Ekonomija

Država da sačuva Montenegro airlines

Montenegro airlines povezuje Crnu Goru sa svijetom i značajno utiče na privredu ostvarujući indirektan doprinos od oko 215 miliona na godišnjem nivou, kazao je za TVCG direktor MA Živko Banjević.

Banjević poručuje da se benefita kompanije ne treba odreći, već poslovanje optimizovati.

Direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić navodi da dvije kompanije ne mogu jedna bez druge.

“Jako je bitno da država Crna Gora sačuva MA, jer je to kompanija koja u Crnu Goru i iz Crne Gore dovede vjerujem ove godine 600.000 putnika. Dakle to je izuzetan broj za sve nas i vjerujem da će saradnja između MA i Aerodroma Crne Gore svakim danom biti sve bolja”, kazao je Orlandić.

Zbog toga što je Montenegro airlines-u u protekloj godini data pomoć iz budžeta od više od 10 miliona eura, često se postavlja pitanje je li državi takva kompanija potrebna.

Ekonomskki analitičar Predrag Drecun kaže da je kompanija potrebna, jer je mnogo više od ekonomske cjeline.

“Mnogo bi bilo bolje napraviti jednu cjelovitu državnu priču, reći pošteno građanima ovo košta našu državu, naše poreske obveznike, ali to je naš interes. MA treba pomoći, kao što mnoge države pomažu svoje aviokompanije, jer je to državni interes”, ističe Drecun.

Sa druge strane, bivši ministar finansija Raško Konjević kaže da je stanje nedopustivo, ali pozdravlja najavu Vlade da će tokom septembra pokrenuti javnu raspravu.

“Mislim da tu nadležno ministarstvo ima jedan nekorektan odnos prema građanima. Mislim da je nepošteno da 600.000 građana finansira takve dubioze u jednoj državnoj kompaniji. Na drugoj strani, vi od tog nadležnog ministarstva u protekle dvije godine ne možete da čujete nijednu riječ šta je plan, šta je strategija”, ukazao je Konjević.

9 Komentara na "Država da sačuva Montenegro airlines"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend