Ekonomija

Dobra vijest za crnogorske radnike: Sljedeće godine minimalac 250 eura

Minimalna zarada u Crnoj Gori sljedeće godine biće najvjerovatnije povećana sa 193 na 250 eura. Ove ohrabrujuće najave stižu sa najznačajnijih adresa. Ministar finansija Darko Radunović je najavio povećanje i istakao da će do kraja godine donijeti prijedlog povećanja minimalca koji sada iznosi 193 eura i dodao da u ovom momentu ne može da saopšti koliko. Najavio je da će paralelno sa tom odlukom biti predloženo i smanjenje opterećenja na zarade.

<<<Više od 80.000 radnika u Crnoj Gori prima platu do 250 eura<<<

Sagovornici CdM-a kažu da su za povećanje, te da je vrijeme da Crna Gora više ne bude regionalni šampion po minimalcu.

Iz Unije poslodavaca Crne Gore  poručuju da će podržati povećanje minimalne zarade, ali isključivo pod uslovom da se prethodno omogući smanjenje opterećenja na zarade.

“To znači da UPCG, kao zvaničan zastupnik privrede, ne može prihvatiti povećanje minimalne zarade ukoliko se ne usvoji i naša inicijativa o uvođenju neoporezivog dijela zarade tj. ukoliko ne dođe do smanjenja opterećenja na zarade”, istakao je za CdM Mirza Mulešković, šef Sektora za međunarodnu saradnju i ekonomiju u UPCG.

Prema njegovim riječima, kao socijalni partner, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), učestvuje u radu radne grupe koja ima za zadatak da uradi Analizu efekata uvećanja minimalne zarade kao i smanjenja troškova zarada.

“U tom dijelu, predstavnici UPCG aktivno učestvuju u radu ove Radne grupe, koja ima veoma težak zadatak, a to je procjena uticaja uvećanja minimalne zarade na sve tri strane, poslodavce, zaposlene i na kraju državu, u dijelu prilagođavanja javne potrošnje”, jasan je on.

Mulešković napominje da, kako je dogovoreno na samoj radnoj grupi, učesnici u ovom procesu neće iznositi podatke koji se direktno odnose na rad grupe da bi se obezbijedili adekvatni uslovi rada i eliminisale mogućnosti za bilo kakav dodatni pritisak, a sve sa ciljem kreiranja analize koja je kvalitetna i može objektivno pokazati da li su privreda i država finansijski spremni da istrpe ovo uvećanje.

“Stoga, ovom prilikom pozivam sve subjekte da budu strpljivi, da daju vremena Radnoj grupi da završi svoj posao, da se ne vrši dodatan pritisak javnosti, a sve u interesu kako bi se ovaj problem riješio što kvalitetnije i na dobrobit svih strana”, jasan je Mulešković.

Da je zrelo vrijeme da se minimalac sa 193 poveća na 25o eura smatra i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković. On za CdM kaže da bi ovo povećanje konačno trebalo da se desi, ali tako da minimalna zarada ne bude ispod 50 odsto od prosječne plate u državi.

“Tri godine pričamo o tome. Mi smo rekli da podržavamo poslodavce u tome da se ogromni nameti koje oni trpe po raznim osnovama smanje, da se nađe osnov da se oni relaksiraju i da se poveća zarada. E, sad, to sigurno ne bi moglo da bude na teret doprinosa PIO, jer su doprinosi PIO od izuzetnog značaja za svakog zaposlenog. Jer,  ako mi povećamo minimalnu zaradu a doprinosi PIO ostanu isti ili se smanje, onda su tu gubitnici radnici, a gubitnik je i Fond”, poručio je Keković u izjavi za CdM.

I član Predsjedništva SDP Mirko Stanić smatra da je trenutak da minimalac od 193 eura bude prošlost. On za CdM kaže da najava predstavnika poslodavaca da su spremni da podrže ideju o povećanju minimalne zarade na 250 eura ukoliko se uvede neoporezivi dio zarade, predstavlja odličan pokazatelj da se u Crnoj Gori na svim stranama stvara atmosfera da je nužno riješiti ovaj problem na pravi način.

“Danas imamo situaciju u kojoj 80.000 od oko 185.000 radnika prima manje od 250 eura i ovo predstavlja ogromni sistemski problem. Jer će se desiti da za 20-tak godina imamo armiju penzionera koji će imati minimalne penzije i time današnjim ponašanjem Vlade tempiramo socijanu bombu koja će eksplodirati našoj djeci za koju deceniju. Jer se penzije izvlače na osnovu prosjeka uplaćivanja tokom svih godina staža, a možete pretpostaviti koliku će neko imati penziju ukoliko je ona danas jedva 50 odsto u odnosu na prosječnu platu. Da li će neko sa 90 ili 100 eura penzije moći da plati hranu, struju, ljekove i ostale osnovne životne potrepštine”, pita Stanić.

