Ekonomija

Direktorske plate ne zavise od poslovnih rezultata kompanija

Ilustracija

Plate izvršnih direktora u preduzećima u državnom ili u većinskom državnom vlasništvu ne zavise od uspješnosti poslovanja kompanija na čijem su čelu, tako da ni u slučaju lošijih rezultata i poslovnih gubitaka nije predviđeno smanjenje njihovili zarada, saopšteno je Pobjedi iz kompanija koje je kontaktirala.

Pobjeda je pitanja o tome na koji se način utvrđuje zarada izvršnog direktora uputila na adrese deset preduzeća koja su u državnom ili u većinskom državnom vlasništvu, a odgovore smo dobili od šest kompanija: Montenegro Airlinesa, Crnogorske plovidbe, Barske plovidbe, Željezničkog prevoza, Montekarga i Monteputa.

Od ovih šest kompanija, pet posluje sa gubicima i samo je Monteput prošlu godinu završio sa pozitivnim rezultatom.

Iz Ministarstva finansija su Pobjedi saopštili da je Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, definisan obuhvat zaposlenih u javnom sektoru, u okviru kojegsu prepoznati i zaposleni u agenciji, preduzeću koje je u većinskom vlasništvu države ili opštine ili u drugom pravnom licu čiji je osnivač država ili opština ili vrši javna ovlašćenja.

“Koeficijenti za zarade zaposlenih u navedenim pravnim licima utvrđuju se kolektivnim ugovorom ili drugim aktom, dok se zarade rukovodećih lica utvrđuju u okviru grupe poslova B, C i D, a ne više od podgrupe B9, čiji koeficijent iznosi 20,75”, kazali su iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora su pojasnili da Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predviđa i izuzeće od primjene ovog zakona. Ovo izuzeće odnosi se, između ostalog, i na zaposlene u preduzeću čiji je osnivač država odnosno lokalna samouprava ili je u većinskom vlasništvu države odnosno lokalne samouprave, a ostvaruje dobit u poslovanju i uredno izmiruje sve svoje obaveze.

“Pravna lica koja nijesu izuzeta od zakona, a koja su u prethodnoj godini ostvarila gubitak u poslovanju, dužna su da smanje ukupan fond zarada za deset odsto u prvoj godini i dodatno pet odsto u narednoj kalendarskoj godini, shodno odredbama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, rekli su iz Ministarstva.

Iz nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA) su saopštili da je visina i obračun zarada izvršnog direktora Montenegro Airlines utvrđena odlukom Odbora direktora, a vezana je za prosječnu zaradu u preduzeću.

Kako to zakonski propisi i pravni akti nalažu sa izvršnim direktorom je zaključen Ugovor o radu, kojim su regulisani prava, obaveze i odgovornosti, kao i uslovi za prestanak funkcije prije isteka roka utvrđenog tim ugovorom. Plata je definisana u preciznom odnosu i iznosi 3,5 prosječne neto zarade u kompaniji za prethodnu godinu rekli su iz MA ne precizirajući kolika je tačno u ovom trenutku plata novog izvšnog direktora Vlastimira Ristića.

Doskorašnji izvršni direktor MA Živko Banjević razriješen je 23. aprila sa te dužnosti na lični zahtjev, na sjednici Odbora direktora MA. Tada je na mjesto izvršnog direktora postavljen Ristić dosadašnji član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, koji je, kako je saopšteno, u ranijem periodu obavljao više odgovornih poslova u MA.

Banjević je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da je lani imao mjesečnu platu od 4.141 euro.

Iz Montenegro Airlinesa su saopštili da su odlični komercijalni rezultati u prethodnoj godini uz konstantno povećanje broja putnika rezultirali ukupnim prihodom koji je za prošlu godinu iznosio 81,54 miliona eura.

