Ekonomija

Do kraja godine ekonomski pad devet procenata

Ilustracija

Crna Gora će do kraja godine imati ekonomski pad devet procenata, dok će javni dug premašiti 90 odsto BDP-a. To su najnoviji podaci u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj. U razgovoru za Dnevnik direktor kancelarije EBRD-a za Crnu Goru, Jap Sprej, kaže da je teško predvidjeti dalji razvoj situacije, ali da se očekuje da u narednoj godini zabilježimo rast pet odsto. Ne savjetuje otpuštanje radnika, jer je to za državu, kako kaže, skuplje nego njihovo zadržavanje na tržištu rada.

Iako je krajem aprila Evropska banka za obnovu i razvoj krajem imala optimističnije prognoze, drugi talas korone, promijenio je predviđanja o rastu, ili bolje reci, padu ekonomije.

Korona je dovela do toga da vecina svjetskih ekonomija ispred brojke stoji znak minus, pa tako i za Crnu Goru.

“Drugi talas pandemije nijesmo očekivali, i zbog toga u ovom izvještaju imamo lošije ekonomska predviđanja. Za ovu godinu očekujemo pad od devet odsto, a tokom nardene godine očekuje se oporavak 5 procenata. On će u Crnoj Gori biti slabiji jer je drugi talas korone snažno pogodio Crnu Goru”, kazao je Sprej za TVCG.

Situacija je naročito takva zbog oslanjanja na turizam, koji je ovog ljeta, doživio debakl.

“Veliki udarac je pretrpjela ta privredna grana. Dolasci turista iz država kao što su Srbija, i Rusija, jako važnih tržišta za Crnu Goru, su opali za 80 odsto. Takođe, karantin je imao veliki uticaj, na primjer sektor građevine je opao za 16 procenata”, navodi Sprej.

Sve je to ugrozila brojna radna mjesta, odnosno dovelo u pitanje egsistenciju mnogih građana. Vlada je do sada pomagala kompanijama, a Sprej preporucuje da takvu praksu nastavi nova izvrsna vlast.

“Naše sugestije su da čak i ako države kao Crna Gora imaju limitiran fiskalni prostor, najbolje je koristiti ga do maksimuma, i zadržati radnike, umjesto da napustaju trzište rada, jer je, u tom slučaju, potrebno mnogo novca za njihov povratak, a otvaraju se i novi troškovi za socijalna davanja. Drugi način je i da se program zapošljvanja svršenih studenata, koji je za sada limitiran, učinit pristupačnim za sve”, ocjenjuje Sprej.

Kada se sve sabere, ne preostaje nam nista drugo do novo zaduživanje. Tako će, kažu prognoze ekonomista EBRD-a, javni dug ove godine porasti na vise od 90 odsto, dok bruto domaci proizvod opada. Porašće i kamatne stope. Dobra okolnost je, zaključuje naš sagovornik, što Crna Gora ima prohodnost kod međunarodnih finansijskih institucija, koje, imaju kamatne stope ispod tržišnih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lludak
Gost
lludak

ovaj nezna sto prica a meni se penzijz povecala s sto dvadeset i osam evra na nepunih sto cetrdeset a on prica o padu ekonomije gledaj ti svoga posla

Mila K
Gost
Mila K

Da li će bilo koji neuspješni ckl pozvati EBRD na odgovornost kad se izmjeri stopa pada BDP-a na godišnjem nivou za 2020?

Cheese
Gost
Cheese

Nemoguce je da nam pad bude 9% s obzirom da smo po kvartalima imali pad ekonomije u Q2 – 12%, Q3 – 21%, Q4 – 18%. Generalno pad nase ekonomije ce bit oko 17%. Da nam je pad 9%, mi bi barem u budzetu imali preko 2 milijarde evra, s obzirom da nam je 2008-me godine pad bio oko 8.5%… Više »

vladann.vujovic@gmail.com
Gost

Ovo je sramota! Prenosite text RTCG-a koji je pad od devet odsto pretvorio u rast. Skandal..
EBRD je saopstio da ce do kraja godine biti pad ekonomije od 9 odsto a zasto je Javni servis to pretvorio u rast??

MPT
Gost
MPT

Pa čuješ li da je dogodine rast 5%. A sve i da je sve propalo, od 2006. do danas smo konstantno UBJEDLJIVO bolji od Srbije, Bosne, Makedonije, Kosova i Albanije, odnosno ČITAVOG okruženja po svim ekonomskim parametrima. Bdp po glavi stanovnika u decembru 2019. godine u Srbiji je bio 18100 američkih dolara, a u CG 21800 američkih dolara.

Dusa
Gost
Dusa

Vlado izvršitelj je malo nervozan

Mitar
Gost
Mitar

Kako mogu da daju procjene kad ce do tada da se formira nova vlast i ekonomija ima da propane brzinom svjetlosti!!!??? Ili su i oni ka biraci ubijedjeni da ce srbija da radi sve samo da bi mi ekonomski napredovali!!!???

Send this to a friend