On napominje da zbog toga SDP snažno insistira na donošenju odluke kojom će se Crna Gora pomjeriti sa neslavnog posljednjeg mjesta najsiromašnije regije u Evropi kad je visina minimalne zarade u pitanju.

“Ovim povećanjem bi se povećale i druge plate u Crnoj Gori u nizu kompanija, država bi dobila više prihoda, poslodavci ne bi osjetili udar zbog uvođenja neoporezivog dijela zarade. Svi bi bili na dobitku, i građani, i poslodavci koji pošteno rade i država sa većim prihodima i boljim punjenjem fondova. Zbog toga je izuzetno bitno da i dalje ova tema bude u fokusu javnosti kako bi uspjeli da barem djelimično poboljšamo status stotina hiljada naših sugrađana koji danas žive od plate koja je ispod minimuma potrebnog za dostojanstven život”, istakao je Stanić.

Minimalna zarada u Crnoj Gori od 193 eura utvrđena je još 2014.  Minimalac je veći u BiH, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje prosječne plate. U regionu minimalna zarada iznosi od 45 do 53 odsto prosječne zarade, a u Crnoj Gori ona je 37 odsto.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Biban
Gost
Biban

Ovo je dobra vijest? Sa ekonomskog aspekta minimalac nema smisla jer ce unistiti poslodavce na duze staze i povecati cijene i usloviti smanjenje zaposlenosti. A sa druge strane, 250 eura? Sto vi mozete sa tih 250 eura zivota vam vaseg. Da mi je vidjet kako ce se snac recimo Milo sa 250 eura mjesecno.

Jasarko
Gost
Jasarko

a sve si u pravu..ali 190….maxe..mora se ic na vise..sto mozemo sa 190?..ako ne moze 250 isplatit neka zakljuca doganju.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kod nas u RS je narod prolupo. Ima jedna djevojka, 23- 24 god., završila fakultet u BL LUCI, sve na vrijeme, čako položila i za neki master ( ja se u to ne razumijem). Odma’ je dobila pos’o u jednoj OŠ u koju je inače i išla do 9-og razreda. U svom mjestu, od kuće do posla ( škole) 2-… Više »

RacerRXL
Gost
RacerRXL

E kuku 🙂

cujes
Gost
cujes

strasna vijest,21 vijek,zapad 2000-4000e platu a mi godinu dana radimo za to…da mi nije kuce koju je tata napravio ne bi imao dje da zivim jer ne mogu od svoje plate sa 30 god sebi da obezbijedim jedan pisljivi apartman od 40 kvadrata.

RacerRXL
Gost
RacerRXL

Evo ni mi… Uzas. Dzaba radis, dzaba plata, ajde kupi majcin sine… Nema sanse. Jad, jad i samo jad.

Raki
Gost
Raki

Svaka cast…nesto lijepo da se cuje od Vlade prema svojim gradjanima….jos ako ima ko da progovori za djecije dodatke svakom djetetu kao u svim drzavama pa makar to bo simbolicnih 10€mjesecno

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kod nas privatnik isplati neto platu (koja je minimalac, a koji je nešto kao i kod vas), plati na to minimalno penzijsko, socijalno i doprinose, a ostatak da u džep ( na crno). Tako da ima što manje troškova, a što će radniku zbog toga penzija ( ako je i doživi) biti minimalna ka i minimalac kojeg dobije njega ne… Više »

Dula
Gost
Dula

Sve pohvale za ovu vijest, sto ce sve obradovati

Tijana
Gost
Tijana

Gde potrošiti te silne pare? XD

Tragi-komedija
Sprdaju se sa narodom.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Tiki, kako si ???
Nemoj mi se samo puno nervirati.
Ja sam se preko ekrana zaljubio u tebe.
Naj manje što mogu učinjeti je to da ti dam +.
Evo : +

Tijana
Gost
Tijana

E, blago meni….
Najmanje se piše zajedno.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Pušti sad gramatiku Tiko. Blagoš i meni kad vidim tvoje ime i pročitam tvoj komentar. Odma’ kano da mi neka struja prostruji od glave pa dolje do pete. Ono k’o akupunktura i te stvari. Ako ‘oćeš daću ti i svoje podatke, već sam ih 2- 3 puta ostavlja na ovom portalu. Pa da se nađemo neđe. Jes’ da je meni… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Pusci bola’ gramatiku Tiko.