“Tokom prethodne godine zabilježen je rast broja prevezenih putnika gotovo na svim tržištima, te je shodno tome 2019. godina bila rekordna u 25-godišnjici poslovanja. Tokom prethodne godine došlo je i do značajnog povećanja rashoda, koji su se između ostalog ogledali u visokim troškovima iznajmljivanja aviona i motora, pa je kompanija shodno tome, kada je poslovni rezultat u pitanju, u gubitku od 4,53 miliona eura”, saopšteno je iz MA.

Iz Crnogorske plovidbe je saopšteno da je plata izvršnog direktora Sloba Pajovića kao i svih zaposlenih u ovoj kompaniji određena, ne na osnovu prosječne plate u kompaniji, već kolektivnim ugovorom kod poslodavca, u okviru kojeg su utvrđeni koeficijenti za zarade shodno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na koje je pozitivno mišljenje dalo Ministarstvo finansija, a saglasnost Vlada.

“Između Odbora direktora i izvršnog direktora ne postoji menadžerski ugovor, već samo ugovor o radu izvršnog direktora kojim su definisane obaveze izvršnog direktora, vrijeme trajanja ugovora, kao i koeficijent za zaradu izvršnog direktora, koji je predviđen kolektivnim ugovorom kod poslodavca”, rekli su iz kotorske kompanije.

Iz Crnogorske plovidbe navode da zarada izvršnogdirektora ne zavisi od uspješnosti poslovanja kompanije.

“O eventualnom, smanjenju ili povećanju plate kako izvršnogdirektora, tako i svih zaposlenih, može odlučiti Odbor direktora kroz izmjene i dopune kolektivnog ugovora kod poslodavca”, pojasnili su predstavnici Crnogorske plovidbe.

Oni su dodali da je zadnja isplaćena zarada Pajoviću za april bila 1.387,68 eura.

Država je stoprocentni vlasnik ove kompanije, koja je prošlu poslovnu godinu završila sa gubitkom od tri miliona eura. Iz druge crnogorske brodarske kompanije Barske plovidbe saopštili su da se visina plate izvršnog direktora u ovoj kompaniji definiše ugovorom o pravima, obavezama i odgovornostima izvršnog direktora zaključenog između Odbora direktora i izvršnog direktora.

“Visina plate izvršnog direktora je definisana ugovorom na iznos od 2,7 prosječnih zarada kompanije za prethodnu godinu. Zaradu izvršnog direktora određuje Odbor direktora”, rekli su iz barske kompanije i dodali da osnovna plata izvršnog direktora Tihomira Mirkovića 950 eura plus minuli rad koji je 215 eura.

Ova barska kompanija je prošlu godinu završila u minusu od 1,86 miliona eura.

Iz kompanije Željeznički prevoz (ŽPCG),koja se bavi prevozom putnika naveli su daje ugovor o radu izvršnog direktora Nenada Babica regulisan u skladu sa članom 39. Zakona oradu, članom 46. Zakona o privrednim društvima, te u skladu sa članom 35. Statuta ŽPCG.

“U tom smislu Odbor direktora kao organ upravljanja bira izvršnogdirektora i zaključuje poseban ugovor sa izvršnim direktorom u kojem su utvrđena prava, obaveze i odgovornosti izvršnog direktora kao i njegova zarada”, rekli su iz ŽPCG-a.

Predstavnici ove željezničke kompanije objasnili su daje zarada izvršnog direktora ŽPCG-a u skladu sa ugovorom definisana kao dvije prosječne zarade u državi za predhodnu godinu.

“To u neto iznosu čini 1.035,84 eura.Ukupna mjesečna primanja izvršnog direktora su 1.347,98 eura”, precizirali su iz ŽPCG-a.

Oni su dodali da će se u skladu sa zaključcima Vlade mjesečna zarada izvršnog direktora za april umanjiti za 50 odsto u korist posebnog računa Nacionalnog koordinacionog tijela.

ŽPCG je lani poslovao sa gubitkom od 2,46 miliona eura. Predstavnici ŽPCG-a su pojasnili kako se do tog negativnog poslovog rezultata došlo.

