Ekonomija

Disciplinski postupak protiv otpravnika i još šest osoba zbog nezaustavljanja voza

Ilustarcija, foto: Pixabay

Nakon vanrednog događaja, koji se desio 23. aprila u ukrsnici Bratonožići, pokrenut je disciplinski postupak protiv otpravnika vozova Stanice Trebešica, a potom i protiv još šest zaposlenih, navodi se u zajedničkom saopštenju Željezničke infrastrukture Crne Gore, Željezničkog prevoza Crne Gore, Montekarga, Održavanja željezničkih voznih sredstava i Uprave za željeznicu.

<<<Vozom kroz Crnu Goru: Nakon Montenegro Airlinesa, velike šanse da Vlada ukine i Željeznički prevoz<<<

“Naime, 23. aprila 2021. godine u 11 časova i 31 minut u ukrsnici Bratonožići došlo je do vanrednog događaja. Dežurni otpravnik vozova otpremio je lokalni putnički voz broj 6103 iz ukrsnice Bratonožići prema ukrsnici Bioče i pored uredno datog i evidentiranog naređenja Elektroenergetskog dispečera o zabrani elektro vuče na dijelu pruge PSN Bratonožići – stanica Podgorica. Mašinovođa i pomoćnik mašinovođe pomenutog voza nijesu zaustavili voz nakon prolaska voza PSN Bratonožići”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, prvostepena komisija za uviđaj i isleđenje je za nastanak tog vanrednog događaja dostavila izvještaj u kojem je zaključeno da je za postupanje kriv otpravnik vozova Stanice Trebešica, na osnovu čega mu se istog dana privremeno zabranilo obavljanje poslova i radnih zadataka do okončanja disciplinskog postupka.

“Dalje, protiv gorepomenutog otpravnika je pokrenut postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Odlukom od 10. juna 2021. godine, okrivljeni otpravnik vozova je proglašen odgovornim i izrečena mu je disciplinska mjera maksimalne novčane kazne. Takođe je raspoređen na drugo radno mjesto u okviru njegove školske spreme, a koje nije vezano za bezbjednost željezničkog saobraćaja”, napominje se.

No, kako nadležna služba ŽICG nije bila saglasna sa zaključkom i predlozima prvostepene komisije za uviđaj i isleđenje vanrednog događaja, izvršna direktorica ŽICG je zahtijevala sazivanje posebne komisije sa zadatkom da pregleda i izvrši analizu prvobitnog kompletnog komisijskog izvještaja za vanredni događaj, te izvrši eventualnu rekonstrukciju istog i na osnovu utvrđenih činjenica donese zaključak o odgovornosti svih involviranih u taj vanredni događaj i isleđenje istog.

“Komisija je 9. juna 2021. godine sačinila novi komisijski izvještaj i podnijela inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog propusta u radu protiv još šest zaposlenih. Zbog postojanja osnovane sumnje da su imenovani propustima u radu učinili povrede radne obaveze, protiv istih je dana 10. juna 2021. godine pokrenut postupak utvrđivanja njihove disciplinske odgovornosti. Sva rješenja i odluke su transparentni za sve zainteresovane stranke”, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, izvršna direktorica i Odbor direktora Željezničke infrastrkture Crne Gore usmjeravaju poslovanje te kompanije ka angažovanju svih njenih potencijala i optimizaciji poslovnih procesa, koji podrazumijevaju i promjene u strukturi rukovodećeg kadra.

“Takođe, razvijaju i saradnju sa oba reprezentativna sindikata i aktivno se uključuju u rješavanje problema zaposlenih i uvijek su otvoreni za sve konstruktivne predloge i sugestije po pitanju unapređenja radnog procesa i statusa zaposlenih u Društvu. Željeznička infrastruktura Crne Gore ima vrlo aktivnu saradnju sa svim željezničkim društvima, koja je u poslednje vrijeme podignuta na zavidni nivo”, poručuju.

Kada je riječ o Montekargu i poslovanju tog preduzeća, o čemu takođe piše NVO Vozom kroz Crnu Goru, naglašavaju da to preduzeće ima pet ispravnih dizel lokomotiva u Podgorici, od čega su četiri uključene svakodnevno za organizaciju posla u vezi sa prevozom robe.

“Kombinovani prevoz je privatni teretni operater u Srbiji, koji posjeduje redovno izdatu licencu i sertifikat kako za vozna sredstva, tako i za osoblje. Sve licence i sertifikate izdaje državni organ Uprava za željeznice Crne Gore koja postupa u skladu sa zakonom i aktuelnim propisima za obavljanje željezničkog saobraćaja. Takođe, sva dokumentacija je uredno transparentna za sve zainteresovane stranke”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su iz Željezničkog prevoza Crne Gore uputili dopis prema NVO Vozom kroz Crnu Goru, u kojem je izražena želja za doprinosom u saradnji, a vjerujući u težnju svih iz željezničkog sistema da javnost uvijek bude tačno i potpuno informisana, poštujući Etički kodeks i poslovnu politiku kompanije u cilju unaprijeđenja usluga, boljeg, kvalitetnijeg, sigurnijeg i bezbjednijeg željezničkog sistema države, koji će odgovoriti izazovima savremenog društva, zatražena je i informacija o predstavniku NVO Vozom kroz Crnu Goru.

“Do današnjeg dana nismo dobili odgovor iz ove nevladine organizacije, ko je njen predstavnik/zastupnik, za šta cijenimo da ne postoji tendencija da ta informacija bude tajna upravo iz dobronamjernih zajedničkih interesa koje svi imamo, a to je poslovanje u skladu sa zakonima i propisima, zahtjevima saobraćajnog tržišta, a sve u cilju zadovoljstva korisnika željezničkim uslugama. S obzirom na sve gore navedeno, o eventualno daljim objavama NVO Vozom kroz Crnu Goru željezničke kompanije se više neće javno izjašnjavati, već će biti usmjerene na konstruktivne aktivnosti koje podrazumijevaju djelovanja iz svojih nadležnosti i nastojanjima da se afirmativnim postupcima i iskrenim težnjama željeznički saobraćaj Crne Gore prilagodi nivou i potrebama tržišta”, zaključuje u saopštenju Željezničke infrastrukture, Željezničkog prevoza, Montekarga, Održavanja željezničkih voznih sredstava i Uprave za željeznicu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo
Gost
Milo

E blago nama kakvo saopstenje. Sve u zavijenoj formi da se ne daj Boze ne bi pomenulo ime glavnog krivca, odnosno direktora sektora za saobracaj i izvrsne direktorice ZICG koji su ovaj dogadjaj htjeli da zataskaju.

Ne hvala
Gost
Ne hvala

Jednom davno vozio sam se vozom. Ne bih vkše, to je sada ekstremni sport.

Send this to a friend