Ekonomija

Dostavljeno 1.775 zahtjeva za obeštećenje bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece

Sa ranijih protesta majki

Centrima za socijalni rad dostavljeno je ukupno 1.775 zahtjeva za obeštećenje bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, podatak je za prvu sedmicu podnošenja prijava – od 10. do 14. januara ove godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Najviše zahtjeva je dostavljeno Centru za socijalni rad za Glavni grad Podgorica, opštinu u okviru Glavnog grada Golubovci i opštinu Tuzi (449), Centru za socijalni rad za opštinu Bijelo Polje (327) i centrima za opštine Berane, Andrijevicu i Petnjicu (204) i Danilovgrad (124), dok si ostali centri bili na nivou od 96 do 44 zahtjeva. U prvoj sedmici je najmanje prijava stiglo Centru za socijalni rad za opštinu Herceg Novi (44)”, navodi se u saopštenju.

Počela je druga sedmica dostavljanja zahtjeva, a o broju pojedinačnih prijava zainteresovanima informacije pružaju centri.

“Za dostavljanje zahtjeva, u skladu sa Zakonom o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, posljednji dan je 9. mart ove godine. Ovim zakonom se uređuju uslovi i otkljanjaju posljedice nastale ukidanjem zakonskog prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece”, piše u saopštenju.

Pravo na obeštećenje, u skladu sa važećim zakonom, imaju korisnice mjesečne naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, kojima je to pravo pripadalo u periodu od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine, u skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ukoliko im je ovo pravo ukinuto. Bivše korisnice ostvaruju naknade u procentualnim iznosima od 70 odsto i 40 odsto u visini koja im je bila utvrđena kao korisnicima naknade po osnovu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Pravo na obeštećenje prestaje ako korisnica tog prava zasnuje radni odnos, registruje se za obavljanje preduzetničke ili poljoprivredne djelatnosti ili ostvari pravo na penziju u skladu sa zakonom.

“Uz zahtjev, u kojem stranka navodi da aplicira za obeštećenje kao bivša korisnica naknade, potrebni su dokaz o obustavi prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece koji po službenoj dužnosti obezbjeđuju centri, ukoliko se ne priloži uz zahtjev. Dokaz da nije korisnica penzije obezbjeđuju centri za socijalni rad, osim za korisnice penzije koje dostavljaju dokaz od Fonda PIO da su podnijele zahtjev za obustavu penzije zaključno sa 31. martom ove godine. Takođe, centri obezbjeđuju dokaz da se nije obveznik osiguranja od Uprave prihoda i carina”, navidi se u saopštenju.

Za sva pitanja i nedoumice potencijalne korisnice se mogu obratiti nadležnim centrima.

 

Send this to a friend