Posmatrajući poslovne aktivnosti, kao pokazatelj rada, ŽPCG je u 2019. godinu ostvario pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 151.218 eura. Posebno treba napomenuti činjenicu da su u dijelu ostalih rashoda nastali troškovi po osnovu obezvređenja imovine u iznosu od 2,63 miliona eura, a koji su nastali kao rezultat procjene vrijednosti imovine društva na dan 1. januar 2019. godine i opteretili su ukupan rezultat za prošlu godinu koji je u krajnjem rezultirao negativnim saldom. Tako da ukupan rezultat u posmatranom periodu za prošlu godinu iskazuje gubitak u iznosu od 2,46 miliona eura. Država je vlasnik 90,79 odsto akcija ŽPCG-a.

Iz željezničkog preduzeća Montekargo, koje se bavi željezničkim robnim prevozom kazali su da je visina zarade izvršnog direktora u kompaniji utvrđena na bazi primjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Kao i za druge zaposlene u kompaniji odluku o visini zarade donosi Odbor direktora uz prethodno dobijenu saglasnost reprezentativnih sindikata na tekst kolektivnog ugovora kojim je obuhvaćeno ovo pitanje za sve zaposlene”, naveli su iz Montekarga.

Predstavnici ove kompanije dodali su da sa izvršnim direktorom Muradifom Grbovićem nije potpisan poseban menadžerski ugovor.

“Tako da je visina zarade izvršnog direktora ostala na istom nivou kao i 2017.godine kada smo ostvarili rekordne rezultate u poslovanju”, kazali su iz Montekarga.

Odgovarajući na pitanje da lije i u kojim slučajevima predviđeno smanjenjeili povećanje plate izvršnog direktora, kao i da li plata izvršnog direktora zavisi od uspješnosti poslovanja kompanije, iz Montekarga su saopštili da je smanjenje ili uvećanje zarade moguće samo u slučaju da se korekcija odnosi na sve zaposlene u kompaniji, što je regulisano kolektivnim ugovorom.

“Želimo istaći da izvršni direktor Montekarga nema drugih primanja apanaža, te da je zarada ostvarena u našoj kompaniji jedini izvor primanja u njegovoj petočlanoj porodici, a sama visina zarade vidljiva je široj javnosti preko sajta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koja objavljuje uredno dostavljene imovinske kartone svih funkcionera”, rekli su iz ove kompanije.

Grbović je lani prijavio ASK-u mjesečnu zaradu od 1.288,72 eura.

I ova kompanija je prošlu poslovnu godinu završila sa negativnim poslovnim rezultatom, ostvarivši gubitak od 853.904 eura.

“Ostvareni gubitak u prošloj godini niži je za 67 odsto u odnosu na ostvarenje iz 2018. godine, a učešće države i državnih fondova u akcijskom kapitalu kompanije iznosi 87,96 odsto”, precizirali su predstavnici Montekarga.

Iz kompanije Monteput su saopštili da se u ovom predu zeću zarada izvršnog direktora određuje menadžerskim ugovorom o radu sa Odborom direktora, koji čine predstavnici osnivača, odnosno Vlade.

Na čelu ove kompanije, koja gazduje tunelom Sozina nalazi se Jonuz Mujević, a iz Monteputa su kazali da njegova zarada ne zavisi od rezultata poslovanja, već se utvrđuje u fiksnom iznosu ugovorom o radu.

“Sa ponosom ističemo da, u mandatu ovog izvršnog direktora i menadžmenta, Monteput bilježi konstantan rast prihoda s jedne strane i umanjenje rashoda troškova poslovanja ovog privrednog subjekta, uz ostvarivanje značajne dobiti, ali se i pored navedenih rezultata nije uvećavala zarada izvršnog direktora”, istakli su iz Monteputa.

Predstavnici kompanije su kazali da je osnovna neto zarada izvršnog direktora utvrđena ugovorom o radu sa Odborom direktora i iznosi 1.700 eura.