Toni
Gost
Toni

Dobra vijest? Šalite li se vi, kakva dobra vijest? Ima li išta u poslednjih dvije decenije da je bila dobra vijest u CG? Svaka iole dobra ideja ili projekat je zloupotrebljena za mali krug privilegovanih i izigrana u ovoj besudnoj zemlji. Ko će uopšte poštovati ove propise i ko će kontrolisati poštovanje propisa u zemlji u kojoj svako može da… Više »

ja to tako
Gost
ja to tako

Može li predsjednik objasniti sto radnik na pumpi nema istu platu kao radnik u EU kad su cjene gorva iste i kod nas i kod njih

KLM
Gost
KLM

Ocelimi ko objasniti staje tu dobro 250 ili 190 ili 350 sve za mene isto.Od toga se zivjeti ne moze.Ja se stvarno divim ovome narodu kako sastavlja kraj sa krajem.

Lipovo
Gost
Lipovo

Nemoj samo da bude kao sa akcizama na cigarete?

Negovan
Gost
Negovan

Ovo je SDP pokrenula i njima hvala na trudu, Konačno neka partija i dobro da donese.

E Viva E Viva
Gost
E Viva E Viva

DA ZIVIMO BOLJE….Svaka ti cast Milo obecanje si ispinijo Jesteli platili Clanarinu NATO paktu jos da nas udomite u EU junicu e Viva e Viva bolesni narode ovo je gore od Etiopije…A kolika je socialna pomoc jeli bar 600 eura

freeMNE
Gost
freeMNE

Raspala drzava…

Zlato utihnulo
Gost
Zlato utihnulo

Ako bi pare ostale tebe možeš bez dolaženja da središ da ti kamatu šalju svake godine na račun na karticu jedino bi morala jednom u 4 ili 5 godina kad ti pošalju poruku na telefon da dodjes u roku od nekoliko mjeseci da promijenis karticu da uzmeš novu. 👍

Krsto Zrmov
Gost
Krsto Zrmov

Krsto Zrmov 150 lira ostali spijuni 300….! Red se ceka na ulaz u CPC dace bog i Sveti Stanko Crnojevic da nam sveti Alah milostivi pomogne…Alah je velik i minimalac nije minimalan ko se oda CPC i dragom sve visnjem alahu

deep
Gost
deep

21 vijek u sred evrope …250 e …TOP

Zlato utihnulo
Gost
Zlato utihnulo

Moram ti objasniti dje je banka bokeljka. 👍

Zlato utihnulo
Gost
Zlato utihnulo

Ne mogu se pare podignuti bokeljka u inostranstvo bez dokumenata. Stranih. 👍

biba
Gost
biba

Misli li ko na nas penzionere😕

Avendzer
Gost
Avendzer

Trebali ste vi da mislite prije nego ste nam se usrali u drzavu i sistem stoko.

Zlato utihnulo
Gost
Zlato utihnulo

Sakrila si se ti iza nicka bokeljka. Svaka čast za minimalac ja do nove godine ostavljam cigare praktično sam ih već ostavio u inostranstvo skupu pet ipo eura kutija dvije kutije dnevno to je 3 600 eura godišnje. Umjesto toga jedem dva puta lignje sedmično. 👍svaka čast za minimalac ja sam počeo da treniram i mnogo se znojim a po… Više »

Milorad Popovic
Gost
Milorad Popovic

Ko je odredio ovaj minimalac i socialnu pomoc sve mu racune u banku zatvorit i pustit ga da nam pokaze kako od ovoga prezivjet

Beneš
Gost
Beneš

Jesi li ti onaj bokser sa Cetinja?

Cetinje
Gost
Cetinje

Sram vas bilo, cim se hvalite. Je li moguce da se neko hvali sa 250 evra. Ko moze da zivi od toga. Jedns osoba jedva bi prezivjela. Sramots!!!Najniza plata treba da bude najmanje 500 evra.

ZDS
Gost
ZDS

U svakoj drzavi na svijetu je tesko zivjeti s minimalcem. Zato neko zrtvuje mladost i skoluje se a neko bleji ispred zgrade i drogira se. Treba li isto da zaradjuju?

Kotor
Gost
Kotor

A neko drži kokain u gaće pa bude DPS aktivista i dobije 5 eura kazne. A neko ukrade kremu pa dobije odštetu za duševni boč i bude državni tužilac. Svašta ima.

