Ekonomija

Dobro Beograde, da li je kod vas ovo normalno?

Montenegro-Airlines-Embraer-ERJ-190

Informacija objavljena prije dva dana, da je greškom kontrolola leta na Aerodromu Nikola Tesla došlo do vanredne situacije i da samo pukom slučajnošću nije došlo do većeg incidenta prilikom slijetanja aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom otkrila je da se godinama u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore SMATS-a zapošljava nestručan i nezainteresovan kadar. Nakon incidenta u SMATS-u je došlo do značjanih unutrašnjih promjena.

<<<Prisebnošću crnogorskog pilota izbjegnut sudar aviona i cesne<<<

Ovu vijest objavio je beogradski Blic koju su potom prenijeli gotovo svi srpski i crnogorski mediji. U tekstu Blica nije bilo detalja o incidentu, osim da se dogodio u julu, međutim portal tangosix.rs piše da je do njega došlo 24. juna. Taj događaj tehnički kako je utvrđeno nije predstavljao ozbiljan incident i stoga nije registrovan niti obrađen u formi informacije o vanrednom događaju na sajtu Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, preciznije istražitelja za vazduhoplovne nesreće.

“U prijepodnevnim časovima 24. juna ove godine putnički avion Embraer 195 crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika kompanije Montenegro Airlines nalazio se četrdesetak sekundi do slijetanja na beogradski Aerodrom Nikola Tesla kada je njegova posada primetila manji avion-Pajper (ne cesna kako je prvobitno bilo objavljeno) koji im na približnoj visini ide u susret ali ne na liniji direktnog sudara. Obje letjelice su se mimoišle, Montenegrov Embraer je bezbjedno sletio i nakon skretanja sa piste na putu prema gejtu obratio se aerodromskom kontroloru lejtenja koji je to jutro svojim nečinjenjem uzrokovao varednu situaciju koja čistom slučajnošću nije prerasla u ozbiljniji incident: „Dobro Beograde, da li je kod vas ovo normalno?“, objavio je tangosix.rs detalje incidenta.

Inače, Pajper je, prema registru vazduhoplova Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u vlasništvu kompanije Gas Aviation a zapravo je bio na misiji suzbijanja bjesnila divljih životinja iz vazduha putem bacanja mamaca koji sadrže vakcine.

“Mladi aerodromski kontrolor je neadekvatno reagovao od samog početka situacije tog jutra u vazdušnom prostoru za koji je bio nadležan iako je u toj situaciji imao samo dva predmetna vazduhoplova i još jedan takođe manji, lokacijski udaljeniji i nevezan za događaj. Uprkos adekvatnim informacijama po kojima je mogao da koordinira rad Embraera i Pajpera on to nije radio, ni kontrolisao dovoljno dobro vremenski i prostorno Pajper i napravio je grubu grešku puštajući ga unutar školskog kruga Embraera koji je bio na slijetanju”, navodi između ostalog portal tangosix.rs.

Otkrivanjem ovog incidenta prvi put je šira javnosta upoznata sa praksom zapošljavanja i obuke koja je već više godina javna tajna u SMATS-u.  Nakon ovog događaja dešavaju se ozbiljni potresi u vertikali odgovornosti kako operative tako i nadležnih za obuku u SMATSA-i.

Koncept samofinansirajućih klasa kontrolora letjenja bio je strukturno problematičan, netransparentan i nebjezbedan dok je velika većina proizvedenog mladog kadra bila nesposobna (u odnosu na profesiju koju obavljaju), nestručna i najinteresantnije-nezainteresovna za posao za koji su se školovali.

Ostaje poražavajuća činjenica, kako tangosix.rs saznaje iz više izvora, da su jedva dvoje ili troje mladih ljudi iz pomenute klasi bili “adekvatni za posao”. Da je dozvoljeno da dobiju licence aerodromskih kontrolora pa da potom skoro svi budu planirani i za obuku za oblasne kontrolore.

“Za industriju i struku ostaje i pitanje da li je koncept samofinansirajućih kontrolorskih klasa razuman? Da li je bezbjedan i potreban po uzoru na pilotsku profesiju sa kojom ipak ne dijeli potrebu za toliko brojnim kadrom koji mora što prije da počne da radi”, zaključuje portal tangosix.rs.

81 Komentara na "Dobro Beograde, da li je kod vas ovo normalno?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend