef Kluba odbornika, Goran Radonjić, kazao je na konferenciji za novinare da je vladajuća većina u Skupštini Glavnog grada 28. februara usvojila Odluku koja se odnosi na Ugovor o sufinansiranju između Glavnog grada i Udruženja penzionera Podgorice.

Kako je pojasnio, tim ugovorom Glavni grad se obavezuje da uplati Udruženju penzionera 139 hiljada eura a razlog je, kako se navodi u obrazloženju, to što je „ostao dug za izvedene radove prema investitoru firme Kroling“.

Zgrada je, kako je naveo Radonjić, useljena godinu ranije.

Prema njegovim riječima, nijedan dokument, ugovor, bilo kakvo obrazloženje o dugu i njegovoj prirodi nije dato.

“Kada se zna da je Udruženje penzionera Podgorice prodavalo te stanove po cijeni od 480 eura po metru kvadratnom, opravdano se postavlja pitanje zašto bi Glavni grad, nakon što je zemljište ustupio Udruženju i oslobodio od plaćanja komunalija, godinu nakon useljenja pokrivao dugove za koje nema nikakvog opravdanja”, ocijenio je Radonjić.

On smatra da Odluka i njeno obrazloženje pokazuju još veoma sumnjivih elemenata, koji, kako je naveo, osim na neodgovorno ponašanje, upućuju i na osnovane sumnje da se radi o nezakonitom radu i kriminalu.

“I u odluci i u ugovoru navedeni su lažni podaci. Rečeno je da se radi o zgradi, koja se nalazi na Bulevaru vojvode Stanka Radonjića, „sa 104 stambene jedinice“, koja se se poziva na rješavanje „stambenog pitanja za 104 penzionera“ na teritoriji Glavnog grada”, rekao je Radonjić.

On je rekao da uvid u List nepokretnosti, koji je dostupan na internetu, pokazuje da zgrada ima 106 stanova, i da su svi uknjiženi i imaju tačno određene vlasnike.

“Na sajtu vlade dostupni su zvanična izjava i snimak kada su ključeve od stanova uručili gradonačelnik Slavoljub Stijepović i tadašnja ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević. Tu se nalazi i podatak da je Vlada „učestvovala u vidu humanitarne pomoći sa ukupno 620 hiljada eura“. Jasno se kaže da je podijeljeno 100 stanova za penzionere. Mediji su objavili i njihova imena”, rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je nestalo četiri, odnosno šest stanova, i da je o toj razlici Stijepović morao biti upoznat „kada je odbornicima Skupštine uputio Predlog Odluke i u njoj lažne podatke”.

“Na osnovu toga može se osnovano sumnjati da je on saučesnik u kriminalnim radnjama. Cijelim poslom je nanesena šteta penzionerima, jer je, umjesto obećanih 104, a izgrađenih 106, penzionerima prodato 100 stanova”, rekao je Radonjić.

On je pozvao državnog tužioca da ispita način trošenja novca, raspodjelu i prodaju stanova.

„I da li postoje slučajevi da u stanovima namijenjenim penzionerima žive oni koji to nijesu“, dodao je Radonjić.

Send this to a friend