Ekonomija

Dnevno kroz Sozinu prođe 14,5 hiljada vozila

Kompanija Monteput, koja gazduje tunelom Sozina, je za 13 godina poslovanja od naplate putarine i zakupnine za izdavanje bilborda pored prilaznih saobraćajnica tunelima Sozina i Raš prihodovala 91,25 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Kroz Sozinu ovih dana prosječno prolazi 14.458 vozila dnevno, a u julu i avgustu evidentanje rast saobraćaja, što će kako je najavio, rezultirati dobrim finansijskim rezultatom kompanije.

“Ukupan prihod Monteputa za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 5,53 miliona eura i manji je za dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period”, kazao je Mujević Pobjedi.

On je naveo da je kroz Sozinu od jula 2005. godine i puštanja u upotrebu tunela prošlo ukupno 29,56 miliona vozila.

“Od početka godine do 8. avgusta kroz Sozinu je prošlo 1,71 milion vozila, što je 4,13 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu”, rekao je Mujević i naglasio da ove godine imaju 16,28 odsto više šlepera, što u krajnjem dovodi do približnog finansijskog prihoda kao lani.

“U avgustu ove godine imamo 6,68 odsto više vozila nego lani”, naglasio je Mujević i istakao da imaju znatno veći broj korisnika automatske naplate putarine kroz elektronske kartice i TAG uređaje.

“Radi se o korisnicima koji koriste povoljnosti petplate, što u krajnjem doprinosi manjem zadržavanju vozila kod same naplate”, rekao je Mujević, objašnjavajući da se gužve u blizini Sozine dešavaju zbog zagušenja na magistrali kroz Sutomore, gdese stvaraju ogromni  saobraćajni čepovi, kada se formiraju kolone i sa sjeverne i južne strane tunela.

U skladu sa propisima bezbjednosti u tunelu ne smije biti zaustavljanja vozila, pa se tunel zatvara za prolaz sve do stvaranja uslova nesmetanog odvijanja saobraćaja.

“Ovakva zatvaranja nijesu česta i traju vrlo kratko”, izjavio je Mujević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Insufisienser
Gost
Insufisienser

Znači oko 35000 eura dnevno? Oko 12.000.000 godišnje? Lijepo a đje idu te pare? Da li bi Monteput mogao da izdvoji prihod koji ostvari za jedan mjesec u FOND ZA DJECU OBOLJELU OD TEŠKIH BOLESTI ? ? To je MILION EURA koje bi mogle da se koriste za lijecenje djece u inostranstvu.

xyz
Gost
xyz

Ventilatori i kad rade jedva se pokrecu,osvjetljenje tunela uzasno,gori svaka treca sijalica.Stede na struju a da ne pricamo o mrklom mraku prilazu tunela jer nema ulicne rasvjete.

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Upalite makar one ventilatore za brzi protok vazduha bruke jedne

Rito
Gost
Rito

Ova Sozina ko rudnika zlata

Šabac
Gost
Šabac

Kome…

xyz
Gost
xyz

Otplatili tunel a ne ulazu gotovo nista,svako auto podskakuje na 2 mjesta iz pravca Pg,nece to da rijese dok se ne pojavi vece kliziste.

Dzarezz
Gost
Dzarezz

E da su ga makar otplatili.. Otplaćeno je tek pola kredita. Kad SD otplati preostalih 30 miliona (sa kamatama) tunel će biti spreman za renoviranje, novo zaduživanje i novo ugrađivanje. Mada će iz DPS-a tražiti da se tunel privatizuje jer oni vole pare odmah. Na tunelu trenutno radi oko 70 zaposlenih SD-ovaca koji imaju veće plate nego ljekari i prosvjetni… Više »

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Takvi kao ti su govorili da je neisplativ kao sto sad govorite za auto-put. Ne kmecite i ne kukumacite no se radujte uspjesima Crne Gore

Send this to a friend