“Kada se ovaj iznos uveća po osnovu godina radnog staža i startnog dijela zarade koji uključuje regres i topli obrok, trenutna neto zarada izvršnog direktoraiznosi 2.288,56 eura”, precizirali su predstavnici kompanije.

Monteput je profitabilna kompanija, koja je lani ostvarila pozitivan finansijski rezultat od 1,56 miliona eura.

“Ovo preduzeće po osnovu plaćanja svih poreskih obaveza je na prvom mjestu bijele liste kod Poreske uprave u prošloj godini. Company Wall business iz Londona je izdala bonitetne ocjene za 2019. i 2020. godinu ovompreduzeću sa ocjenom AAA čiji sertifikati potvrđuju daje ovo preduzeće kao poslovni subjekt u grupi preduzeća sa najboljom bonitetnom ocjenom u Crnoj Gori”, istakli su iz Monteputa.

Iz Pobjede su podsjetili da je izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš do prije nekoliko dana imala mjesečnu neto platu od 7.367 eura. Ona je lani na osnovu članstva u odboru direktora Podgoričke banke OTP Group, mjesečno prihodovala 751,2 eura, tako da je prošle godine zaradila 97.423 eura.

Odbor direktora Plantaža je 4. maja odlučio da izvršnoj direktorici, u ovoj godini smanji zaradu sa osam na četiri prosječne mjesečne plate u kompaniji, zbog, kako je nakon sjednice odbora saopšteno, ekonomske krize koju je izazvala pandemija korona virusa i očekivanih rezultata. Pojedine opozicione partije oštro su reagovale tražeći od Vlade da Maraš bude smijenjena zbog, kako su naveli, neprimjereno visoke plate koju prima već više godina.

Liderka SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je saopštila da se Plantaže nalaze na listi dužnika Poreske uprave za prošlu godinu sa dugom od 2,2 miliona eura.

“To znači da se iz Zakona o zaradama u javnom sektoru Plantaže ne mogu izuzeti, već su i oni bili u obavezi da svoje koeficijente prilagode tom pravnom aktu”, smatra Vuksanović Stanković.

Maraš je u reagovanju objavljenom u četvrtak saopštila da njena zarada nije nikada skrivana i daje zavisila od poslovnih rezultata, koji su, kako je kazala, uvijek bili impozantni. Prema njenim riječima njena plata uvijek je bila utvrđena, obračunata i isplaćena u skladu sa svim važećim propisima i menadžerskim ugovorom sa predstavnicima vlasnika.

Ona je kazala da ne spori da joj je zarada velika, posebno u postojećim crnogorskim uslovima, ali da njenu visinu nije određivala, niti je mjerodavna bila bilo čija volja ili samovolja.

Zaradu je utvrdio vlasnik, odnosno nadležni kompanijski organi u skladu sa važećim pravnim propisima, ustaljenom kompanijskom praksom, utvrđenom još od 1993. godine, a sve u zavisnosti od postavljenih kompanijskih ciljeva i ostvarenih poslovnih rezultata. U tom smislu, njena visina je bila promjenljiva i zavisila je od rezultata kompanije, a oni su uvijek bili impozantni ocijenila je Maraš u četvrtak. Kompanija Plantaže završila je prošlu godinu sa profitom od 156.412 eura, 15,5 puta manjim u odnosu na 2018.

Direktor MA lani od raznih biznisa prihodovao 187.000 eura

Novi izvršni direktor Moritenegro erlajnza Vlastimir Ristić je prošle godine kao član Odbora direktora Aerodroma CG primio mjesečnu naknadu od 1.159 eura.

On je prijavio da je pored ove naknade lani na osnovu redovnog posla zarađivao osnovnu neto platu u privrednom društvu od 1.083 eura. Pored te plate Ristić je na mjesečnom nivou prihodovao i dodatnih 888,76 eura, kroz redovan posao u privrednom društvu, na osnovu „drugih prihoda.

