Ekonomija

Devet miliona eura za moderniziciju hidroelektrana Piva i Perućica

HE Piva

U rekonstrukciju i modernizaciju hidroelektrana Piva i Perućica biće uloženo skoro devet miliona eura, odlučio je Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore na današnjoj sjednici.

Odbor je usvojio amandman na Plan javnih nabavki za 2018. godinu kao i prijedlog Odluke o odobravanju kapitalnog remonta agregata A2 u HE “Piva”, saopštili su iz EPCG, ističući da odluke predstavljaju još jedan korak u realizaciji izuzetno važnih projekata u okviru programa rekonstrukcije i modernizacije dvije velike hidroelektrane.

“Predviđena sredstva investicija su blizu 40 miliona eura. Kapitalni remont drugog agregata u HE “Piva”, ukupno vrijedan oko 2,7 miliona eura, predviđen je budžetom za ovu i 2019. godinu”, navode u EPCG.

Menadžment kompanije će, ističu, u skladu za Zakonom o javnim nabavkama, zaključiti ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, koji će za potrebe hidroeletrane “Piva” izvršiti radove na kapitalnom remontu agregata A2, nakon čega će performanse agregata biti dovedene u projektovane vrijednosti i produžen njegov vijek trajanja.

“Odobravanjem amandmana na Plan javnih nabavki stvoren je preduslov za početak revitalizacije šest generatora u HE “Perućica”, čija je procijenjena vrijednost 3,56 miliona eura, kao i sprovođenje postupka nabavke blok-transformatora u našoj najstarijoj velikoj elektrani, koja se procjenjuje na 2,75 miliona eura”, dodaju u EPCG.

Tim investicijama EPCG intenzivira aktivnosti u okviru ciklusa petogodišnjih ulaganja, a plan je da u tom periodu realizuju projekte čija ukupna vrijednost prelazi 170 miliona eura.

“Ovim investicijama će se obezbijediti visoka pogonska spremnost, sigurnost i bezbjednost u radu elektrana, povećati kompanijska efikasnost i obezbijediti sigurno snabdijevanja kupaca i stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema države”, zaključuje se u saopštenju EPCG.

Send this to a friend