Ekonomija BROJ TURISTA NA TARI

Dnevno 300 raftera, kasa će ipak biti lakša

Ilustracija

Na Tari je ove godine otprilike isti broj turista kao i lani, bar u pivskom kraju. Vlasnici kampova na crnogorskoj strani rijeke, a njih je petnaestak, različito gledaju i na broj “raftingaša” i na uslove za poslovanje. Dok jedni optužuju lokalnu upravu iz Plužina, Park prirode Piva, pa i nadležno ministarstvo da ne razumiju potrebe avanturističkog turizma, drugi smatraju da to nije po srijedi, već da je ove sezone manje turista na našem primorju, pa i kod njih, piše Pobjeda.

Stiče se utisak da ćemo, na kraju sezone, svakako imati manji prihod od raftinga, tim prije što se put koji je izgrađen prije dvije godine na desnoj obali Tare (teritoriji BiH) ove godine koristi, a to znači da smo uskraćeni za taksu svakog turiste koji dolazi na “suzu Evrope” preko Foče.

Iz Parka prirode Piva Pobjeda saznaje da je vrlo mali broj turista koji na rafting ove godine dolaze preko mosta, te da se lani od Brštanovice do Šćepan Polja spustilo oko 50.000 avanturista. Ovih dana, u prosjeku, niz bukove Tare može se vidjeti oko 300 turista, a lani ih je bilo manje radnim danima i više vikendom. Dakle, još je nezahvalno praviti bilo kakav presjek, jer sezona je u najvećem jeku.

Taksa za rafting od Brštanovice do Šćepan Polja je tri eura, a dodatno se plaća euro za ulaz u PP Piva. Turisti koji se Tarom spuštaju kroz NP Durmitor plaćaju gotovo deset puta više.

Iz PP Piva podsjećaju i da su očistili rijeku, da su postavili kante za smeće, da redovno odvoze otpad, da su opremili brojne vidikovce po Pivskoj planini i da imaju još mnogo ideja, te da će ih sigurno realizovati ukoliko budu imali sredstava.

Jedan od vlasnika kampa na crnogorskoj obali, Filip Vujadinović, ovu sezonu smatra lošom.

“Generalno je manje gostiju. Možda je to domino efekat, jer je opšti utisak da ih je manje i na našem primorju, a naši posjetioci su uglavnom stranci. U početku je bilo i loše vrijeme, malo se kasnilo i ne vjerujem da ćemo na kraju imati prošlogodišnje rezultate. Moguće i da su se turisti malo zasitili ovih destinacija, možda im smetaju i višesatne gužve na graničnim prelazima… Ovo je kompleksna priča i vjerovatno je više razloga. Što se tiče PP Piva, mi smo zadovoljni njihovim radom, asfaltirana je dionica do Brštanovice, redovno se odvozi smeće”, kaže Vujadinović.

S druge strane, vlasnik kampa “Grab” i dugogodišnji čelnik Udruženja raftera, Veljko Vujanović, smatra da se sezona, po broju turista, ne razlikuje od prošle.

“Vremenske prilike nam baš ne idu na ruku, ali očekujemo bolje rezultate u prvoj polovini avgusta. U etno selu i kampu “Grab” imamo bolje rezultate u smislu posjete kajakaša u periodu april, maj i jun, što je rezultat promocije kajakaštva. Toj promociji je naročito doprinio “Kajak festival”, koji će se i ove godine održati, po četvrti put, na našem kampu. Posebnost ovog festivala je u tome što su njegovi učesnici pretežno iz zemalja zapadne Evrope, kajakaši i gosti sa najvećim platežnim mogućnostima, kojih u Evropi ima ništa manje nego skijaša, biciklista ili ribolovaca. No, troškove ovog festivala snose u najvećem dijelu organizatori, NVO Natural-lovers i Etno selo “Grab”. Nažalost, ove godine lokalna uprava na čijoj se teritoriji nalazimo, kao ni nadležno ministarstvo, nijesu se odlučili za skromnu podršku kojom su učestvovali u prethodnoj godini. To nas, ipak, neće spriječiti da održimo ovu vrstu promocije na kojoj očekujemo, po dosadašnjim najavama, daleko veću posjećenost nego prethodnih godina. Nadamo se da će i u nadležnim upravama shvatiti koliko je i njima značajan prihod koji se ostvaruje od turizma i koliko tome doprinose festivali kao što je ovaj koji ćemo organizovati”, kaže Vujanović.

Međutim, Vujanović je najviše razočaran odnosom PP Piva.

“Zahvaljujući savremenom načinu komuniciranja preko društvenih mreža, donosimo zaključke o kvalitetu usluga koje pružamo, ocjenom koju nam daju gosti. Bili bismo i više nego zadovoljni da nije vječitog problema sa prilaznim putevima koji negativno utiču na sveukupan utisak naših gostiju. O čemu se radi najbolje se može shvatiti kad se pročitaju komentari na Bukingu”, kaže Vujanović.

Prema njegovim riječima, lokalnoj upravi u Plužinama su ponudili parcele (a pravili su, kaže, makadamski put u dužini od 1,4 km), a da uprava asfaltira tu dionicu i put proglase javnim i dostupnim svima.

“Nijesu je prihvatili, a o tome sam saznao iz medija. Naravno, nijesam dobio odgovor, pa ni izvještaje o poslovanju PP Piva, iako sam ih tražio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. No, došao sam do podataka za 2017. godinu, pošto je objavljen na njihovom sajtu, a koji potvrđuje da su od naknada za rafting naplatili više od 182.000 eura, te da su za plate i troškove njihovog poslovanja utrošili”samo” 157.000″, navodi Vujanović.

On se pita šta je sa obavezama koje su morali da ispune i koje su prihvatili da bi osnovali zaštićeno područje i unaprijedili turizam.

“Taj put se može asfaltirati za četvrtinu novca koji se “ubere” od taksi za jednu godinu. Tvrdoglavost i glupost pojedinaca dovode ih i do gubitaka na početku ove godine, a jedva čekam da vidim izvještaje za prošlu i ovu sezonu. Valjda je moja građanska obaveza da ih opomenem da moraju zaraditi svoju platu, a preduzeće “Vujanović” legalno posluje, izmiruje svoje obaveze, prijavljuje goste”, kaže Veljko Vujanović, sumnjajući da to nije pogodno za javne službenike, jer su podložni raznim vrstama korupcije, od političke do materijalne.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

To što je na granici sa RS totalni kolaps sa divljim kafanama na Tari to nikome ništa.

Bruka i sramota!

Bnjj
Gost
Bnjj

Ima li šta drugo u ovoj zemlji osim turizma

Mrgud
Gost
Mrgud

Kod nas ako ne podmazes nidhe naprijed.ima toga i po svijetu ali u daleko manjem broju.

Send this to a friend