Ekonomija

Diplomate uzimale veće stanove, plaćali u kešu

I'll have a pool next to my office, thank you.

Državna revizorska institucija dala je uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja diplomatskih predstavništava u Austriji, Grčkoj, Hrvatskoj i stalne misije pri UN, OEBSu u Beču za prošlu godinu. Uslovno mišljenje dobilo je i Ministarstvo vanjskih poslova zbog neusklađenosti poslovanja sa propisima, u dijelu koji se odnosi na predstavništva.

Ove ambasade lani su potrošile 1,3 miliona eura u Austriji 348.500, u Hrvatskoj 288.900, Grčkoj 266.800, a stalna misija u Beču 364.500 eura.

U izvještaju, koji su sačinili senatori Nikola Kovačević i Zoran Jelić, navodi se da su utvrđene neusklađenosti u poslovanju sa uredbama o naknadi troškova zaposlenih, o javnim nabavkama, o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari, o popisu stvari u državnoj svojini, uredbom o kancelarijskom poslovanju, pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžete Crne Gore i opština, kao i sa internim aktima ministarstva.

Ambasador u Austriji je od 2015. godine do 26. decembra 2017. bio Ivan Milić, a naslijedio ga je Željko Perović. Ambasador u Grčkoj od 2014. godine je Petar Popović. Na čelu predstavništva u Hrvatskoj je Boro Vučinić od avgusta 2016, a stalnu misiju predvodi Slavica Milačić.

Revizija je utvrdila da je ambasada u Austriji zaposlilajednu osobu bez objavljivanja oglasa, te da je, uz saglasnost ministarstva, zaključen ugovor o zakupu stana sa većom kvadraturom.

“Po rješenju ministarstva refundirano je 11.440 eura za troškove školovanja. Za dvoje djece ambasadora upisanih u privatnu školu 8.760 eura i za dvoje djece savjetnika upisanih u javnu školu, odnosno vrtić 2.679 eura”, navodi se u izvještaju revizije.

U ambasadi u Grčkoj je utvrđeno da preuzimanje gotovine za isplate zarada i naknada zaposlenim od 55.853 eura nije dokumentovano potpisima primaoca. Predstavništvo je gotovinski isplatilo izdatke za zakup stanova u iznosu od 1.200 eura, koje je po ugovoru trebalo platiti sa žiro računa. Zaključen je i ugovor za zakup stanova diplomate sa većom kvadraturom od predviđene pravilnikom. Ova ambasada izdatke od 4.984 eura nije pravdala adekvatnom dokumentacijom.

U ambasadi u Hrvatskoj prilikom zapošljavanja lokalnog osoblja nije objavljivan oglas. Uz saglasnost ministarstva isplaćeno je za zakup stana 1.534 eura više od utvrđenog uredbom, a zaključeni ugovori za zakup stanova je sa većom kvadraturom od dozvoljene.

Stalna misija pri UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču nije priložila odluke o objavljivanju oglasa i izboru kandidata prilikom zapošljavanja lokalnog osoblja. I njima je ministarstvo omogućilo zakup većih stanova.

“Predstavništvo je uz saglasnost Ministarstva spoljnjih poslova na ime naknade za zakup stana isplatilo 4.523 eura licu za koje nije prezentovan dokaz da je bio zaposlen u resornom ministarstvu u tom periodu”, konstatovali su državni revizori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
šundić
Gost
šundić

Plaća li se Žagi stanarina za stanovanje u sopstvenom stanu??? Da pitam ove iz Informera?

Dule
Gost
Dule

Zanimljivo ovdje najmanje komentara ima hm pa sto je sa nasim narodom pa ih ove stvari ne zanimaju, kako kradu i otimaju od njih. A sto se tice diplomata i treba, nemaju oni od cega

Milijarder 2222
Gost
Milijarder 2222

Nije to ništa.

bakardi
Gost
bakardi

e moj narode . . . . . no koment . . . . .

Savjetnik
Gost
Savjetnik

Ovo je zabavište za mahinacije izvjesnog Kolje svojevremeno u Moskvi! Sada je u nekom UO, of course.

Mileva
Gost
Mileva

PLAĆAJU GRAĐANI STANOVE I TAMO I OVAMO

Hud
Gost
Hud

Hoće li neko odgovarati zbog ovoga ili su ovo ,,normalna” prekoračenja.

Niko
Gost
Niko

Kad je kod nas neko od funkcionera ili politicara odgovarao za kradju.

Send this to a friend