Ekonomija

Deponentima Atlas i IBM banke isplaćeno 102,7 miliona eura

Fond za zaštitu depozita isplatio je deponentima banaka u stečaju, do 15. maja, ukupno 102,7 miliona eura depozita, ili ukupno 91,7 odsto obaveze, pokazuju najsvježiji podaci te institucije.

Procentualno gledano, deponentima Invest banke Montenegro u stečaju je isplaćeno 96,33 odsto obaveze, a štedišama Atlas banke u stečaju 89,99 odsto, navodi se u dodatku Godišnjeg izvještaja za 2019. godinu, a koji se odnose na podatke iz 2020. godine.

Dvije banke biznismena Duška Kneževića, protiv koga je podignuta optužnica, otišle su u stečaj prije godinu i po i od tada se isplaćuju deponenti tih banaka.

Tokom ove godine do, juna mjeseca, iz stečajne mase obje banke je naplaćeno dodatnih 4,6 miliona eura, od čega je iz stečajne mase Atlas banke četiri miliona, a ostatak iz IBM banke.

Ukupni povrat sredstava iz stečajne mase obje banke je iznosio ukupno 45,9 miliona ili 40,74 odsto.

S tim da treba naglasti da daleko bolje ide povrat sredstava iz IBM banke -75,67 odsto, nego iz Atlas banke gdje je taj procenat daleko niži i iznosi 32,12 odsto.

Ukupna sredstva Fonda u maju su iznosila 76,5 miliona eura. Prethodno je obračunata i naplaćena prva rata redovne premije u iznosu 4,3 miliona eura i druga rata redovne premije u iznosu od 4,2 miliona eura, čime su sredstva povećana na 76,5 miliona eura.

Garantovani depoziti u Crnoj Gori iznose do 50.000 eura, s tim da po novom zakonu su povećani na 100.000. Zakon će početi da se primjenjuje nakon ulaska Crne Gore u EU.

Nakon pandemije korona virusa, Fond za zaštitu depozita je preduzeo je neophodne mjere za zaštitu povjerilaca odnosno deponenata i zaposlenih, obezbjeđenjem sigurnosti i pružanjem usluga.

“Jedna od mjera preduzetih u cilju zaštite deponenata i bankarskog sektora u Crnoj Gori su pregovori koje je Fond za zaštitu depozita vodio sa EBRD-om, od marta do juna, o “Stand by” aranžmanu kako bi se obezbijedila sredstva za isplatu garantovanih depozita”, navodi se u Izvještaju ove institucije koji je usvojila Vlada na prošloj sjednici.

Uprava Fonda, međutim, ne očekuje da će pandemija korona virusa poremetiti aktivnosti u narednom periodu.

Podsjetimo, kako su objavile Dnevne novine, ukpno 396 deponenata Atlas i Invest banke Montenegro nema pravo na isplatu garantovanog depozita, zbog čega su im poslata rješenja o isključenju.

U FZD-u navode da su klijenti IBM podnijeli Upravnom sudu četiri tužbe na rješenja o isključenju prava na isplatu depozita, u vrijednosti od 150.178 eura, dok je to uradilo 20 deponenata Atlas banke za depozite vrijedne 278.367 eura.

“Postupci su i dalje u toku. Do momenta sastavljanja izvještaja, Fond nema informaciju da li je Upravni sud odlučivao o žalbama deponenata. Procjena rukovodstva Fonda je da nema osnova za uspjeh žalbi. U skladu sa članom 6 Zakona o zaštiti depozita, utvrđeno je da 40 deponenta IBM i 356 deponenata Atlas banke nema pravo na isplatu banaka”, istaknuto je u izvještaju koji je od ove nedjelje u skupštinskoj proceduri.

Send this to a friend