Ekonomija

Država uvodi red na tržištu kozmetike

Ministarstvo zdravlja po prvi put uređuje tržište kozmetike kroz pripremu Zakona o kozmetičkim proizvodima. Nacrt dokumenta je na javnoj raspravi, a za sada nije pristrigla nijedna primjedba. Načelnica Direkcije za harmonizaciju propisa iz zdravstvenog resora Slavojka Šuković za DN kaže šta će sve biti obaveza proizvođača, distributera i uvoznika kozmetičkih proizvoda.

“Po prvi put u Crnoj Gori uređuje se oblast kozmetičkih proizvoda i to kroz Zakon o kozmetičkim proizvodima koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi” kazala je za Dnevne novine Slavojka Šuković, načelnica Direkcije za harmonizacijupropisa.

Kako objašnjava Šuković, ovaj zakon će biti usklađen kako sa domaćim pravnim poretkom, tako i sa strogim propisima i standardima Evropske unije, a planiran je za kraj tekuće godine.

”Cilj donošenja zakona je obezbjeđivanje standarda i zahtijeva koje propisuju evropski propisi i uređivanje ove oblasti u smislu proizvodnje, prometa i upotrebe kozmetičkih proizvoda u cilju zaštite života i zdravlja građana”, ističe Šuković.

Ona objašnjava da je u proceduri svega potrebno obezbijediti funkcionisanje tržišta, a to se postiže na način da odgovornost za bezbjednost kozmetičkih proizvoda snose, prije svega proizvođač, distributer i uvoznik kozmetičkih proizvoda.

”Kozmetički proizvodi moraju zadovoljavati standarde dobre proizvođačke prakse, moraju ispunjavati određene kriterijume koji su propisani ovim zakonom u odnosu na sadržaj supstanci koje čine kozmetički proizvod. Ono što je takođe obaveza jeste obilježavanje kozmetičkih proizvoda, obavještavanje krajnih korisnika o kozmetičkom proizvodu kao i obavještavanje javnosti i nadležnih institucija Ministarstva zdravlja, uprave za inspekcijske poslove u slučaju pojave nekog neželjenog dejstva na lijek. Takođe je obaveza krajnjeg korisnika da prijavi u koliko dođe do istih”, kazala je ona.

Kako navodi, dosadašnja uređenost tog zakona ”razbacana” je u više zakona kao što su npr. Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o sanitarnoj inspekciji, Zakon o bezbjednosti i dr, tako da se uvođenjem ovog zakona postiže kompletnost i potpuna bezbjednost prilikom stavljanja kozmetičkog proizvoda na tržište.

”Proizvođač je dužan da uradi procjenu bezbjednosti i usaglašenosti sa ovim zakonom i strogim kriterijumima. Zakonom će biti propisano koje su to dozvoljene supstance za kozmetičke proizvode, koje su ograničeno dozvoljene kao i one koje su zabranjene. Znači, jedna kompletna uređenost, kompletan sistem u kojem će građanin biti zaštićen od štetnog uticaja proizvoda po ljudsko zdravlje’’, kazala je načelnica.

Šuković dodaje i to da je, u skladu sa propisanom procedurom, priprema Zakona vrlo transparentna.

‘’Data je široka mogućnost svim zainteresovanim subjektima i pravnim licima koja se bave proizvodnjom, distribucijom i trgovinom kozmetičkih proizvoda kao i stručnoj i laičkoj javnosti, da daju doprinos u pripremi što boljeg i primjenljivijeg zakona na opšte zadovoljstvo’’, ističe ona.

Iz Ministarstva navode da je ovaj zakon poslat na javnu raspravu i da još uvijek nije pristigla ni jedna primjedba, sugestija, niti mišljenje vezano za njega ali da će oni, u svakom slučaju svaku konstruktivnu sugestiju uzeti na razmatranje.

‘’Moram istaći da, na osnovu dosadašnje prakse, a svi zakoni prođu tu proceduru u postupku primjene, javnost ne iskazuje neko značajnije interesovanje za učešće u tom dijelu. Tako da nam ni jedna primjedba nije pristigla ali će Ministarstvo zdravlja svaku konstruktivnu sugestiju uzeti u razmatranje’’, kazala je Šukovič za DN.

Ona takođe ističe da je ovo radna verzija zakona i tek prva faza u njegovoj izradi i najavljuje njegovu drugu fazu u kojoj će održavanjem okruglih stolova imati priliku da javnost upoznaju sa pojedinostima.

‘’Imamo fazu poziva javnosti koji se već nalazi na sajtu Ministarstva zdravlja, a sljedeća faza je upućivanje drugog poziva za učešće u pripremi nacrta zakona održavanjem okruglih stolova’, navodi ona.

Naime, kako se radi o zakonu čija se priprema odnosi na usklađivanje sa evropskim propisima, iz Ministarstva zdravlja saopštavaju da su u obavezi da, nakon završetka okruglog stola, zakon pošalju na uvid Evropskoj komisiji i tek nakon dobijenog mišljenja iste, mogu pristupiti procesuiranju zakona prema Vladi na utvrđivanje predloga.

‘’Programom rada Vlade za 2018. godinu i programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji ovaj predlog zakona planiran je za četvrti kvartal tekuće godine’’, saopštila je Šuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zizár
Gost
Zizár

E vrijeme je više a takodje treba malo ispratiti i ove radnje koje navodno prodaju ORIGINAL garderobu, patike i td a to nidje veze. Treba da daju neku vrstu garancije da je odredjeni artikal zaista original pa bar kad platis papreno da znas sta si kupio! A ne navodno original patike sa cijenom od 120€ odjednom mozes kupiti na popustu… Više »

Send this to a friend