Ekonomija

Dok akciza miruje, šverc duvana caruje

Ilustracija

Legalna prodaja cigareta je iz dana u dan u padu, dok ulična prodaja cvjeta. Sivo tržište je dožvjelo “novo rađanje” od momenta kada su vrtoglavo porasle cijene duvanskih proizvoda. Da je stanje gotovo alarmantno svjesni su i u Vladi. Potvrđuje to i nedavna poruka ministra finansija Darka Radunovića koji ne isključuje mogućnost smanjenja akciza na duvan. Sagovornici CdM-a su saglasni-nešto se po ovom pitanju mora uraditi, i to što prije.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić za CdM tvrdi da, ukoliko se smanjuju akcize na duvan, to može da ukazuje na više stvari istovremeno.

“Prva, ja bih rekao, da se budžetski prihodi po tom osnovu ne ostvaruju planiranom dinamikom niti u planiranim iznosima, što u datoj situaciji prenapregnutog budžeta može da ima neželjene posljedice i zahtijeva reakciju bez odlaganja. To istovremeno može da znači, sa velikim stepenom izvjesnosti, da je siva zona bila efikasnija i bilježila rast na teret formalne zone tržišta, jer je skoro nemoguće pretpostaviti, budući da se radi o proizvodima slabo elastične tražnje, da su potrošači naprasno smanjili pušenje, što je, naravno, malo vjerovatno”, kaže on za CdM.

Kostić navodi da ima još jedna moguća implikacija, koja po važnosti skoro da ne zostaje za prethodne dvije, a koja je možda i značajnija od njih, a govori o tome da zvanične institucije čija je nadležnost suzbijanje sive zone nijesu bile efikasne na nivou koji bi garantovao nesmetano funkcionisanje formalne-legalne sfere.

“Ta činjenica govori o tome da će svako buduće povećanje cijena duvana usloviti značajan rast sivog tržišta usljed nemogućnosti stvaranja uslova za nesmetano funkcionisanje formalnog-legalnog tržišta, što može biti ozbiljan problem u realizaciji budžetskih prihoda po tom osnovu. Na stranu to, što je u takvim uslovima vrlo teško realizovati ono što sve savremene zemlje rade zbog zaštite zdravlja svoje populacije, a to je visoko oporezovanje duvana i duvanskih proizvoda”, istakao je Kostić za CdM.

Da je povećanje cijena duvana bio pogrešan potez smatra ekononista Vesko Pejak. On za CdM tvrdi da je povećanjem cijena duvana Vlada “dala piliku švercerima”.

“Alternativa je prije tri mjeseca poslala dopis Ministarstvu ekonomije u kojem je navela da će poskupljenje akciza na duvan povećati udio crnog tržišta. Prosječna plata u Crnoj Gori je 300 eura i svako poskupljenje se odmah prelije na crno tržište. Alternativa smatra da policija ima osnovu da pokrene istragu o tome da li je ministar imao “šaptače” izvan Vlade Crne Gore koji su mu sugerisali da poveća cijenu cigareta da bi dao priliku švercerima. U ovom momentu se novac od kojeg je punjena kasa za ljekove, penzije i plate u javnom sektoru ide švercerima. Neki od tih švercera sjede na najvišim državnim funkcijama”, smatra on.

Pejak upozorava da, ako MUP ne pokrene istragu o ovom slučaju, to će značiti da u MUP-u imamo ili saučesnike ili nesposobne policijske službenike.

“Samo da podsjetim, za ovih par mjeseci državna kasa je pretrpjela milionsku štetu. To će se osjetiti kad krenu nestašice ljekova i kašnjenje penzija. Sad je kasno da se snize akcize na duvan. Šverceri su već razradili kanale i njihov duvan će uvijek biti jeftiniji od onog na trafikama sa akciznom markom. Ako to ministar ne zna, onda bi trebalo da par mjeseci provede radeći na trafici. Očito je da mnogi ljudi u Ministarstvu nemaju jasan dodir sa stvarnošću. S druge strane, jedan dio inspektora MUP-a ima odličnu saradnju sa lokalnim švercerima. Bez sistema kontrole nijedna država ne može opstati”, zaključio je Pejak.

