Ekonomija

Đikanović: Okrenuti najveća turistička tržišta prema Crnoj Gori je šansa i izazov

Prof. dr Zoran Đikanović, potpredsjednik Društva ekonomista i menadžera Crne Gore, organizator 23. Miločerskog razvojnog foruma koji danas počinje u Budvi, kaže za Dnevne novine da će se tokom naredna dva dana razgovarati o izazovima u turizmu na drugačiji način, i da su nastojali da upriliče skup koji će za svaku turistučku kompaniju i organizaciju koja suštinski razumije što je biznis u turizmu, biti izuzetno i dugoročno koristan.

Društvo ekonomista organizuje Forum u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica, (čiji je Đikanović profesor) i Baltic management development association. Cilj skupa je, kako navodi Đikanović, da se ponuda crnogorskog turizma poveže sa novom tražnjom i novim izazovima u turizmu.

“Društvo ekonomista organizuje 23. put savjetovanje na aktuelne teme i sa učešćem eksperata iz inostranstva. Iz same teme skupa se može zaključiti da se ne radi o uobičajenom tretmanu turizma već se kritički promišlja o turizmu kao izazovu ekonomskog razvoja. Nastojimo da na jednom mjestu raspravljamo o izazovima i opasnostima razvoja zasnovanog na turizmu, kao što je slučaj modela razvoja Crne Gore. Zato je u osnovi Foruma pitanje: Kako da opasnosti pretvorimo u izazov. Da li ovakav model razvoja može da počiva na konstantnoj, statičnoj tražnji, domaćoj ili regionalnoj, ili je nužno podstaći mnogo više tražnje iz Evrope, ali prije svega iz Azije, odnosno Kine”, objasnio je on.

Kako ističe, ukoliko želimo da turizam istinski bude dugoročni akcelerator razvoja u Crnoj Gori potrebno je da sa mnogo više znanja i vještina pratimo megatrendove razvoja koje diktira informatička ekonomija.

“Riječju, pitanje je kako da turizam shvatimo kao proizvodnju doživljaja, novih iskustava turista, a manje kao lijepu i sunčanu prirodu i moderne spavaonice. Nastojali smo da organizujemo skup koji bi za svaku turističku kompaniju i organizaciju koja suštinski razumije što je biznis u turizmu, bio izuzetno i dugoročno koristan”, dodaje on.

Poseban panel na ovogodišnjem Forumu je pitanje kadra u turizmu, a ovim, kako navodi Đikanović, žele da ukažu na gap između velikih i dugoročnih strateških planova razvoja turizma u Crnoj Gori i kadrovske baze.

“Odnosno, pitanje je: Da li sadašnji kadar u turizmu, kao i sadašnja priprema kadra za turizam (škole, univerziteti, kompanije) odgovara toj viziji? Smatramo da bi veliki investitori u turističke resorte koji se realizuju u Crnoj Gori, kao i ostali učesnici imali koristi da se upoznaju sa svjetski priznatim školama za obrazovanje kadra u turizmu, od kojih se Vatel, najbolja internacionalna škola za hospitality management, realizuje u Crnoj Gori. Vatel program je jedan od najpraktičnijih i naučnih načina pripreme kadra za hotele sa pet i više zvjezdica, odnosno za strategiju visokog turizma koja se na riječima sve više promoviše a u praksi . Znamo da je profit u glavama ljudi”, poručio je on.

MA XXIII Miločerskom razvojnom forumu gostuju ljude iz Kine, Azerbejdžana, Turske, Egipta, Italije, Latvije, kao i ljude iz regiona, Srbije, Hrvatske, Albanije. Zato su, kako dodaje, radni jezici konferencije crnogorski, engleski i kineski.

“Tradicionalno, na Forumu govori predsjednik Vlade. Takođe, ove godine gospodin Liu Jin, ambasador NR Kine u Crnoj Gori će iznijeti viđenje Inicijative Pojas i Put, posebno u oblasti turizma i obrazovanja. Uz njih, gost Foruma i govornik je direktor Evropskog instituta za kulturne rute. Posebno želimo da naglasimo kulturni turizam, kulturnu baštinu i vinski turizam kao faktor privlačenja turista. Smatramo da bi učesnici iz Crne Gore imali veliku korist da se upoznaju sa ljudima koji predstavljaju tražnju sa kineskog tržišta, azijskog tržišta, regionalnog tržišta, pa su govornici na Forumu predstavnici najvećih tur-operatora iz Kine, odnosno Pekinga i Šangaja, i njihovi partneri iz Crne Gore. Gosti su i iz turističkih organizacija baltičkih zemalja, Albanije”, tvrdi Đikanović.

 

 

Send this to a friend