Ristić je prijavio da je lani od izdavanja tri poslovna prostora u Podgorici mjesečno ukupno zarađivao 3.750 eura, a od zakupnine stana u Beogradu je mjesečno prihodovao 1.000 eura, U njegovom kartonu objavljenom na sajtu ASK-a se navodi da je po osnovu dividende osnivača u privrednom društvu svakog mjeseca zarađivao 7.708 eura. Na osnovu svih tih prihoda Ristić je lani zaradio 187.000 eura.

U njegovom imovinskom kartonu navodi se da je vlasnik podgoričkih preduzeća „lcecom” i Algoritam, kao i preduzeća pod nazivom „lcecom” u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bez odgovora iz Aerodroma, EPCG-a, CEDIS-a i CGES-a

Pobjeda od Aerodroma CG, Elektroprivrede, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema i Crnogorskog elektroprenosnog sistema nije dobila odgovore o načinu utvrđivanja zarada njihovih izvršnih direktora.

Na čelu Aerodroma CG se nalazi Danilo Orlandić i on je lani primao neto platu od 2.040 eura, dok je kako je prijavio ASK-u kroz redovan posao na osnovu drugih prihoda mjesečno zarađivao 888,76 eura. On je po osnovu članstva u Nacionalnom odboru za upravljanje vazdušnim prostorom svakog mjeseca prihodovao dodatnih 248,62 eura. Tako da su njegovi mjesečni prihodi iznosili 3.178 eura.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić u prošloj godini je Imao mjesečnu platu 3.036 eura, dok je direktor CGES-a Dragan Kujović lani prvih 11 mjeseci zarađivao platu od 2.097 eura, dok je u decembru primio 2.135 eura. On je prijavio da je u decembru po osnovu članstva u radnoj grupi za arbitražne postupke Ministarstva ekonomije prihodovao 1.400 eura, dok je u septembru primio zimnicu od 328 eura.

Izvršni direktor CEDIS-a je Zoran Đukanović, a na sajtu ASK-a iz Pobjede nijesu mogli pronaći podatke o njegovoj prijavljenoj imovini i prihodima. Osnivač CEDIS-a je EPCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bodin I
Gost
Bodin I

A CETI?

P R I K A
Gost
P R I K A

Nijedma firma.nije
Mogla biti profitabilna jer su rijesili razdijeliti ih.medjusobno i svojih familija da bi se oni obogatili bez novca i kapitala a sto je na drzavni budjet je glasaćka masinerija i taj rezultat je osnov dirdktorskih plata. A tek rodi me majko da budem STEČAJNI UPRAVNIK tek oni deru lovu

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Crnogorska i Barska plovidba?!! Zašto nije jedan UO? Željeznički prevoz i Montecargo takođe?!!! Tu su glavni problemi,previše administracije da ne kažem klasična pljačka! Nemate vi volje ni ljubavi prema ovoj državi ni malo.

Dara
Gost
Dara

A kako da rasporede svoje uhljebe i koalicione partnere, ako ne podijele jedno preduzeće na 10 djelova i postave toliko direktora i upravnih odbora? Prije si imao jednu Željeznicu, a i to je bilo jadno s obrizom da imamo samo jednu prugu u državi i to zastaralu. A sad su ih podijelili na tri firme: Željeznička infrastruktura, Željeznički prevoz i… Više »

Fikx
Gost
Fikx

Premijer je dobro uradio što je ukinuo razne bonuse na i ovako visoke plate . Treba da ukine i bodove direktora u preduzećima gdje je država većinski vlasnik.

