Ekonomija

Dobardžić: Od 2006. javni dug se učetvorostručio, veliki jaz između sjevera i juga

Govoreći o presjeku stanja ekonomije u Crnoj Gori, Eldin Dobardžić  iz Građanskog pokreta URA je kazao da se javni dug u periodu od 2006. godine do danas gotovo učetvorostručio i da iznosi oko 2.8 milijardi eura.

On je kazao da uprkos prognozama Ministarstva ekonomije da će se javni dug smanjiti sljedeće godine, to se neće desiti već će rasti.

„Mi imamo već u sljedećoj godini „euro bond“ obaveznice koje se moraju refinansirati. Znamo da se Ministarstvo finansija ponovo zadužilo čpo povoljnijim kamatnim stopama u iznosu od 500 miliona koji mora da se vraća u narednih 7 godina. Oni se hvale da je to dobra kamatna stopa a tih 500 miliona padaju kao balast i dodatno su povećali naš javni dug“, kazao je Dobardžić.

Naglasio je da je veliki problem crnogorske ekonomije i postojanje spoljnotrgovinskog deficita koji je največi u regionu a koji iznosi oko 50% GDP i direktno utiče na povećanje javnog duga.

„Taj spoljnotrgovinski defcit je rezultat veoma loše pokrivenosti uvoza izvozom koja je u prvim mjesecima ove godine nekih 16.5% što je najmanje u regionu bivših jugoslovenskih republika. Za posljednjih 6 godina Crna Gora je za uvoz robe i usluga dala 9,5 milijarde eura. Zemlja smo koja nažalost uvozi sve“, naglasio je Dobardžić.

On je istakao i da bi za Crnu Goru bilo dobro da uvede progresivno oporezivanje na zarade.

„Teret krize bi se tako ravnopravno podijelio, pa bi oni sa najvećim primanjima davali više novca za porez“, naveo je on.

Dobardžić kaže i da je veliki problem visoki i sada već nepremostivi jaz između kako je kazao „uslovno siromašnog sjevera i bogatog juga i centralnog dijela zemlje“

„Imamo da je svaki deseti Plavljanin zapošljen, imamo da je svaki deveti čovjek iz Andrijevice zapošljen, imamo da je svaki osmi čovjek iz Rožaja zapošljen, svaki šesti Bjelopoljac, dok npr. u Podgorici svaki drugi čovjek radi dok je u Budvi još bolja situacija po zvaničnim statistikama. To je veliki problem društva a sa njima povezane i migracije stanovništva sa sjevera Crne Gore“, ukazao je on.

Dobardžić je mišljenja da Crnoj Gori trebaju investicije iz inostranstva koje bi peglali spoljnotrgovenski deficit u zemlji i podsticali proizvodnju.

Kazao je i da bi naša berza trebalo da potraži nekog strateškog partnera u vidu razvijenih regionlnih berzi poput Bečke berze.

Dobardžić je na kraju istakao i da je za Građanski pokret URA istorijski infrastrukturni projekat u Crnoj Gori autoput trebao da se radi pod koncesionim aktom a da se aerodromi Crne Gore sačuvaju od koncesije.

„Jer je to nacionalno blago brzorastuće turističke destinacije kakva je Crna Gora i ključ problema u daljem razvoju tog preduzeća jeste partijski umjesto profesionalnog menadžmenta“, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Malo pravde
Gost
Malo pravde

Javni dug je koliko .tp je bit
72.000.000.000 eura
Uzas

Velimir
Gost
Velimir

A JES,VI STE IZ URA POPILI SVU PAMET,NE MLATITE TAKO VI BOGA!

Vojo
Gost
Vojo

Sve je ovo ok sto govorite i ispravno mislite ali ajte oglasite se jednom u vezi kvazi proslave u budvi ,koalicinoni partner slavi a vi i ja sa vama jer sam clan nikakve reakcije.Mada od mene ura nikad vise glasa nece dobit i barem 200 ljudi sa CETINJA koje ja poznajem

Goran
Gost
Goran

oglasili se, ne pratis

Vojo
Gost
Vojo

Kad i kako

Krsto
Gost
Krsto

@Vojo, tebi je važno kao i ovima iz Budve da se priča o svemu osim o teškom životu polovine rađana Crne Gore.

Vojo
Gost
Vojo

Krle moj dobri krsto i ja sam gradjanin koji zivi tesko i borim se i glasao sam uri i clan sam njihov ali u ovoj borbi sa mojim radom mnogo mi je ibitna CRNA GORA a ja i200 CETINJANA zbog koalicije sa demokratama necemo glasti uru na republickom nivou a sto se tice demokrata na CETINJU ne mogu reci da… Više »

Send this to a friend