Ekonomija

Deripaska napustio En plus grupu

Ruski biznismen Oleg Deripaska, poznat kao “kralj aluminijuma“, prihvatio je da napusti Savjet direktora kompanije “En plus“.

On se saglasio da na čelo preduzeća budu postavljeni novi, nezavisni direktori.

Podsjetimo, Vašington je uslovio ruskog “kralja aluminijuma“ Olega Deripasku, većinskog vlasnika “Rusala“, ukidanjem sankcija ukoliko se odrekne kontrole nad kompanijom koja svjetskom tržištu isporučuje šest odsto ukupne količine aluminijuma.

Nakon serije razgovora s predsjednikom Savjeta direktora kompanije, lordom Gregom Barkerom, Deripaska se u cjelini saglasio s njegovim prijedlogom da smanji svoj udio u kompaniji ispod 50 odsto, saopšteno je iz “En plus“.

Globalne hartije od vrijednosti  “En plus“ počele su da rastu nakon odluke  Deripaske da smanji svoj uticaj u ovom preduzeću, a akcije “Rusala“ porasle su za 0,73 procenta, saopštila je Moskovska berza.

Međutim, kako je saopštilo Ministarstvo finansija SAD, smanjenje udjela  Deripaske u kompaniji “En plus“ ne predstavlja bezuslovnu osnovu za isključivanje ove kompanije sa sankcionog spiska.

Deripaskina kompanija najviše je stradala od uvođenja novih američkih sankcija Rusiji 6. aprila. “Rusal“ je izgubio gotovo polovinu svoje vrijednosti. Sankcije protiv Deripaske i više od 20 ruskih biznismena i zvaničnika uvedene su u pokušaju da se kazni Moskva.

Send this to a friend