KLASIČNE POJAVE
Gost
KLASIČNE POJAVE

Tako je i da plate uravnoteži a ne ovako da neko ima četiri puta veću platu od njega

PetarPan
Gost
PetarPan

Neznam zašto se ovo javno objavlljuje,možda hoćete da i postidite pa da vrate pola.Srušili smo socijalizam devedesetih i šta bi sad htjeli.Stigla nas je jevrejska:,,dabogda imo pa nemo”,sve se u životu debelo plaća…

Fikx
Gost
Fikx

Psi laju karavani prolaze.Oni su milioneri i tu se ništa ne može

Treće Oko
Gost
Treće Oko

Premijer Marković kao najpopularniji političar u Crnoj Gori i ima izvršnu vlast treba da napravi ** Sablju** čišćenje nesposobnih kadrova .Nemože direktor državne kompanije da ima veću platu od Predsednika Države, Premijera , Ministara to je nelogično .

Jole
Gost
Jole

Pa premijer ih je i postavio tu đe su, to su njegovi partijski drugovi. Ti kao da si pao s Marsa, pa ti sve nešto čudno.

Pjer
Gost
Pjer

Mnogo je takvih
Premnogo
A i zna se zasto je tako

Tajfun
Gost
Tajfun

Nema vise komunizma,pa mi nije jasno o cemu besjedi ova gospoda,sva preduzeca koja se ne finasiraju iz budzeta drzave,imaju pravo u okviru pravilnika da dijele plate koliko hoce,ako im sindikati i menadzment to dozvoljava,a niko nece da se bavi privatnim preduzecima ,koja ne placaju obaveze prema drzavi,nego ih drzava za vrijeme koronavirusa pomaze,a vlasnici istih su postali milioneri,za to sto… Više »

KOTOR
Gost
KOTOR

Kojem državnom službeniku primanja zavise od učinka i sposobnosti?
Eto prostora za racionalizaciju državnog aparata!

Slavko
Gost
Slavko

Juce je Verica Maras iz DPSA izjavila da je plata proporcionalna njenom ucinku i da su Plantaze imale IMPOZANTNE rezultate.

E sada, njena olata je bila 7.500 eura, Plantaze su propale, godinama su u minusu, duguju poreze… Kako li nas DPS laze za nesto sto ne vidimo ako nam za ovo ovako prica?

mrkela
Gost
mrkela

Svaka vlast bi voljela da joj sve firme dobro rade , ne zbog toga što je dobra , već joj treba ovca za šišanje . Isto tako opozicija bi voljela da sve propadene da nebi neko pomislio da bi oni bili bolji i ako nikada nijesu vladali .

mrkela
Gost
mrkela

Kada bi mi imali direktore koji umiju rukovodit firmama i radnike da valja u njima mi bi se zvali razvijena Država !

Pjer
Gost
Pjer

Jedinstveni na svijetu
I po tome

Pele
Gost
Pele

Ok, sad se bavite firmama u državnom vlasništvu. Ajde malo analizirajte privatizovane kompanije, da vidimo kakva je tamo situacija. Ko je uništio firmu, ko je nastavio i razvio biznis, ko je ugasio biznis pa se sad bavi perifernim djelatnost ima itd… Koliko primaju njihovi direktori. Sve su to važne teme, i ako vam se čiji da nisu. Ima tu blata… Više »

brkoo
Gost
brkoo

Gdje ovo ima u svjetu sem kod nas, dokle da finansiramo uhljebe. Nedaj se ” mala” siluju te godinama a nisi u stanju da se odbraniš.

Topčina
Gost
Topčina

Kad se makne Dps,sve ce poceti da cvjeta

Istina
Gost
Istina

Da li vi znate šta su ti ljudi sve morali okusiti i gdje su se sve morali uvući da bi došli do pozicija direktora…
Malo je ovo što primaju!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

*preśednikovi, pardon

Dret
Gost
Dret

Rekordan prevoz putnika, rekordan profit ali troškovi su tu eto nenadano, to je sve poremetilo hahahah što će im onda 150meleona nije ni jasno…

