Ekonomija

Dogovorena intenzivna ekonomska saradnja Podgorice i Ankare

Podgorica i Ankara imaju sve uslove da u narednom periodu ostvare uspješnu i kvalitetnu saradnju, posebno u oblastima građevinarstva, turizma i poljoprivrede, zaključeno je juče tokom sastanka delegacije Podgorice, koju predvodi gradonačelnik  Ivan Vuković, sa rukovodstvom Trgovinske komore glavnog grada Turske.

Gradonačelnik je istakao da su u posljednje vrijeme u Crnoj Gori prisutne velike turske kompanije, ali i preko hiljadu malih i srednjih preduzeća, od čega trećina upravo u glavnom gradu.

“Naš cilj je da, s jedne strane, privučemo još turskih investitora, a s druge strane, da našim kompanijama koje su izvozno orjentisane otvorimo veći prostor za djelovanje. Veoma smo zainteresovani da kompanije poput Kombinata aluminijuma jedan dio svog asortimana plasiraju i na tursko tržište, jer povećanje izvoza uvijek je osnova za otvaranje novih radnih mjesta”, ocijenio je gradonačelnik.

On je svog sagovornika upoznao sa tim da Glavni grad u cilju privlačenja što većeg broja investitora ulaže u ozbiljne infrastrukturne projekte poput izgradnje saobraćajnog prstena oko Podgorice vrijednog više desetina miliona eura, što je, kako je naveo, šansa i za građevinske kompanije iz Turske.

Gradonačelnik je predstavio projekat izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrijednog 50 miliona eura, kao i projekte izgradnje solarne elektrane, proizvodnje električne energije iz biogasa i rekonstrukcije javne rasvjete kroz ugradnju nove LED tehnologije.

“Želimo da se iskoristi i potencijal naših biznis zona, jer postoje različite olakšice za one koji su spremni da ulažu, naročito u sektor proizvodnje. U tom smislu zainteresovani smo za iskustvo Ankare u kojoj, takođe, postoji nekoliko biznis zona i uspješno funkcioniše nekoliko tehno parkova”, poručio je gradonačelnik.

Potpredsjednik izvršnog odbora Privredne komore glavnog grada Turske Temel Aktaj složio se sa gradonačelnikom Vukovićem da se uvoz i izvoz između Podgorice i Ankare moraju povećati. On je podsjetio da je Turska druga država u svijetu u oblasti građevinarstva i treća u sektoru turizma.

“Komora će predložiti našim investitorima, posebno iz oblasti turizma, da investiraju u izgradnju hotela u Podgorici. Dosta smo napredovali i po pitanju izgradnje putne infrasrukture, tako da naše firme mogu kvalitetno raditi i na tim poslovima. Ankara je uspješan grad koji je značajno napredovao u poljoprivredi, i to u proizvodnji organskih proizvoda, kao i u stočarstvu, pa su i to oblasti u kojima se naša saradnja može razvijati. S obzirom na to da ste potpisali sporazum o bratimljenju sa Ankarom, želim da vam kažem da na nas treba da gledate kao na dio tog bratstva i da smo spremni u svakom trenutku da vam izađemo u susret, podijelimo znanja i iskustva i da sarađujemo”,  poručio je Aktaj.

Ambasador Crne Gore u Turskoj Branko Milić, koji je prisustvovao sastanku, podsjetio je da će se naredno zasijedanje zajedničke mješovite komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Turske održati ove godine u Podgorici.

On je ocijenio i da je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Podgorice i Ankare, uz državne sporazume o ekonomskoj saradnji, slobodnoj trgovini i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izvanredna osnova za buduću saradnju dva grada i dvije države.

Trgovinska komora Ankare druga je po veličini organizacija ovog tipa u Turskoj sa 160.000 članova i 67 odbora u kojima su članovi raspoređeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjjj
Gost
Bnjjj

Bolje dovedite Turske investitore da otvore fabrike nego ovo sto radite samo prave stanove i poneki hotel koji ce biti polagodine prazan

Send this to a friend