Ekonomija

Detalji posljednjeg zaduženja države: Najviše obveznica kupili Britanci, Njemci i Amerikanci

Vlada Crne Gore

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, na čijem je čelu Milojko Spajić, napokon je objelodanilo detalje emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu, po osnovu kojih smo se zadužili 750 miliona eura. Kamatna stopa iznosi 2,875 odsto, a rok dospijeća sedam godina, pišu Vikend novine.

OBVEZNICE

Kada je riječ o strukturi investitora, u pogledu regiona odakle dolaze, najviše su zastupljeni investitori iz Velike Britanije (22 odsto), Njemačke (13 odsto), Sjedinjenih Američkih Država (13 odsto), zemlje centralne i istočne Evrope (11 odsto), ostatak Evrope (37 odsto) i iz Crne Gore (2,3 odsto).

“U pogledu oblasti poslovanja investitora najviše su zastupljeni investicioni fondovi sa 65 odsto, banke sa 19 odsto, penzioni fondovi sa 13 odsto, te hedž fondovi sa oko tri odsto”, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

PROVIZIJA

Takođe, Ministarstvo finansija je objavilo i detalje o proviziji, za uspješno završeni posao emitovanja obveznica na međunarodnom tržištu.

U dokumentu je navedeno daje kompanija Linklejters angažovana kao pravni konsultant u emisiji obveznica. Ugovorom su definisali naknadu od 125.000 eura za ovaj posao, bez poreza i naknada. Od te sume 100.000 eura je osnovna naknada Linklejtersu, a 25.000 naknada za uspješno obavljeni posao. U ime Crne Gore ugovor sa Linklejtersom je potpisao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, dok je u ime pomenute kompanije to učinio Jaroslav Aleksejev.

U pogledu oblasti poslovanja investitora najviše su zastupljeni investicioni fondovi sa 65 odsto, banke sa 19 odsto, penzioni fondovi sa 13 odsto, te hedž fondovi sa oko tri odsto, navodi se u Informaciji o rezultatima emisije obveznica na međunarodnom tržištu

KONJEVIĆ: NOVA VLADA I DPS ZAJEDNO PRIPREMALI ZADUŽENJE

Očigledno je da su nova vlada i Demokratska partija socijalista zajedno pripremali zaduženje od 750 miliona eura, saopštio je poslanik Socijaldemokratstke partije Raško Konjević.

On je naveo da je dobio dio materijala o zaduženje koji je u nadležnosti ministra finansija Milojka Spajića, ali da nije još dobio materijale koji su u nadležnosti Vlade.

“Očigledno, nova vlada i Demokratska partija socijalista zajedno su pripremali zaduženje od 750 miliona eura. O detaljima tokom rasprave o pokretanju parlamentarne istrage na sjednici Skupštine”, napisao je Konjević na svom Twitter nalogu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bazinga
Gost
Bazinga

“Savjetujem korporacije, investitore i investicijske banke o čitavom nizu proizvoda na tržištima kapitala i financijskim restrukturiranjima, posebno u prekograničnom okruženju na tržištima u nastajanju. Uživam pomagati klijentima u rješavanju složenih pitanja financijskog strukturiranja, rješavanju izazovnih tržišnih okolnosti, kao i kao pomoć u njihovom suočavanju sa američkim zakonima, propisima i zahtjevima za otkrivanje podataka. ” Jaroslav Aleksejev 3% za Crnu Goru… Više »

Naroz
Gost
Naroz

Dobro, ako su ovi uzeli 125000, ko je uzeo 9875000€? Kamata je veća minimum 0,4% od uobičajene, ko se tu ugradio?
Ovo treba Katnić da ispita što hitnije.

Dzo
Gost
Dzo

Vise je kostalo renoviranje ministarstva poljoprivrede. 7.5 miliona😂😂😂

Antique
Gost
Antique

Za jednu aktivnost oko zaduženja firma uzela 125k
A prozivaju advokate koji su vodili privatizaciju epcg
Pa uporedite, experti.
Ovaj za dan 125k,
Ovamo mjesec 20k

Spuski
Gost
Spuski

Ja odoh za njemacku

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

kako ce nas ovi apostoli pospremit. i jos kad znamo da su nas ovi 30 godina unistili a ovi sad su gori milion puta od prethodnika.

Marko P
Gost
Marko P

Prozivaše li oni prije nekoliko dana ministarku Sekulić za neke “konsultantske” troškove?
E licemjeri

Send this to a friend