Ekonomija

Dobra srednjoročna perspektiva Crne Gore

Ilustracija

Iz Međunarodne rejting agencije Moody apsotrofirali su da se njihov rejting za Crnu Goru zasniva na dva ključna faktora –  srednjoročnom ekonomskom rastu koji je dobar, kao i procesu fiskalne konsolidacije i namjeri Vlade da osnaži fiskalnu poziciju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, tokom sastanka sa delegacijom ovog resora, iz agencije su pozdravili spremnost Vlade Crne Gore da obezbijedi punu primjenu mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku kao važne za obezbjeđenje održivosti javnih finansija i stabilan ekonomski rast.

Na sastanku sa predstavnicima rejting agencije Moody’s, ministar Darko Radunović je izrazio zadovoljstvo unapređenjem izgleda kreditnog rejtinga Crne Gore ocijenjenog od strane ove Agencije, iz „stabilnog“ u „pozitivan“ i istakao da je Vlada Crne Gore posvećena punoj primjeni mjera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, istovremeno informišući sagovornike o rezultatima fiskalne konsolidacije u ovoj godini.

“Naveo je da trenutno radimo na sprovođenju mjera za dobijanje druge garancije Svjetske banke za razvojnu politiku, koja bi nam obezbijedila dodatna sredstva za dalje sprovođenje Strategije upravljanja javnim dugom Crne Gore i njegovim smanjenjem”, dodaju iz Ministarstva.

Na sastancima se razgovaralo o najnovijim ekonomskim trendovima u Crnoj Gori, očekivanim rezultatima u oblasti fiskalne politike do kraja ove godine, kao i o projekcijama za 2019. godinu.

” Radunović je tokom odvojenih sastanaka sa predstavnicima dvije bankarske grupacije, izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i istakao značaj nastavka uspješne saradnje u budućnosti. Ministar je na sastanku sagovornike informisao o namjerama Ministarstva finansija da obezbijedi hedžing aranžman za  smanjenje valutnog rizika kada je riječ o kreditu za izgradnju prioritetne dionice autoputa, što se planira godišnjim zakonom o budžetu”, kaže se u saopštenju.

Zvanični sastanci predstavnika Ministarstva finansija Crne Gore sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a u okviru redovnog jesenjeg zasijedanja, počinju sjutra 12.oktobra.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend