Ekonomija

Drecun: Bolje ući u aranžman sa državom, nego bankama

Drecun

Državne obveznice su trenutno na našem tržištu najbolja opcija za štednju građana, s obzirom na to da mogućnosti za dobitak sa malim iznosima od 1.000 eura nema mnogo, kazao je Dnevnim novinama ekonomski analitičar Predrag Drecun, ocjenjujući da je “bolje ući u aranžman s državom, nego novac povjeriti bankarima, jer banke uvijek imaju i troškove koji se ne vide”.

Prema njegovim riječima, štednju u bankama treba eliminisati jer stope, na osnovu kojih se na 1.000 eura godišnje može zaraditi najviše 21 euro, se ne mogu smatrati atraktivnim ni u kom slučaju.

Zato i predlaže obveznice koje emituje država kao najbolji način da se stigne do sigurnih prihoda od štednje. On dodaje da se njima može trgovati na različite načine.

“To znači da građani mogu da kupuju one obveznice koje se već nalaze na takozvanom sekundarnom finansijskom tržištu, već su izdate, ali još nijesu dospjele na naplatu i tu može da se napravi razlika na kapitalnoj dobiti. Takođe, može da se investira u nove izdate obveznice, te da se čeka da istekne njihov rok, kako bi se ponovo prodale državi, uz dobit od diskontne stope”, precizirao je Drecun.

On dalje podsjeća kako nominalna kamatna stopa na godišnjem nivou nije mala, jer iznosi od 2,5 do tri odsto.

“Naravno, to je bolja opcija za investitore s većim sredstvima, jer na milion eura mogu da zarade oko 25.000 eura na godišnjem nivou. A to je solidno ulaganje od kojeg možete imati jednu mjesečnu platu”, zaključio je Drecun.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nagual
Gost
Nagual

Kolika ponjava od teksta, a kad stavite na digitron sta je ovaj coek reka dobijete skoro isti rezultat.. na banke sa 1.000 zaradis 21 €, a na obveznice sa 1.000 zaradis 25 €.

No Name
Gost
No Name

+ pare za obveznicu mozda nikad ne vidis

gost
Gost
gost

Taman tako, a najvise mi se svidja sto su dosta korisceni strucni izrazi iako se obracaju laickoj javnosti (sekundarno finansijsko trziste, kapitalna dobit, diskontna stopa…) Ali tako vjerovatno djeluju mnogo pametnije, a i, ocito, zamazu poruku teksta.

Bljak
Gost
Bljak

Okle milion eura expertu?

alo
Gost
alo

Jos bolje, sto ce nekome ko ima milion “fina plata”?

Send this to a friend