Sikica
Gost
Sikica

Minimalna korpa 800 eura a minimalna zarada 190. Sramno. Lideri u regionu po nazadku. Sve zemlje regiona imaju preko 300 eura minimalac. Srbi imaju oko 400, a mi 190 i jos oce neki da kazu da se ovdje bolje zivi nego u Srbiji

Bazinga
Gost
Bazinga

Izvini ali ovo je da budemo nešto bolji od Srbije, jer u Srbiji se kreće oko 220€. A inče smo lideri u regionu po minimalcu mislim na EXYU zemlje izuzev Slovenije 842€ i Hrvatske 462€. Ali zato se mi u politiku razumijemo savršeno a i Srbija bogami. Za minimalac i ne pitamo, samo da nam liderima što ne fali Vučiću… Više »

Milos
Gost
Milos

Lipsi magarce do zelene trave .dok ovo dok ono .e moj narode dokle cemo sluzit za manipulisanje . . . .

ranko
Gost
ranko

Jedan moj drug koji ima mali trgovinski objekat, redovno plaća poreze i jedva sastavlja kraj sa krajem kaze: ja cu morati radnice da osiguram na 4 sata rada, tako da cu umjesto 250 eura plaćati 125 eura. Kaze da ce sebe i svoju suprugu da osigura isto kao radnice na 4 sata, jer u suprotnom mora da zatvori trgovinu.

Jagos
Gost
Jagos

Povećanje minimalca ima smisla samo, ako se stopa poreza i doprinosa prepolovi. Jedino na taj način ova mjera ima ekonomsko opravdanje.

Zaro
Gost
Zaro

Ne crkni magarce, do zelene trave. Minimalac je u svim zemljama u okruzenju vec odavno preko 250 eura, a kod nas u najavi, ako budemo dobri , mozda iduce godine razmotre tu inicijativu. Da je interes drzavi, bio bi on vec sjutra 250 eura, ali kako to nije interes Volome, i ostalim velikim privrednicima koji su veliki samo zato sto… Više »

Prosjek 40 kg
Gost
Prosjek 40 kg

Dostići ćemo standard Mauritanije i ljudska prava Etiopije!

Toni
Gost
Toni

Opet dobro. Moći će neko da pogriješi i nazove nas Mauritanijom umjesto Makedonije.

Marko 56
Gost
Marko 56

Logično je da se poveća minimalac. Ali isto tako je logično da se porezi i doprinosi smanje sa postojećih 70% na maksimum 40% od neto plate. U suprotnom mislim da će ovo uticati na mnoge poslodavce da odu u stečaj.

Vukasin D.
Gost
Vukasin D.

I to ne dje dogodine na jesen pred izbore i povećajte u akcizu. Može se.

Avsiao
Gost
Avsiao

Preveliki doprinosi i ovako sad ce biti jos vise zaposlenih na crno

spediter
Gost
spediter

Ovaj “pametni”Radunovic vjeruje da ce ovih 80.000 radnika glasati za OLOSKI dps,e malo morgen.Radunovicu znas li onu staru”Pametna kosa napusta ludu glavu”zato si ocelavio,ali neka ti POTAJNO zaposljavanje u tvoj resor “zasluznih” vojnika Dps-a,pogotovo “odbacenih”iz javnih preduzeca(konkretno bivseg direktira CT vodovoda)kojeg ti i Nemanja Katnic KRIJUCI dovodite u ministarstvo finansija,a dovodite “EXPERTA”ali za svoj dzep.Samo postuj zakon,NEMA ZAPOSLJAVANJA u DRZAVNOJ… Više »

Bice bolje
Gost
Bice bolje

Dok svi ne budemo osiguravani na pun iznos plata boljitka nema. Ako se penzija ne ukine za 20 god.moci cemo za nju kupiti hleb i mlijeko za cijeli mjesec.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

A penzije nista

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ahaaaaa minimalac bez plana dajte ovo Simovicu i Milu Djukaju da zive s ovime….Stan 120 Struja 40,telefon 30, dalje vi nastavite kako zivjet…

uuu
Gost
uuu

Pa to je sjajno!!kako cemo sada da se odbranimo od priliva radne snage iz zapadne evrope,svi ce doci u Crnu Goru zbog boljeg zivota

ZDS
Gost
ZDS

Grdno jes ali je u Srbiji i Rusiji jos grdje tako da sva tvoja prica pada u vodu prije no je i zapocnes

Zaro
Gost
Zaro

A po cemu to zakljuci da je tamo grdje. U Srbiji je minimalac 350 eura, a ovdje 190. I tamo je grdje nego ovdje. Misli malo svojom glavim, iako je to za neke tesko. Kapacitet IQ ogranicava pojedine.

