Ekonomija

Dojče vele o Crnoj Gori: U zemlji planina na Balkanu

Renomirani njemački medij Dojče Vele, nakon studijske posjete Crnoj Gori u organizaciji Nacionalne turističke organizacije, objavio je afirmativni članak o Crnoj Gori opisujući je kao zemlju crnih planina koje se strmo spuštaju do jadranske obale na jugu i podižu do visokih vrhova na sjeveru.

“Crna Gora ima izuzetno raznolike predjele. To je nešto što druge zemlje u regionu nemaju. Mala zemlja na Balkanu ima mnogo toga da ponudi: obalu na jugu, visoke planine na sjeveru, najveće jezero na Balkanu, prašume, duboke klisure i pet nacionalnih parkova. Kroz Crnu Goru prolazi 6.000 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, koje pokrivaju površinu od samo 14.000 km² – manje od njemačke države Šlezvig Holštajn“ piše Dojče Vele.

Dalje u tekstu autorka Kristina Dajke navodi utiske nakon posjete planinskom selu Mala Crna Gora.

“Vozimo dalje. U daljini su uskoro vidljive male kolibe. Poput šarenih oblutaka razbacani su preko ravnice. Ovo je Mala Crna Gora, planinsko selo u kojem farmeri žive sa svojom stokom: krave, ovce i koze iz čijeg mlijeka prave sir i puter.”

Novinarka je imala priliku da posjeti i Nacionalni park Durmitor.

„Dugi nizovi panoramskih puteva prolaze kroz Nacionalni park Durmitor, koji je osnovan 1952. godine. Ovdje ima više od 1.600 biljnih vrsta, uključujući i mnoge autohtone vrste koje se ovdje mogu naći. Ovdje živi oko 50 vrsta sisara, uključujući vukove, smeđe medvjede, risove, divokoze, zlatne orlove i tetrijeb. Ulaz u park košta tri eura (3.38 USD). Od 1980. godine je na UNESCO-voj listi svetske baštine. Iza sledećeg zavoja čeka još jedan pogled koji oduzima dah: U dolini Sušičko jezero treperi zeleno. Tiho i usamljeno, nalazi se između kamenih zidova. Samo dvoje turista hodaju obalnom stazom. Kad stignemo u dolinu, i oni nestaju”, piše Dajke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Wilkins
Gost
Wilkins

Eeeeee, drugi pišu hvalospjeve o nama, a 80% Crnogoraca mimo Delte i Budve nije mrdnulo.

Wilkins
Gost
Wilkins

Pardon, možda jes u Sutomore.

Pjer
Gost
Pjer

Sve lijepo samo da ste vi odje
Jerbo se mi u sve ukakismo ko da nije nase

awetinja
Gost
awetinja

Bas, dje bi bila ova drzava da ima bolje stanovnistvo

PrirodnjakPG
Gost
PrirodnjakPG

trebali su napisat kako su njihovi turisti u ww2 minirali most na Tari. I tad su nas posjećivali ali sa tenkovima

awetinja
Gost
awetinja

Vazda smo bill turisticka destinacija

Merkel
Gost
Merkel

E moj Prirodnjače. Njemci su se davno izliječili od virusa nacionalizma. Ovi sadašnji ne misle kao oni iz II rata. Kad ćemo mi početi konačno da stvari gledamo iz drugog ugla?

Trokiram
Gost
Trokiram

@Merkel imas pravo za neke stvsri treba gledati naprijed. No, ponekad nas istorija demantuje. Ne zovu je valjda zabadava uciteljica zivota.

Boka bokeljima
Gost
Boka bokeljima

Merkel,
Taj virus je vazda u njima,jedino što znaju privremeno da se pritaje,dok virus ponovo ne proradi.

Send this to a friend