Ekonomija

Donijeti zakon za izvršenje obaveza prema bivšim radnicima Kombinata aluminijuma

Šefovi i predstavnici klubova poslanika parlamentarne većine i predstavnici Vlade Crne Gore održali su u Skupštini Crne Gore sastanak sa penzionisanim radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica i sektora rudarske i metalske industrije.

“U otvorenom i sadržajnom razgovoru, na sastanku je dogovoreno da se u toku ove godine donese zakon na osnovu kojeg će se izvršiti obaveze prema pomenutim bivšim radnicima. Te obaveze tiču se isplate otpremnina, prava koje ovi radnici nisu u ranijem periodu uspjeli ostvariti, iako im je, po pravdi, pripadalo. Predviđeno je da pomenutim zakonom budu precizirani i rokovi i dinamika isplate otpremnina bivšim radnicima”, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Kako navode, predstavnici klubova poslanika parlamentarne većine saglasni su u ocjeni da se prava iz rada i po osnovu rada ne smiju grubo kršiti na način što će se jedna grupa bivših radnika dikriminisati u odnosu na drugu grupu koja se nalazi u istovjetnom pravnom položaju, na način što se jednima izlazilo u susret u smislu isplate otpremnina, a drugi su ostali uskraćeni za to isto pravo.

Ističu da je došlo vrijeme pravde i to će na djelu i pokazati dizanjem ruku za pomenuti zakon. Oni su naglasili da je ovo samo jedna od mjera koja će u ovoj godini jasno pokazati spremnost i opredjeljenje poslanika parlamentarne većine da unaprijede životni standard građana, između ostalog i usvajanjem konkretnih zakonskih rješenja iz domena socijalne politike.

“Predstavnici Vlade su na sastanku iskazali spremnost da do ispunjenja ovih obaveza prema radnicima dođe jer je to u saglasnosti i sa obećanjem premijera da će ovo biti godina socijalne pravde i ispravljanja nepravdi činjenih prema radnicima ovih i drugih preduzeća u prethodnih tri decenije“, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend