Ekonomija

Država će se privremeno finansirati i u maju, Skupština kasni sa usvajanjem budžeta

Ilustracija

Iako je Skupštini 31. marta dostavljen predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, država će se i u maju finansirati na osnovu rješenja o privremenom finansiranju, koje je juče donijelo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, piše Dan.

Skupština je za 11. maj zakazala sjednicu na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda predlog Zakona o budžetu, ali se odluka o državnoj kasi očekuje tek nakon glasanja o tužilačkim zakonima i smjeni ministra pravde Vladimira Leposavića.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, prema informacijama Dana, neće razmatrati predlog zakona o budžetu prije 15. maja.

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Milojko Spajić, Dan je pitao koliko neusvajanje budžeta, skoro mjesec i po nakon što je dostavljen Skupštini, otežava sprovođenje programa i politika Vlade.

Vlada je, kažu, u ustavnom roku uputila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu i očekuje se da ubrzo bude usvojen u Skupštini. Donijetim rješenjima o privremenom finansiranju obezbijeđena su sredstva za redovno funkcionisanje, servisiranje svih javnih funkcija, kao i pravovremeno izmirivanje zarada, penzija, socijalnih izdvajanja, uz ostvarene uštede na nepotrebnim troškovima.

“Imajući u vidu da je usljed zdravstvene situacije izazvane pandemijom virusa korona bilo neophodno povećati izdvajanja za potrebe finansiranja socio-ekonomskih mjera podrške građanima i privredi u suočavanju sa negativnim posljedicama pandemije, rješenjima o privremenom finansiranju planirana su sredstva za navedene namjene, uz poštovanje zakona. Dakle, rješenjima o privremenom finansiranju daje se podrška implementaciji politika Vlade i identifikovanim prioritetima. Predstojećim usvajanjem budžeta za 2021. godinu nastaviće se efikasno sprovođenje planova Vlade, kao i planova svih potrošačkih jedinica bu džeta države”, naveli su Danu iz tog resora.

Pojasnili su da usvajanjem predloga zakona o budžetu, odnosno datumom primjene Zakona o budžetu, prestaje primjena rješenja o privremenom finansiranju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Sto ovi rade? Jesu lu svjesni posledica?

oooo
Gost
oooo

Zar ne usvajanje budzeta ne povlaci i pad vlade?????????

Send this to a friend