Stussy
Gost
Stussy

Zavise, zavise, direktna proporcija: što veći minus to veća i plata! 🤣🤣🤣🤣

Krug2
Gost
Krug2

Ima jedan detalj koji se ođe ne pominje…
Svi oni imaju službena kola,prezentacije,placeno gorivo i račune za telefon.
Sve to kad se doda na platu,članstvo u 2/odbora,oni ne troše euro od plate i eto ljepota.
Śedi,ćuti i smrdi system…

marko
Gost
marko

Zbog zauzetosti oko namicsnja novca , sticsnja licnog bogatstva , odgovorni u svim drzavnim institucijama su zanemarili i nijedu drnhsli ds se bave problemom… svetoszvsko četničke spc… Zato su sad nabujali kao korov i bice posla da se dovedu u red. Zato , uravnilovka za plate svim direktorima ..niko prekk 1000e …pomoci radike ss najj nizim primanjima . Uciti narod… Više »

Lagum
Gost
Lagum

Sve su to SDPS uhljebi.

Mira
Gost
Mira

Moj direktor ima 5 puta vecu platu,vozi sluzbeni auto i tel (znaci nista ne placa), dobio smijesni kredit za stan a vec ima jedan, na tenderima dobijaju odredjene kompanije (poznaninci direkora) pa ako oni ne dobiju ponisti tender a vecina poslova se zavrsavalo bez tendera i jos mnogo mnogo benificija plus je jako nesposoban. Sigurna sam da je takvih direktora… Više »

vozač
Gost
vozač

I moj

Mira
Gost
Mira

A sto je najjace od svega malo ne reci da su nesposobni

Vir
Gost
Vir

Nije mi jasno kakonje jako nesposoban a ima sve to????? Veoma je sposoban cim mu se moze.

Sta reci
Gost
Sta reci

Sramota. Poslujes sa gubitkom i primas 4-5 i vise hiljada i onda kad ti prifali para ti uzmes od naroda. A drzava te tjera da sve poreze i obaveze uredno izmirujes i sto ostan za tebe kao pojedinca to ti je sto ti je a njihove sve firme duguju za poreze i opet takvr plate imaju. Dje je tu trziste… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovo je onda još gore neģo što sam mislio.Ovo znači da onda ne valja sistem,jer ako je sistem u ovoj državi tako postavljen da plata odgovornih u kompanijama ne zavisi od rezultata rada kompanija onda ne valja sistem i ne valja vlast koja je kreirala takav sistem i takvu vlast treba smijeniti a sistem mijenjati.

Koks
Gost
Koks

Slazem se , ajde da postavimo DF ili mozda Demokrate . I jedno i drugi bi nam donjelo prosperitet i prosjecne zarade od 5 hiljada eura a minimalac 1000.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Dakle, slažemo se da je vlast loša i da je treba mijenjati,a to je najbitnije.Slažemo se i to da ko god dođe na vlast da nam samo može bilje biti nego sa ovom vlašću,a koliko bolje će biti tu jedino nismo usaglašeni,ali to je najmanji problem.

Pjer
Gost
Pjer

Kokos
Postaviti postene i vrijedne
Pa bilo odakle
Mozda najbolje uvesti iz recimo Slovenije 20 ljudi platiti ih i datim da vode ovu ojadjenu zemlju.
Gore nemoze biti

Mirko
Gost
Mirko

Koks kakve veze imaju DF i Demokrate. Ja sam ubjedjen da oni i saradju sa ovima iz vlasti kao i velika vecina opozicije. I cim se desi neki ekonomski problem ili se prica o prosjecnoj plati (sa kojom ne mozes da prezivis ni 10 dana), potrosackoj sramotnoj korpi, promasajima kojih nije malo e onda se pojave demokrate, df i Risto… Više »

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

@Koks ajmo da postavimo DUA ili HGI, meni je sve jedno. Mogu i Marsovci. Ali ajde da postavimo nekoga ko ce raditi za drzavu, za gradjane a nece samonpunoti svoje i dzepove svoje rodbine. Negdje sam vec napisao, opozicija je opozicija zbog toga jer rade kako rade. Misljenja sam da njima odgovara da budu vjecita opzicija. Ali nemojmo samo ponavljati… Više »

Jaka
Gost
Jaka

Izgleda da je bolje bit direktor firme u kojoj nisi nista ulozio osim drzava nego bit predsjednik i premijer jedne drzave, moraju se hitno resavati svi ovi problemi i firme koje prave minus ugasiti!

