Ekonomija

Država prodajom obveznica zaradila 75 miliona eura

Ministarstvo finansija uspješno je realizovalo prvu tranšu obveznica, koja je emitovana 22. i 23. aprila ove godine, te je, u ovoj fazi, prikupljeno oko 75 miliona eura, saopšteno je danas iz tog resora.

U Ministarstvu su istakli da su emitovane obveznice na period od pet i sedam godina, a naročito je značajno veliko interesovanje kupaca za obveznice od sedam godina, čime je pokazano veliko povjerenje investitora u pouzdanost crnogorskih hartija od vrijednosti.

“Na ovaj način je potvrđeno povjerenje u fiskalnu stabilnost, kao i činjenica da Crna Gora može realizovati aranžmane na sve duži i duži vremenski rok. Ova činjenica govori da sve mjere koje je Vlada preuduzela u prethodnom periodu daju rezultata i sve više učvršćuje položaj Crne Gore na tržištu kapitala”, ocjenjuju u Ministarstvu finansija.

Napominju da je za sedmogodišnju emisiju za ponuđenih 50 miliona eura bilo dostavljeno oko 63 milona eura zahtjeva, što je i uzrokovalo da se obveznice umjesto po nominalnoj, prodaju po većoj cijeni, odnosno da država prihoduje 150 hiljada eura. Stoga je sedmogodišnja emisija obveznica zatvorena već prilikom realizacije prve tranše.

“U pogledu petogodišnje emisije, realizovano je oko 25 miliona eura, iznos koji je očekivan, za prvu tranšu. U periodu od mjesec dana, odnosno krajem maja mjeseca, biće realizovana druga tranša, gdje se očekuje značajno učešće investitora. Pomenutim emisijama tokom godine, biće ostvarena najveća emisija dugoročnih obveznica na domaćem tržištu do sada, što pokazuje da povjerenje sve više i i više raste”, naglasili su u Ministarstvu.

Namjera tog resora je da, kroz dalji razvoj tog vida finansiranja, u što je mogućoj mjeri razvije domaće tržište kapitala, da omogući investitorima da što više ulažu u zemlji, nego u inostranstvu, kao i da približi ovaj vid ulaganja i samim građanima.

“Kupovinom obveznica jasno je pokazano povjerenje investitora u domaće hartije i njihova spremnost da u svom potrfoliju raspolažu crnogorskim dugoročnim hartijama od vrijednosti, što daje dodatni motiv da se na ovom planu i dalje preduzimaju aktivnosti u cilju njegovog razvoja”, zaključuju u Ministarstvu finansija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Država ZARADILA 70miiona….e blago ti u pamet..

Piroska
Gost
Piroska

Ovaj naslov bi mogao da ide da sam ja odstampao jedno 10 meleona obveznica a onda ih prodao po ulicama Podgorice,…..normalno , te obveznice ne bi imale nikakvu vrijednost i nikad ne bi mogle biti naplacene :))))))))))))

nebojsa
Gost
nebojsa

Sve je to dobro,dok ne dodje vrijeme da se pare vracaju nazad,uz kamatu naravno. Onda ce doci do poteskoca nicim izazvanim,zbog toga ce se povecati porezi,uvesti novi,opet ce poskupiti struja,vode i komunalije i tome slicno i vec vidjeno.

Cangrizalo
Gost
Cangrizalo

Cus ” zaradila”. Mislite: zaduzila se?

Pjer
Gost
Pjer

Kako sad te parustine pametno potrositi

Ljuta
Gost
Ljuta

Nema više Duška Kneževića pa se moraju snalaziti dok ne prodje koja tona….

Sikole
Gost
Sikole

A nije zaradila, nesretnici nepismeni i neznaveni…nego se zadužila tj. sve nas zadužila.

Send this to a friend