Ekonomija

Država ćuti, hotelijeri kukaju, a vlasnici pune džepove

Pored šverca cigareta, alkohola i druge robe, unosan posao je odavno i izdavanje stanova na duže, a posljednjih godina i na sat, dan, dva bez plaćanja poreza. Cijena po danu uglavnom se kreće od 15 do 40, a nerijetko i 50 eura.

U ovu sivu zonu država, koja gubi ne male prihode, još praktično nije ni zavirila. Nema zvaničnog podatka koliko se stanova u Crnoj Gori izdaje i koliki su prihodi od toga. Imaju samo ranije podatke iz nekih Vladinih strateških dokumenata koji govore da su podstanari blizu 18.500 porodica sa oko 60.000 članova.

Na drugoj strani se procjenjuje da ima oko 60.000 praznih stanova. Za sada nema odgovora na pitanje koliko država gubi od ovog nelegalnog biznisa. Nema preciznog odgovora ni na pitanje koliko dobija od onog malog broja koji plaćaju porez na rentiranje stanova jer se prihodi od poreza na taj način ne razvrstavaju.

U Poreskoj upravi su Pobjedi kazali da imaju samo kumulativne cifre.”U prošloj godini je ukupno (bruto) naplaćeno 147,22 miliona eura poreza na dohodak fizičkih lica. Od toga je po osnovu poreza na prihod od imovine i imovinskih prava prihodovano 3,49 miliona eura”, naveli su iz Poreske uprave.

Oni su objasnili da je nemoguće izvesti podatak koliko je od ovih 3,49 miliona eura država prihodovala od rentiranja stanova jer sistem kumulativno evidentira. A oni koje pogađa nelegalno rentiranje stanova kažu i da je svih tri i po miliona samo od rentiranja stanova – malo je.

Do sada su u žalbama bili najglasniji hotelijeri, koji su se obraćali državi obavještavajući da im renta stanovi otimaju goste i da postoji opasnost da će početi da zatvaraju hotele. Upozorili su da se na Primorju čak cijele zgrade (stanovi) izdaju kao hotelske sobe, a vlasnici ne plaćaju porez. Oni su tražili i pomoć inspekcije. Predlagali su da ne bi trebalo dozvoliti da se stanovi izdaju na period kraći od 60 dana i da to mora biti jasno zakonski regulisano. Za sada je sve u inicijativama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blaki
Gost
Blaki

Ako su im stanovi konkurencija ,onda ,slobodno da se zatvore .
Porez ? Dali su oni oporezovani na pravi način ?Kako da ne ….

DReal
Gost
DReal

Briga mene za milion eura,sto hiljada..No dje nac 50-100 eura majku mu,to me brine.😁

lipovo
Gost
lipovo

,,psi laju, karavani prolaze,, – decenijama ista priča da se zamažu oči. Država ima načina ali nema snage ili volje da presiječe ,,gordijev čvor,, liberalne ekonomije, da dovede stvari u red i svane ,,boljem životu,, narodu CG. Država je jaka koliko je jaka poreska politika . Ne visinom poreza već obavezom da SVI plaćamo poreze, bez decenijskih reprograma koji urušavaju… Više »

amo
Gost
amo

Prifalilo para pa bi iz jalove krave tele izvukli.Jos malo pa ce naplacivat i porez na vazduh sto disemo.

Marko114
Gost
Marko114

Prvo da ti “hotelijeri” dokazu porijeklo imovine i novca kojim su sagradili hotele. Ne zelim da u to mijesam stare drzavne firme. Skoro svi ti “hotelijeri” su preko noci to postali kada je tebalo “isprati” pare zaradjene na “svi znamo koje sve nacine”…

mirko
Gost
mirko

kad uredite državu da svi plaćaju porez,da se svi radnici osiguraju i primaju plate preko banke onda možete pričat ovu priču.Ovako će neki bistri službenik koji je završio ekonomiju na UDG da šibne porez na rentu pa će cijena najma da skoči za 40% i opet će da nastradaju podstanari koji nema šanse da mogu stan da kupe.Već viđeno u… Više »

Nera
Gost
Nera

Bravo!
Pogotovo za ovo kada su hotelijeri u pitanju.

MSC
Gost
MSC

Hotelijeri kukaju, jer ne znaju svoj posao, cijene urnebesne, a usluga nikakva, objekti se ne renoviraju i ne prilagođavaju ciljnoj grupi turista. I nije tačno da poreska ne obračunava porez. Porez na imovinu za sve objekte, koji nisu primarno prebivalište, se obračunava po ogromnim stopama, plus turistička taksa, bez obzira na to da li neko izdaje taj objekat turistima ili… Više »

Eto tako
Gost
Eto tako

Da se placa porez svakako i obavezno, ali period kraci od 60 dana je toliko smijesno da se vjerujem nece razmatrati, jedina bi zemlja u svijetu bila😀 cudo kad je nteres u pitanju kako se covjek ‘izoblici’ nastao bi novi pojam ‘ turistički fašizam ‘ 😀

Primorac
Gost
Primorac

Okle ovoliko podstanara u Budvi pa koliko taj grad ima stanovnika sudeći po ovim novinarima ima ih preko 100 000 hahaha

Send this to a friend