Koks
Gost
Koks

Slazem se , treba ukinuti zeljeznicu i mne airlines , pa cemo svi na konja da putujemo . I ove sto su vracali avionima tokom pandemije sto ce nam to , posaljemo im kocije.

Jaka
Gost
Jaka

Ugasila je drzava Slivenija Adriatic drzavnu kompaniju pa i dalje putuju, to je skup sport! Mi smo mali i moramo gledat svaki cent ako zelimo da bude uspjesna Crna Gora..E viva

Peja
Gost
Peja

Sustina je da plate direktora javnih preduzeca ne mogu biti vece od plata predsjednika drzave, predsjednika Vlade i sl. Moraju biti ogranicene bez obzira na poslovanje..Pa nije isto biti direktor Aerodroma CG, preduzeca koje ne moze poslovati u minusu pa da ga vodi nepismen covjek, ili biti direktor Zeljeznica..

OBJEKTIVNO
Gost
OBJEKTIVNO

pa očigledno obzirom da malo JP posluje pozitivno onda nema ni potrebe za strukom odnosno mogu ih voditi kako kažeš nepismeni a ja bih dodao i koji jedino komuniciraju silom

Roro
Gost
Roro

Ko je više upropasti dobiće veću platu!

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Nazalost. U razvijenom svijetu (slusajuci Vladu CG tezimo da budemo kao oni), ne samo plate nego i radni angazman menadzmenta zavisi od rezultata kompanije. Bila ona (kompanija) u drzavnom ili privatnom vlasnistvu. Samo na “brdovitom Balkanu” i ostalim “drzavama u tranziciji” ovo nije slucaj. Zato smo tu gdje jesmo.

Neno_
Gost
Neno_

Bas me cudi, zato smo tu dje jesmo!
Nebsuditi njima nego ovima sto su ih doveli!

Čitalac
Gost
Čitalac

U našoj državi je sve “naopačke” pa i navedena primanja.Dok mrčeni radnici rade za 250 evra,i to neosigurani,drugi se nenormalno bogate.Živela država.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Nije strašno kada samo jedan rukovodilac, Izvršni direktor, ima nezasluženo visoku platu. Propustili ste da obradite plate njihovih savjetnika i ostalog menadžmenta. Nisu oni daleko od tih istih platsla, i to je onda 20ak plata preko 1000,00 Eura u državnom preduzeću koje posluje sa gubitkom. Zaboravili ste vi mnoga preduzeća jos da pitate, ali mala su i onda računate da… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno šta se radi. Jedni te isti ljudi dijele funkcije i profite. Ovolike nesrazmjere između plata običnog radnika i menadžera su stravične.Radnik 200do400e plati a menadžeri i do 10 000e biju.

bankar
Gost
bankar

plus ogromne otpremnine kad prelazi sa jedne funkcije na drugu. I sve je to po zakonu

Koks
Gost
Koks

Ma menadzeri uzimaju i po 50 hiljada na dan.

Neno_
Gost
Neno_

Jedni nude siromastvo bez rata a drugi siromastvo sa ratom!
Budi pametan majcin sine pa dozivi 50 god bez zdravstvenih problema i da nisi tuturutu u glavu!

Neno_
Gost
Neno_

Zalosno na koga smo mi/narod osudjeni!
I sad budi pametan i vidi za koga da glasas? Obrni, okreni isto ti se hvata!

Neno_
Gost
Neno_

To samo ima kod nas i nidje vise u svijetu!

Send this to a friend