Ekonomija

Dobre vijesti za građane iz EPCG: Struja naredne godine neće poskupiti

Elektroprivreda

Cijene električne energije naredne godine biće na istom nivou kao i ove, saopšteno je CdM-u u Elektroprivredi EPCG.

To znači da će domaćinstva i iduće godine kilovatsat aktivne energije u višoj tarifi plaćati 0,052 centa, dok će kilovatsat u nižoj tarifi, tačnije jeftina struja, koštati 0,026 centi.

“U skladu sa Zakonom, Odluka o tarifama biće predata 14. decembra Regulatornoj agenciji za energetiku REGAGEN i neće imati promjenu, tj. cijene za narednu godinu biće na istom nivou kao i tokom 2020”, precizirali su u državnoj  energetskoj kompaniji.

U EPCG pojašnjavaju da u skladu sa Zakonom o energetici, cijenu struje utvrđuje EPCG koja ima pravo poskupljenja električne energije do šest odsto. CdM-u su i u Regulatornoj agenciji za energetiku potvrdili da im se EPCG nije obraćala takvim zahtjevom.

“EPCG se do sada nije obraćala Agenciji sa informacijom o namjerama za povećanje cijene električne energije u narednoj, u odnosu na cijene u ovoj godini”, rekli su u REGAGEN.

Kako su objasnili, cijena električne energije nije regulisana od 2017. godine, već je u skladu sa Zakonom o energetici utvrđuje snabdjevač, tačnije EPCG. Oni su naglasili i da REGAGEN nema nadležnost odobravanja cijene električne  energije.

“U prelaznom periodu koji je trajao od 2017. do 2019. godine, a koji je produžen do kraja 2022. godine, odnosno u uslovima nedovoljne razvijenosti tržišta, pravni okvir je obezbijedio zaštitu kupaca kroz određivanje gornje granice do  koje cijena električne energije po kojoj se snabdijevaju domaćinstva i mali kupci može da raste. Snabdjevač ima i zakonsku obavezu da na svojoj internet stranici objavi svaku promjenu cijena i naknada. U slučaju da cijene za krajnje  kupce prelaze zakonski propisana ograničenja, REGAGEN ili zainteresovana strana u cilju zaštite kupaca mogu pokrenuti postupak pred organom nadležnim za zaštitu konkurencije”, istakli su u REGAGEN.

Račun za struju, kako su naveli, sadrži više stavki od kojih Agencija utvrđuje cijene korišćenja prenosnog CGES i distributivnog sistema CEDIS električne energije i naknadu za Operatora tržišta COTEE.

Primjer: Stavke na računu za električnu energiju i njihove cijene

“Regulisane stavke računa za 2021. su utvrđene krajem prošle godine”, rekli su u Agenciji.

Evropa: U novembru najskuplju struju plaćali građani Berlina
Na pitanje našeg portala, u REGAGEN su naveli da najskuplju struju u Evropi plaćaju stanovnici Berlina, dok je najjeftinija u Kijevu.

“Prema podacima iz Studije o cijenama električne energije za domaćinstva za 32 grada u Evropi koju mjesečno izrađuje austrijski regulator E-Control, mađarski regulator MEKH I istraživačka i konsultantska kuća VaasaETT, u novembru 2020. godine najviša cijena električne energije je bila u Berlinu (32,02 €c/kWh), a najniža u Kijevu (3,27 €c/kWh)”, naveli su u REGAGEN.

Danica Janković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tuborg
Gost
Tuborg

Fala ti Elektroprivredo, do neba ti fala. Eto, divni ste.

neko
Gost
neko

ovo dobra vijest? samo zato što nema poskupljenja treba da skaćemo od sreće? Greote na šta smo došli….

Nikolass
Gost
Nikolass

A najbolje da jos poskupi. Od ove strasne vlade se toboze ocekuje da bude jeftinija i da ne placam svakakve gluposti na racunu za struju.

Komsre
Gost
Komsre

Ukinuti sve dodatke na racunima za struju ali odmah

Simon
Gost
Simon

Dobra vijest bi bila da se smanji

MijoN
Gost
MijoN

A najbolje bi bilo da poskupi, još bi to trebalo posle ove korončine da nam se još to desi, nego evo je narod malo svijesti dobio, pa dako bi se pokupili da ih pitamo da je smanje.

nann
Gost
nann

Bravo za DF i novu vladu!

