Ekonomija

Dogovorena saradnja Podgorice i Praga

Češka i Crna Gora imaju odlične političke odnose i sve bolju ekonomsku saradnju, a posebno smo zahvalni na ukupnoj podršci koju dobijamo od Češke od obnove nezavisnosti, istakao je gradonačelnik Ivan Vuković na sastanku sa ambasadorom Češke Republike u Crnoj Gori Karelom Urbanom.

On je naglasio da je Češka u ovom trenutku najuspješnija postsocijalistička zemlja koja treba da služi za primjer Crnoj Gori kada je u pitanju prevazilaženje izazova na planu ukupunog razvoja na putu ka EU.

Vuković je istakao da je, u tom cilju, neophodno dodatno intenzivirati ekonomsku saradnju Češke i Crne Gore, jer je to najčvršći temelj za uspostavljanje i razvoj saradnje na nivou glavnih gradova dvije države.

Gradonačelnik je, predstavljajući investicione potencijale Podgorice, ambasadora informisao da je gradska uprava pokrenula obiman investicioni ciklus, uključujući realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata poput postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jugozapadne obilaznice, te ugradnju savremene LED rasvjete, izražavajući uvjerenje da će neki od njih biti interesantni i investitorima  i uspješnim kompanijama iz Češke.

“Podgorica sve više postaje turistički grad i u planu je izgradnja novih sadržaja kojima ćemo obogatiti turističku ponudu grada,  poput novih šoping centara, hotela, akva parka, expo centa i mnogih drugih koji će biti izazovni za sve potencijalne partnere Glavnog grada”, istakao je Vuković, i dodao da je Glavni grad raspoložen da za sve zainteresovane češke investitore organizuje sastanak na kojem će detaljno biti upoznati sa potencijalima i razvojnim šansama Podgorice.

Ambasador je istakao da će Češka nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu EU integracija, dodajući da je obaveza Češke da se odnosi  dvije države i njihovih gradova produbljuju i intenziviraju.

“Posebno smo zainteresovani za saradnju u  realizaciji konkretnih projekata u oblasti ekonomije, energetike, turizma i infrastrukture”, istakao je Urban.

On je naglasio da je za Češku izuzetno značajna i intenzivnija saradnja sa lokalnim upravama, posebno Glavnim gradom, i da u tom dijelu Ambasada Češke već priprema organizaciju konferencije na temu korišćenja sredstava iz IPA fondova kako bi svoja iskustva i ekspertska znanja prenijeli crnogorskim lokalnim upravama.

Urban je gradonačelnika informisao da su Češke kompanije zainteresovane za učešće u realizaciji razvojnih projekta u Podgorici, pa je zaključeno da što prije treba organizovati sastanke i konkretizovati saradnju u cilju realizacije dogovorenih aktivnosti. Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu treba raditi na uspostavljanju saradnje dva glavna grada i organizaciji zvaničnih posjeta delegacija Podgorice i Praga.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

Je li osta ijedan grad na svijet sa kojim ovaj nije dogovorio saradnju? Bolje da je popunio ove rupe po puteva podgorickih…

Send this to a friend