Ekonomija

Distributeri CEDIS-a radili na niskonaponskoj mreži i dalekovodima

Zaposleni Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) tokom januara su sprovodili radove na niskonaponskoj mreži ZTS GRO Primorje u Ulcinju, kao i na nikšićkom dalekovodu 10 kilovolti (kv) Povija.

Oni dodaju da su u Herceg Novom, od izdvojenih, aktuelni radovi na ugradnji ovjesne opreme i SKS kabla na niskonaponskoj mreži Travunije.

“I u januaru nije bilo predaha za distributere. Mreža se, planiranim i kontinuiranim aktivnostima, svakodnevno održava i dovodi u stanje koje garantuje sigurno i stabilno napajanje korisnika električnom energijom. Takvo, preventivno održavanje, daje rezultate”, kazali su Dnevnim novinama u CEDIS-u.

KVAROVI POSLJEDICA NEVREMENA

U CEDIS-u objašnjavaju da su kvarovi, koji se posljednjih godi na događaju na dalekovodima, većinom posljedica atmosferskih prilika.

“Iz toga možemo zaključiti da je preventivno održavanje ka kvo se u CEDIS-u sprovodi, najbolje rješenje i da je dalo dobre rezultate”, rekli su u kompaniji.

Oni su naveli i da su kraj prethodne godine obilježili radovi u svim regionima na niskonaponskim i srednjenaponskim mrežama, te da su istom dinamikom nastavili i ove godine.

“Krajem godine radilo se na 10 kV dalekovodu Skrbuša, niskonaponskoj mreži Kovren, dalekovodima Bijela u Šavniku i Lipva Ravan. Održavala se i niskonaponska mreža Velika u Plavu, radilo se na stubnoj trafostanici Rovca u Beranama, kao i na niskonaponskoj mreži Trešnjevo u Andrijevici”, precizirali su u kompaniji.

RADOVI U RURALNOM PODRUČJU

Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaposke mreže u ruralnom dijelu Crne Gore, predstavnici CEDIS-a ističu kao, trenutno, najveći investicioni zamah kompanije.

U kompaniji navode da se prva faza, koja podrazumijeva revitalizaciju sedam dalekovoda 10 kV naponskog nivoa, uspješno privodi kraju. Oni dodaju da je za drugu godinu okvirnog sporazuma planirana revitalizacija još sedam dalekovoda sa kojih se napaja oko 5.000 korisnika.

“U Regionu 1-Nikšić revitalizovaće se dalekovod Velimlje, u Podgorici 10 kV dalekovod Lijeva Rijeka, u Regionu 3-Berane dalekovod Biševo, u barskoj opštini dalekovodi Virpazar i Ostros, u Kolašinu Gornja Morača, dok je ove godine u plan revitalizacije za područje Pljevalja odabran dalekovod Boljanići”, rekli su u CEDIS-u.

Kako su istakli, za drugu fazu revitalizacije određeni su dalekovodi na kojima su u prethodnom periodu bili najčešći prekidi u napajanju korisnika. Vrijednost tih radova je oko deset miliona eura.

“Cilj je da se kroz revitalizaciju, adaptaciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih objekta sistem dovede do nivoa koji će korisnicima ruralnog dijela Crne Gore obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom”, zaključili su u CEDIS-u.

Send this to a friend