Ekonomija

DNP: Riješiti problem neformalnih naselja i bespravne gradnje

Glavni grad snosi značajan dio odgovornosti za nastajanje neformalnih naselja na teritoriji Podgorice, zbog čega niko u gradskoj administracij nema pravo da okreće glavu od ovog problema, smatraju u Demokratskoj narodnoj partiji DNP.

Član Predsjedništva DNP-a Nikola Jovanović, rekao je da aktuelna većina ne namjerava da se posveti rješavanju tog pitanja, zbog čega nijesu ni htjeli da razgovaraju sa predstavnicima neformlanih naselja, već su ih uputili na niže činovnike ne bi li “obavili razgovor pro forme”.

Jovanović je ocijenio da je problem bespravne gradnje već duže prisutan u Podgorici i da je rezultat višedecenijske manipulacije vlasti oko ovog pitanja.

On je kazao da su gotovo pred svake izbore, stanovnici neformalnih naselja Park šume Zagorič i Kakaricka gora, kao i svi oni koji su bespravno gradili, “politički plijen Demokratske partije socijalista koji pod prijetnjom rušenja nelegalno sagrađenih objekata, obezbjeđuje glasove”.

“Ovi poznati trgovci ljudskim nesrećama, koji koriste sve mehanizme ne bi li namakli koji glas za svoju partiju, obično pred izbore nude rješenja o konačnom rešavanju ovog pitanja i od toga naravno ne bude ništa čim se namakne većina za vladanje”, naveo je Jovanović.

On je rekao da iako je najavljivano da će se usvajanjem Zakona o regularizaciji neformalnih objekata steći uslovi da problem bude riješen, cilj tog akta bio da se “izvrši regularizacija određenih poslovnih objekata koji su bespravno sagradili tajkuni bliski DPS-u – objekata za smještaj turista, za pripremanje i usluživanje hranom i pićem, ugostiteljskih objekata, trgovačkih i tržnih centara i sl”.

Jovanović je kazao da je Crna Gora je 2004. godine potpisala „Bečku deklaraciju o nelegalnim naseljima“, kojom se obavezala da će doprinijeti rješavanju problema tih naselja tako što će ih legalizovati na održiv način i onemogućiti buduću nelagalnu gradnju.

Prema njegovim riječima, do danas nije urađeno ništa u tom pravcu a bespravna gradnja posebno cvjeta u poslednjih deset godina.

Jovanović je kazao da su stanovnici nefomalnih naselja koji su gradili bespravno, gradili iz nužde porodične stambene jedinice da bi stekli krov nad glavom.

On je ocijenio da gradska administracija nije uradila ništa da stopira takvu gradnju a da onu dotadašnju uvede u regularne okvire.

“Prije svega postavlja se pitanje, kako su neformalnim objektima obezbijeđeni priključci na elektro i hidru mrežu i kako su registrovani kao potrošači, zbog čega im svakog mjeseca uredno stižu računu za utrošenu električnu energiju i potrošenu vodu. To ukazuje da je lokalna i državna vlast svih ovih godina dozvoljavala i time afirmisala bespravnu gradnju na državnom zemljištu”, rekao je Jovanović.

On smatra da zbog svega, Glavni grad ima moralnu i pravnu obavezu da se aktivno uključi u rješavanje tog pitanja, koje podrazumijeva i aktivnu ulogu u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vlasnika stambenih kuća i vlasnika zemljišta, da se ne bi ponovio slučaj porodice Vlahović.

Jovanović je rekao da je sigurno da aktuelna vlast na čelu sa Slavoljubom Stijepovićem to neće uraditi jer je za to imala i više nego dovoljno vremena.

“Ukoliko u DPS-u misle da će sklanjanjem Stijepovića sa čelne pozicije na narednim lokalnim izborima u Podgorici, baš kao što su to uradili sa Mugošom, maknuti odgovornost sa sebe po ovom ali i nekim drugim pitanjima, grdno se varaju, jer je činjenica da su više od deceniju na državnoj i lokalnoj vlasti, zbog čega imamo kontiuitet u gomilanju brojnih društvenih problema”, rekao je Jovanović.

On je ocijenio da ti problemi mogu biti riješeni samo dolaskom poštene i kompetentne vlasti u Glavnom gradu, pa onda i u Crnoj Gori, koja će ta pitanja konačno riješiti u korist građana koji su iz nužde gradili krov nad glavom za sebe i svoju porodicu.

Send this to a friend