Predsjednik Mladih Librala Crne Gore Ammar Borančić je jasan-siva ekonomija i visoki fiskalni i parafiskalni nameti ogromno su opterećenje razvoju crnogorske ekonomije i potrebne su sveobuhvatne mjere za rješavanje ovih problema, od kojih štetu trpe i građani i privreda i država.

“Najkvalitetnije i najproduktivnije rješenje definitivno leži u principu većeg stepena deregulacije, smanjenja svih nameta i primjene principa liberalizacije i tržišne ekonomije. Takav princip ne može podrazumijevati povećanje ni akciza, čak ni na duvan, a to se pokazalo već u prvim mjesecima nakon povećanja kada je prihod državi drastično opao, sivo tržiše doživjelo ekspanziju a preduzentici i privrednici koji regularno posluju i plaćaju poreze i druge namete, debelo su oštećeni i diskriminisani. Sve ovo definitivno dovodi u pitanje opstanak i normalno funkcionisanje malih i srednjih preduzetnika koji žele da posluju regularno, međutim, država im naprosto to ne dozvoljava. Štaviše, poruke koje se šalju novim nametima daju i suprotan utisak”, istakao je on za CdM.

Prema njegovim riječima, razvoj privrede, tržišta i preduzetništva koji su pogonski motor i stub temeljac svakog ekonomski naprednog društva, mora se fleksibilnije planirati i dopustiti tržištu da se širi i raste.

“Na taj način dugoročno i održivo zadovoljiće se interesi i preduzentika i države ali i, najvažnije, građana koji će veoma brzo i lako osjetiti povećanje standarda. Princip po kojem se “sječe glava kokotu koji se prvi oglasi” i neutemeljene i glomazne ideje koje su nasljeđe starog komunističkog sistema, ogroman su teret i potrebno ih je segmentirano i permanentno razgrađivati i ostavljati na smetlište istorije, đe i pripadaju, i rukovoditi se sistemima najrazvijenijih država zapadnog svijeta i liberalne ekonomije. Kvalitet života građana jedino je mjerilo u takvom opredjeljenju”, ocijenio je Borančić.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milijarder 2222
Gost
Milijarder 2222

Sad sam gleda finale u Madrid bajern inter 0 2 milito obadva gola. Pandev se dobro borio i igrao od 40 minuta je počeo da govori polako izasa u 80 minut. 👍

Pozdrav!
Gost
Pozdrav!

Košarkaši zakucavaju…

Istaknuti član
Gost
Istaknuti član

A pustite nas sirotinju da se trujemo za male pare, sram vas bilo.
Pusenje smanjuje zivotni vijek pa penzije netemo gledat, sram vas bilo.
Netemo biti na grbacu drzave… olosi … sram vas bilo.

Bu2
Gost
Bu2

Kad covjek cita komentare ispod ovakvih vijesti, rekao bi da ce vlast pasti na sledecim izborima, a kad dodju izbori, onda se narod prodaje za 50 evra. Licemjerstvo…

Sasha
Gost
Sasha

Pa da neko od nasih glavesina nema udio u tome,ne bi ni bilo crnog trzista.Ovako se neko ”puni”,a sam na sebe nece udariti

Zabjelo
Gost
Zabjelo

U ovoj nasoj drzavi sve je konflikt interesa, odnosno stalno imamo sukob izmedju privatnog i javnog interesa. Tesko da cemo mi ikada postati pravna drzava.

Kel
Gost
Kel

dje ima da se kupi sobrani blek rasn

SUNCE SIJA
Gost
SUNCE SIJA

KOD MENE U KOMSILUKU

Zodja
Gost
Zodja

Ima cigara kroz Banjane , ne fali ih. Niksicka policija svercuje.

SJAJ U TRAVI
Gost
SJAJ U TRAVI

A ZA KOGA SVERCUJU…

Šta reći
Gost
Šta reći

Gdje je Marković kad je rekao da će spriječiti šverc cigara. Sram ih bilo.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Ne trci dulje mojkovacki lukavi….da prodje jos koji sleper u tvoj dzep …i kupi sinu 2 3 lokala da nije u zakup stipu foliranje ….