Toni
Gost
Toni

Ne znam na osnovu čega si zaključio da je u Srbiji grđe. Objektivno, u Beogradu nije gore nego u Podgorici, a u Novom Sadu nije gore nego u Nikšiću. E sad, je li gore u Loznici nego u Beranama – ne znam, ali čisto sumnjam.

tragikomedija
Gost
tragikomedija

e kakvi manipulanti,jadan ovaj narod …

majka
Gost
majka

Znaci bit ce otkaza.

Zan pol
Gost
Zan pol

Odlicna vijest! Smanji na 150,jer smo navikli da se od plate nemoze zivijeti ni ko mis!

Sasa
Gost
Sasa

Treba docekat.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Koliko ovaj SDP ima botova! Po tom je skoro ko DPS.

Kotor
Gost
Kotor

Skocio minimalac, skocio PDV, skacu cijene stalno. To ce nam doci na isto

pakol
Gost
pakol

a dako malo i ove cijene dignemo sad

Nefi
Gost
Nefi

Ovo je dobro za ove u drzavna preduzeca i ove sto primaju po 40 minimalnih plata ovima sto rade kod privatnika je svejedno

Krsto
Gost
Krsto

Tako je ,sada ce jos vise na crno da se radi ,a inspektori ce najbolje da prodju ,korupcija da cveta. To je samo harac drzave jer nijesu sposobni ili voljni da povecaju budzet sa radom vec samo sa inflacijom . Mislim da to nece nista dobro donjeti radnicima vec naprotiv ,dobijace otkaze i povecavat ce se broj firmi u stecaju.

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

SVE JE POSKUPILO U ODNOSU NA PROSLU GODINU,POVECANJEM GORIVA CIJENE SKACU,KAD PADNE CIJENA GORIVA NIKO NE SMANJUJE CIJENE ARTIKALA,TAKO SU UKUPNO OD UVODJENJA EURA PLATE OSTALE ISTE -ILI MALO POVECANE A CIJENE SVEGA SKOCILE I DUPLO

Bice bolje
Gost
Bice bolje

Poslodavci ce smanjiti dio koji radnici primaju na ruke jer su im se povecali troskovi za osiguranje i crnom radniku ce doci na isto.

KLM
Gost
KLM

Odakle te pare oceli biti otpustanja

BigT
Gost
BigT

Kako ce ovo splendid da podnese i zarko radulovic jer mu konobari rade za 220€ a sobarice za 190 sramota

ZDS
Gost
ZDS

A nema baksisa je li

Stefan
Gost
Stefan

Vrijeme je više. Dao sam potpis peticiji koju je organizovao SDP i evo će izgleda da urodi plodom.

Milica
Gost
Milica

Napokon SDP zagovara pravu priču, radili su kampoanju u svakom gradu da bi prikupili potpise za povećanje minimalne zarade. Bravo SDP.

Addiko
Gost
Addiko

Ne poznavanje osnova ekonomije. Nezaposlenost slijedi cak i u kratkom roku nakon implementacije ovoga

Dragana
Gost
Dragana

Odlične vijesti, bravo SDP.

Pipica
Gost
Pipica

Ovi SDP botovi su providiji od dps-ovih!

Virus
Gost
Virus

Ovi kao da se sprdaju sa radnicima

Novak K.
Gost
Novak K.

Ne lipši mago do zelene trave!

Esad
Gost
Esad

Izgleda da nije bio uzaludan onaj moj potpis koji sam dao SDP-u. Bravo ljudi, imate moj glas sledeći put.

Milena CT
Gost
Milena CT

Jo[ jedna pobjeda SDP. Bravo i poydrav sa Cetinja.

Gorica
Gost
Gorica

Potpisala sam peticiju koju je organizovao SDP. Bravo i svaka čast Bojanu Zekoviću iz SDP što je zagovarao ovu priču.

xyz
Gost
xyz

Sad kad prosjecna plata automatski skoci 57 €

Filosof Teo
Gost
Filosof Teo

Treba biti iskren i objekodaniti svakodnevni dogadjaj u elovencije jer jelte mi smo za razliku malo eksplicitni nebi Rusi pa čak i Egipćani sudjelovali za dobrobit cijele floskule o tome kada neko okrene ili zaokrene simpaticnost uredjaja!

Ćotek
Gost
Ćotek

Dvestapedeset EUR malo li je! Hvala, gospodaru 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️😻

aaa
Gost
aaa

Next year , this time we will be millioners

John Wayne
Gost
John Wayne

Yes!Converted in serbian dinars…

Send this to a friend