Ekonomija INSPEKCIJI STIŽU PRITUŽBE NA TRGOVCE

Do stupanja na snagu novog zakona kusura u sitnim apoenima nema

Ilustracija

Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama.

Kako su saopštili iz Uprave za inspekcijske poslove, pritužbe potrošača im stižu, ali Tržišna inspekcija ne može da reaguje. Pojašnjavaju i kako ranije u trgovinama nijesu ni imali sitne apoene, piše Pobjeda.

<<<Ko ne vrati kusur od cent ili dva kazna do 2.000 eura<<<

“Do sada nijesmo imali saznanja da trgovci kusur od cent i dva vraćaju potrošačima za koje utvrde da su stranci. Sigurni smo da će se stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača stanje promijeniti na bolje”, nadaju se iz Uprave.

Vlada je na sjednici u julu utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, koji, između ostalog, obavezuje trgovca da vrati potrošaču kusur, a ukoliko to ne uradi, ma o kolikoj se svoti novca radi, može biti kažnjen.

“Propisana je obaveza trgovca da, uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima. Nadležni inspektor će rješenjem narediti trgovcu otklanjanje utvrđene nepravilnosti i odrediti rok za to, ako u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da trgovac potrošaču, uz račun za kupljenu robu, nije vratio razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima”, pojasnili su iz inspekcije.

Zakonom je precizirano da će se novčanom kaznom od 300 eura do 2.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice trgovac, ako potrošaču, uz račun za kupljeni proizvod, ne vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima.

“Za pomenuti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50 eura do 200 eura, dok će se preduzetnik kazniti novčanom kaznom od 150 eura do 400 eura”, naveli su iz inspekcije.

Iz ove ustanove kažu da će se striktnom primjenom novog zakonskog rješenja brzo promijeniti dosadašnje loše navike trgovaca.

“Potrošači će, uz pomoć medija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu prava potrošača, vrlo brzo promijeniti dosadašnje navike i početi da traže od trgovca da im vrati kusur u svim apoenima”, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Racun ti npr. 2.96 a ona na kasu vazda rece 3…a toliko placamo kese kad trgujemo, e tu ti oni racunaju ta 3 centa

Vlado
Gost
Vlado

Nije mi jasno da može da postoji problem “zakonskog osnova” ako ti neko ne vrati ono što je tvoje???

nikad više 1918
Gost
nikad više 1918

kod na u KOTORU ne vracaju ni 10 centi ima vec 15 godina uznaci pljackaju nas svaki dan svi

Afrika
Gost
Afrika

dovoljan dokaz o naprednosti Crne Gore

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ja u Voli kad trgujem kasirke zaokruzuju nekad u moju, a nekad u njihovu korist zavisno od iznosa racuna i mislm da je to OK.

Фолиранти
Gost
Фолиранти

Пропуштају камилу а циједе комарца.

Prc CG
Gost
Prc CG

Banana država,izglasava zakon o vraćanju kusura….je li moguće ovo,sprdate li se vi sa nama??????

Pi.
Gost
Pi.

Kakvo je ovo sitničarenje, majko božja. I kad ima i kad nema, ostavim kasirki tih nekoliko centi, to sve zajedno nije ni euro mjesečno. Dako ne propanem za euro.

123
Gost
123

Pa da bar ostane kasirki nego sve ode u dzep vlasnicima pogotovu vrcih marketa. Vjeruj da za godinu dana to uopste nijesu male pare,u jednom marketu kad se radio popis visak je bio 30000 €,pa je popis radjen vise puta dok nijesu shvatili da je taj iznos od kusura koji nije vracen I kesa koje su naplatili

Trol
Gost
Trol

Slazem se, ali probaj Njemcu, Britancu, Norvezaninu da ostavis 1 cent na kasu. Ja sam se par puta izblamirao kao niko, jer po CG standardima ostavis nesto sitno na kasu i ne obratis paznju – trcali su zamnom da ispred prodavnica da mi objasne da nisam dje sam naucio i da je to kod njih prekrsaj. Ako udje kontrola i… Više »

Blaf
Gost
Blaf

Valjda se podrazumieva da treba da vrate kusur, bez obizra koje vrijednosti. Znaci sad mozes da platis racun od 3 eura novcanicom od 20, i ne mora niko da ti vrati kusur. Pa ovo ne nema ni na film…banana drzava.

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

Hahaha hahaha prvo da utvrde jesu li stranci a onda domacima nije potrebno ..Navikla G GOSPODA da ispod 10 centi nema sitnisa Vidi se da nemate potrebe trgovati jer Vama stize dostava na kucnu adresu Kada bi ovaj narod racunao mjesecno koliko ga trgovci potkradaju samo od delikatesa do kase bili bi mnogi iznenadjeni Medjutim tako nam i treba jer… Više »

Dr.Mucko
Gost
Dr.Mucko

…….za koje utvrde da su STRANCI “””” Stranci ne znaju da ispod 10 centi niko ne vraca kusur a ni to da nemaju 20 eura da Vam vrate kusur I tako Vas primoraju da se MI snalazimo..Medjutim kada uzmete ono sto ste kupili I krenete preko vrata ONI ODJEDNOM PRONADJU SITNO Kada trazite dopunu 69 ILI 67 TEL…ladno Vam kazu… Više »

Send this to a friend