Lola
Gost
Lola

Odavno mi je problem placanje struje u zimskim mjesecima oa sam se nadala da cete ukinuti placanje doprinosa za gradnju elektrana, izgubljenu struju itd. Za mene ovo i nije vijest.

Zastidje
Gost
Zastidje

Sramota,kao nije dovoljmo skupa..najobicnina pljacka gradjana preko struje..

Minus
Gost
Minus

Dobre vijesti bi bile da ce pasti cijene… I nova vlada

...
Gost
...

Sve krece na bolje posle oslobodjenja. Hvala oslobodiocima

S morske pjene
Gost
S morske pjene

Mozemo li dok Vlada ne izbaci ove stavke mimo racuna za struju da ih na sledece racune ne placamo Ja od Nove god ni jednu stavku necu platiti sem sto je moja porodica utrosila .. Za tu razliku cu kupiti hrane ..uplatiti vidu i intrrnet i jos ce mi ostati makar 10 e za vanredni trosak Zaustaviti kradju na racunima… Više »

elektra
Gost
elektra

a ko če da ih plaća ? a INTERNET može da se plaća – hm hm bitno je da se fejsbuči i bacaju komentari vi sa morske pjene ste naučili samo da derete jadne turiste, a kad treba da platite struju ili šta drugu e tada AJ KUKU znate li da svu struju dobijate sa sjevera – Pljevlja, Plužine, Nikšić… Više »

Niel
Gost
Niel

S morske pjene, ,,stručnjače,, svuda u svijetu se plaća sve ovo što je na računu, malo se informiši pa onda komentariši. Da vidiš račun iz npr.Njemačke, Francuske i sl.vidio bi da se sve ovo obračunava.Postoje tehnički i komercijalni gubici na mreži i oni se fakturišu u svakoj zemlji. Možda u Emiratima ili Saudijskoj arabiji je struja besplatna. Ne daj Bože… Više »

Unibomber
Gost
Unibomber

Dobra vijest?

Igorrrr
Gost
Igorrrr

Treba da ih je sramota sto ovo uopste smatraju kao neku vijest

Danjo
Gost
Danjo

Naslov bi trebao biti drugačiji. Npr. Loše vijesti iz EPCG krađa i reket se nastavlja dragi građani CG.

Snjeg
Gost
Snjeg

Dobra vijest bi bila da u narednoj god.bude jeftinija.

za dom spreman
Gost
za dom spreman

treba dovesti racune za struju na realan nivo i naplatiti ono sto treba…ova sad je zastidje, otrosim 18e a racun 58e, sramota i tako cijeli zivot!

mug
Gost
mug

realan nivo je da ti struja bude skuplja 1,5 put

CarelessWhisper
Gost
CarelessWhisper

….a ni pojeftiniti, ne daj Boze….

Lipovo
Gost
Lipovo

Poskupila bi, da nije došlo do promjene vlasti!

Uhljeb
Gost
Uhljeb

Nesreco jedna zaduzili su nas 750 miliona eura treci dan vlasti a ti i dalje slijep kod ociju?

Lipovo
Gost
Lipovo

DA nijesi iz SD pa me učiš rodoljublju? Ili ti neko drugi plaća potrošenu struju!

mugambe
Gost
mugambe

vidjećeš zdravo bio poteze ove vlasti – doćiće i struja na red

Cola
Gost
Cola

Toliko je vec skupa da vise nema kud.

Nagual
Gost
Nagual

Ču dobre vijesti struja neće poskupiti… to je isto ka da kažem komšiji.. imam dobre vijesti za tebe, neću da te bijem danas

KLopka
Gost
KLopka

Ja bi to ovako
Necu da te opljackam komso danas
🤩

Lovcenska vila
Gost
Lovcenska vila

Ukinuti one gluposti sto placamo na racune za struju sto se gradjani kradu

neno
Gost
neno

to bi mnogo smanjilo racun za 50posto sigurno

Sova
Gost
Sova

Molim te da objasniš na koje gluposti misliš, jer sam čuo nekoliko varijanti. Moj rođak kaže da pristaje da plati samo cijenu energije elektrani. Ostalo neće da plaća i smatra da je to krađa. Ja sam mu ponudio da mu sredim da izgradi svoju trafostanicu kod elektrane, svoj dalekovod i još dvije trafostanice, i da će mu se želja ispuniti.… Više »

Send this to a friend