Ekonomija

Dogovoreno povećanje zarada i za zaposlene na Univerzitetu

Univerzitet Crne Gore

Nakon što je nedavno odobreno povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti, danas je iz Ministarstva prosvjete saopšteno da će i svim zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore od početka naredne godine zaradebiti uvećane za devet odsto, te još dodatnih tri odsto od 2021. godine na već uvećanu zaradu. To je kumulativno povećanje za preko 13 odsto.

Osim toga, dogovoreno je osnivanje Fonda koji bi se odnosio na naučnostraživačku i projektnu djelatnost.

“Isti princip povećanja zarada usaglašen je nedavno i sa predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore. Nakon inicijalnog usaglašavanja, predlog izmijenjenog kolektivnog ugovora će biti upućen u dalju Vladinu proceduru”, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je i osnivanje Fonda za podršku naučnoistraživačkim i projektnim aktivnostima na Univerzitetu Crne Gore. Iznos namijenjen Fondu biće određen sporazumom koji će se svake godine potpisivati između Vlade i UCG, a njegovo funkcionisanje urediće se posebnim aktom. Fond će, dakle, većim dijelom biti usmjeren na naučnoistraživački rad, ali i objavljivanje radova, projekte i dr.

Ministar Damir Šehović zadovoljan je postignutim dogovorom, koji je, kako je kazao, rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa upravom Univerziteta Crne Gore i predstavnicima Sindikata UCG.

“Univerzitet je, cijenim, jedan od najvažnijih partnera u izgradnji kvaliteta i inegriteta na nivou čitave države, te je potpuno prirodno da na tom putu ima kontinuiranu podršku i potporu Vlade Crne Gore. Naravno, na ovome se to partnerstvo ne završava, ali cijenimo da jesmo zajedno napravili značajan korak više”, rekao je on.

Prema njegovim riječima dogovor je značajan ne samo u dijelu povećanja zarada, već i zbog Fonda koji je neophodan svakom univerzitetu koji ima ambicije da postane prepoznat po kvalitetu na širem, evropskom tržištu, što svakako jeste slučaj sa Univerzitetom Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Država koja nema neoporezivi dio zarade da bi se finasirali ovi na budžet, zato svi hoće da budu ja budžet

Bnjj
Gost
Bnjj

A kada će povećanje za one koji pune budžet u privatnom sektoru radnike u trgovini, obezvređenije, malobrojne u industriji, ugostiteljstvu.Radnik u Željezari prima 350e a radi teške poslove

Send this to a friend