Ekonomija

Država će otkupiti akcije manjinskih akcionara Instituta Simo Milošević

Foto: Miraš Dušević/CdM

Predstavnici Opštine Herceg Novi i Instituta dr Simo Milošević održali su danas sastanak povodom situacije u toj isntituciji sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem. Nakon sastanka, Abazović je saopštio da Vlada želi dugoročno rješenje.

“Sastanak je bio ohrabrujući i postignuta je saglasnost oko zaključaka. Važna poruka sa današnjeg sastanka da će drzava da ide u oktup akcija manjinskih akcionara u Institutu. Razmatrala se mogućnost da državna preduzeća pomognu Institutu, saopštio je novinarima nakon sastanka Ivan Otović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi.

Prema njegovim riječima država će pomoći menadžmentu u pronalaženju novih gostiju koji će dokaziti u Institut.

“Današnji sastanak je veliki napredak. Nastavićemo da se borimo za Institut, on ne smije da propadne. Neće biti lako ali postoji mogućnost da se dosta toga sanira u narednom periodu”, istakao je on.

Predsjednica sindikata Instituta Marija Obradović je kazala da su optimisti.

“Nadam se da će se skoro riješiti pitanje Jugobanke, kao i hitno potpisati kolektivni ugovor. Izvjesno je da će on biti potpisan uskoro. Dobili smo avgustovsku platu. Bitno je povećanje cijena prema FZO, što će svakako olakšati poslovanje. Prepoznata je važnost Instituta, da se zadrži kvalitetan ljudski kadar. Imamo uslove da se nadamo boljitku. Bilo je pomena o privatizaciji ali se brzo od toga odustalo”, rekal je ona.

Prema njenim riječima apostrofiali su da za novi tender treba vrijeme a Institu ga nema, pa je sigurna da se od te solucije odustalo.

“Jedan od uslova koji ćemo morati da ispunimo jeste da dokažemo Norvežanima je da je jedno od najbitnijih pitanja bilo da li je socijalno pitanje riješeno.

Abazović: Vlada želi dugoročno rješenje

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović bio je domaćin današnjeg sastanka između predstavnika Vlade, Instituta dr Simo Milošević, Opštine Herceg Novi i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Abazović je naglasio potrebu i dobru volju Vlade da se pronađe dugoročno rješenje za nagomilane naslijeđene probleme Instituta Igalo u skladu sa zakonom, tako što će se, kaže, adresirati vlasnička struktura Instituta, napominjući da donošenje ovih odluka zahtijevalo funkcionalnu Skupštinu Crne Gore.

On je podsjetio na mnogobrojne korake koje je Vlada preduzela u cilju kratkoročne sanacije situacije ponovivši da Vlada stoji na raspolaganju menadžmentu Instituta po tom pitanju kako bi se izbjegao gubitak eminentnih tržišta, dok god je takva pomoć u skladu sa zakonom.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, ponovio je da će oko 30 odsto duga Instituta ubrzo biti sanirano sporazumom koji se očekuje naredne nedjelje. Podsjetio je i na postupak Upravnog suda koji je nedavno okončan, a po kome je nezakoniti tender iz 2020. godine morao odlukom suda biti nastavljen do finalnog ishoda.

Zaključeno je da Institut ne može nastaviti da funkcioniše na dosadašnji način jer je to neodrživo i u tom kontekstu ponuđeni su sljedeći zaključci:

“Da se u predlogu budžeta Fonda za zdravstvo za sljedeću godinu razmotri dodatno uvećanje cijena koje Fond plaća Institutu za svoje osiguranike; Da Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i predstavnici sindikata Instituta dovedu do kraja pregovore u vezi novog kolektivnog ugovora; Izražava se namjera da se otkupe akcije manjinskih akcionara i razmotre preduslovi za ostvarenje takve namjere; Sagledati mogućnosti za dodatnu finansijsku infuziju Institutu koja je u skladu sa zakonom, kako bi se nastavilo poslovanje Instituta; Vlada izražava podršku Institutu da se pronađu novi izvori prihoda kao što su ugovori sa stranim grupama koje bi dolazile na liječenje”, saopšteno je iz Vlade.

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Premijer u tehničkom mandatu zatvorio je dvočasovni sastanak naglasivši da ovi zaključci imaju za cilj da zaštite zdravstveni turizam Crne Gore kao i naše osiguranike.

Sastanku su, pored Abazovića, prisustvovali potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Fonda za zdravstvo Vuk Kadić, v.d. direktora Instituta dr Simo Milošević dr Savo Marić, predsjednica Sindikalne organizacije te institucije dr Marija Obradović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović i predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković.