Milijarder 2222
Gost
Milijarder 2222

Sto ucinje mrco. 😃

veki
Gost
veki

znaju dobro ,,gospoda,,ko ššvercuje jer njima dobar dio para daje

Pesa
Gost
Pesa

Sav ovaj sverc upravo organizuje dos i pokriva propale privatizacije,finansira kradju izbora….

Milijarder 2222
Gost
Milijarder 2222

Savo uozbilji se policija ne postoji za to niđe na svijetu mogu samo šleper da uhvate na carinu ili policija ako ga presretne prije magacina. Savo to ne postoji da se ukine.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Narod Crne Gore je ovo vecinski trazio,to je i dobio.Ne trebas biti ni ekonomista ni analiticar da saberes dva i dva.Nije ni ministar samo sa dva razreda osnovne ,pa da nije mogao predvidjeti da ce se ovo desiti.Dizanje akcize na cigarete je uradjeno iz razloga sto je odredjenim strukturama bio potreban kes,koji ne prolazi kroz fiskalne kase i koji se… Više »

SJAJ U TRAVI
Gost
SJAJ U TRAVI

NAJBOLJI KOMENTAR..BRAVO ILUMINACIJA

BMW fanboy
Gost
BMW fanboy

Sve su to domaći brendovi,FM,Monteroyal,trocadero…

Milijarder 2222
Gost
Milijarder 2222

Šverc cigareta cveta svuda evo recimo u italiju stigne marlboro iz moldavije dje kutija marlbora košta euro a u italiju pet ipo eura. Ne može niko ukinuti sivu ekonomiju kad narod nece to kupuje svako od policajca do radnika. Svake dva dana uštede za ribu.

Sasha
Gost
Sasha

Kamo sreće da neko počne i gorivo da švercuje

SUNCE SIJA
Gost
SUNCE SIJA

Sasha!!! BRZO CE I GORIVO…BILI NEKAD U BIDONE …LIPCI RADILI KAO PRAVI SVERC COMERC…
ZABORAVILO SE….SAD SVI POSTENI POSTADOSE☺☺☺🤣😅😁

daga
Gost
daga

Dodji na Cetinje pa da nadjes goriva-DIZELA koliko hoces,uz nizu cijenu,inace “kupljeno”iz gradjevinskih masina i kamiona CrnaGora puta,direkno ispred kuce bivseg radnika te ustanove,a sve na oci inspektora CT policije,jer i oni tamo sipaju na kanistere.Imas i na stotine-hiljade litara,u kompleks “Oboda”sve “CISTO i po ZAKONU”.Ajde BUJRUM pud Cetinja.

SUNCE SIJA
Gost
SUNCE SIJA

SVERC COMERC….VAZDA BIJA I OSTA A UZ TO UVJEK CVJETA….BOZE POMOZI PUSACIMA ..

lud zbunjen...
Gost
lud zbunjen...

Kao sto kaze jedna pjesma:
“…pusi pusi pusimo,sa filterom,bez filtera,pusi cela nacija bez garancija…”

Kenan H
Gost
Kenan H

Kako su se zalećeli da obriju jos koju crkavicu mrčenom narodu. Kako su mislili da ce od cigara pokriju gubitke propale privrede i finansiraju plate namještenika koji nemaju dje više ni da śednu koliko su ih utrpali po institucijama. Seljačka posla ili sto bi se reklo TRT.

Savo
Gost
Savo

Koliko slabu administraciju imamo vidi se i po ovom pšrimjeru. Država je naprsoto nemoćna pred naletom švercera i sive ekonomije. Pogledajte malo kako to funkcioniše u drugim EU državama. Za neregistrovanu prodaju cigareta možete dobiti 3 godine zatvora, pa makar se radilo o samo jednoj šteki cigareta, a kamoli masovan ilegalni uvoz u kojem po svemu sudeći učestvuje i policija… Više »

Send this to a friend