M.Dušević

23

avatar
1000
16
7
0
 
18
AkcijeFuturizamMirkoHNrewqDraganHN🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Akcije
Gost
Akcije

Stecaj pa kroz stecaj nek stane na noge

Futurizam
Gost
Futurizam

Odlicno, izmedu ostaloga da isplatite Rakcevicu njegovu promasenu investiciju od vise miliona…akcije instituta vrijede 0, sta ima da otkupljujete?

rewq
Gost
rewq

populizam na teret poreskih obveznika

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

A potpirivač od Katića odsutan. Evo ga novo meljine petijevići za damjanovića ovaj put.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Neka je sa srećom, Žarko 🥰

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Da imamo sdt, svi bi bili uhapšeni.

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Opet bezakonje ala Damjanović. Oteto prokleto… gasi se Igalo…

Sat
Gost
Sat

A gde ti je šuška za to Pantiću ne prima više niko papiriće s garancijom ‘ kad istrčite keš prodat će akcije isto kao krak od petlje na Verušu premijer obećao u septembar radovi ali niko nije ni s kosijerom došao da ne govorim o eksproprijaciji i radovima

Seker
Gost
Seker

Glupost i populizam, platit ce gradjani

Bane
Gost
Bane

Sta ovi probisvjeti rade ovo je strasno , kupila drzava i sta dalje . Vi ne vidite ni prst pred nosom. Vidi ovog sto drzi govor u skupstini srbije i govori da mu je srbija njegova drzava .ovo se sve graniči sa ludilom

Kicoš
Gost
Kicoš

I da vrate jugopetrol, telecom, sva profitabilna preduzeca koja idu novac drzavi ,a ne strancima i profiterima .

DraganHN🇲🇪
Gost
DraganHN🇲🇪

Sve sto su vratili do sad je profitabilno? Zasto onda kukaju zeljezarci da im drzava pomogne? Zasto ovi sa trajekta nemaju dvije iste majice? Zasto je racun za struju duplo veci?

Titanik
Gost
Titanik

Stičem utisak da će to otkupljivanje manjinskih akcija biti prisilno. Imaju li manjinski akcioneri pravo da odbiju prodaju svojih akcija i sačekaju vrijeme kada će njihova vrijednost bitno porasti. Kako bi bilo da objavite kretanje vrijednosti tih akcija u zadnjih deset godina? Izgleda mi da niti jedan javni medij ne prati kretanje tržišta akcija u CG. Jedna stvar mora biti… Više »

Canon
Gost
Canon

Vratili su Državi Željezaru, Trajekt u sad će Institut.. Bravo… Lsko je pridavati bilo..

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Sva 3 promasaja i slucaj za tuzilastvo….zeljezaru koja je propala i nikad vise nece raditi rentabilno od privatnika koji je platio 8 mil kupili za 20 miliona .od nasih para..korupcija i kupovina glasova…trajekte je trebalo zamijeniti mostom koji je jeftinije resenje sigurnije i cistije …trajekti raspali zagadjuju more i kupovina glasova ..a institut ne vrijedi ni pola koliko treba da… Više »

DraganHN🇲🇪
Gost
DraganHN🇲🇪

Zeljezara ne radi, trajekt nije vracen Herceg Novom a ni Tivtu iako je receno da oce, institut ce da propadne cim ga vlada otkupi i prodace ga nekome za male pare

MirkoHN
Gost
MirkoHN

Milo ga je vec htio prodati za male para ali na srecu nije uspio

Bane
Gost
Bane

I sta dalje opet pljackaju pojedinci pogotovo mafijasi oz morskog dobra. U Hrvatskoj su vec otvprili slucaj prodaje trajekta koji je bio za rezanje i cjenom od 90 hiljada a prodat za skoro 600 hiljada. Zeljezara je najveca prevara i baceno 30 miliona,nikada nece proraditi.

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Ništa nisu vratili već radili nelegalno. Lako je biti boljševik u mantiji. Zlatili se komunisti pri ovim neznalicama.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ođe samo litije pomažu

marco
Gost
marco

Znači partijski vojnici će sa porodicama da ljetuju, pardon, da se liječe u Institutu. O trošku svih nas naravno.

Observer
Gost
Observer

Oročit će neki kratkoročni ugovor, da zamažu situaciju.

Bane
Gost
Bane

Eto tako ,to je pravo obrazlozenje

Send this to a friend