Ekonomija

Država zbog auto-puta neće biti oštećena ni cent

ilustracija

Navode da će Crna Gora biti oštećena za 134 miliona eura zbog propusta demantuju brojne činjenice, nećemo platiti nijedan euro više od ugovorom predviđene sume, niti će država biti oštećena za ijedan cent, poručio je danas premijer Duško Marković na premijerskom satu.

Markovića je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao kada će biti završena prioritetna dionica auto-puta Bar Boljare i da li je tačno da će država biti oštećena za 134 miliona eura zbog propusta do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto-puta.

Marković je kazao da je izgradnja auto-puta najzahtjevniji projekat koji se trenutno realizuje u našoj zemlji i najsloženiji projekat koji se ikada izvodio na ovim prostorima i to ne samo u građevinskom smislu.

“Od auto-puta se s pravom očekuje da postane zamajac ekonomije, da generiše dodatni potencijal naše privrede, da osigura razvojnu perspektivu kroz otvaranje novih radnih mjesta, ali i da obezbijedi osudni doprinos za ravnomjerniji regionalni razvoj”, poručio je prvi čovjek Vlade.

Prema njegovim riječima, navode da će država biti oštećena demantuju brojne činjenice. Ugovor o projektovanju prioritetne dionice je, kako je istakao, zaključen na temelju idejnog projekta, a ne idejnog rješenja.

“U idejnom projektu definisan je početak dionice Smokovac-Mateševo, od stacionaže 0, koja se nalazi nakon buduće petlje Smokovac, gledano iz pravca Podgorice. Ugovorom je jasno definisana obaveza izvođača radova da uradi glavni projekat, izgradi, nabavi i ugradi opremu i instalacije za dionicu Smokovac-Mateševo, u dužini od 41 kilometar, počevši od stacionaže 0. Sve navedeno za cijenu od 809,5 miliona eura. Ugovorom je određeno i da se ugovorena cijena može korigovati do 10 odsto u slučaju potrebe za izvođenje naknadnih i nepredviđenih radova”, naveo je Marković.

Kako je kazao, suma od 10 odsto je 81 milion eura i predstavlja sredstva iz kojih će se isplatiti izgradnja prve faze radova na Smokovcu, izgradnja sistema za vodosnabdijevanje lokalnog stanovništva i izgradnja sistema za napajanje strujom.

“Niti je taj trošak 134 miliona, niti ćemo platiti ijedan euro preko ugovorom predviđene sume, niti će država biti oštećena za ijedan cent”, jasan je Marković.

On je naglasio da se ne može govoriti o zaboravljenim radovima.

“Petlja Smokovac nije zaboravljena, već je ona, shodno detaljnom prostornom planu auto-puta Bar-Boljare, sastavni dio jedne od sljedećih dionica auto-puta i to dionice Smokovac-Farmaci”, istakao je premijer, objasnivši da petlja postoji onamo gdje treba povezati dvije dionice ili dva auto-puta, a u ovom slučaju ona će se graditi onda kada auto-put nastavi da se razvija ka Baru.

Danas su, kazao je, prvi kilometri auto-puta već formirani na terenu, po njima se prolazi, mostovi povezuju klisure, a probijeni tuneli su planine i brda pretvorili u cestu, a već naredne godine, zaključio je Marković, biće pušten u saobraćaj auto-put do Mateševa.

Ž.N.

16

avatar
1000
16
0
0
 
16
DelbojdjuradjBob RockMilaPrč
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Delboj
Gost
Delboj

Nece drzava, ali hoce gradjani. Koja je cijena za koriscenje autoputa nama gradjanima Crne Gore? S obzirom da mi finansiramo izgradnju. Je li dzabe?

djuradj
Gost
djuradj

…sta se bune ovi koji iz kuce ne izlaze…njima i ne treba…za svaku normalnu drzavu auto put je osnovna vrijednost…i za Sozinu su “lajali”…a ona naplativo remek djelo…Srbija ce spustiti auto put i bice spojen, to odgovara i njima i nama…jedino drzavo-mrzcima ne odgovara napredak Crne Gore…

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Hahahahahaha…. izgradnjom auto puta iz nista u nidje drzava nece biti ostecena ni cent ali gradjani hoce za milijardu eura!

Mila
Gost
Mila

Ovo je nečuveno licemjerno! Građani već plaćaju, i dugo će plaćati, najskuplje parčence puta u Evropi.

Prč
Gost
Prč

Pa ako se drzavom smatra vlast onda sigurno ne. A ako se smatraju i gradjani onda je svima jasno da smo usli u megalomanski projekat bez ekonomske racun ice. Nisam protiv autoputa ali za nas je brza cesta bila optimalno rjesenje. Nemamo mi taj tranzit koji opravdava toliko ulaganje. Plus kasnije ja su neprihvatljivo ogromna za nasu ekonomiju. Bice o… Više »

Ćotek
Gost
Ćotek

Gradjani će biti oštećeni na četvrto koljeno. 😻😻😻

Kina
Gost
Kina

Nece biti drzava ostecena, nego gradjani. I to zbog ceste iz nidje u nikud.

Bnjj
Gost
Bnjj

Jeli rekao sta o drugim deonicama

Toni
Gost
Toni

Zato narod hoce

Berici
Gost
Berici

Odlican Dule, odlican. necete platiti sad ali sledeci projekat koji smo skoro uveli, e tu cete platiti 😀 O pravi politicar.

Cantona777
Gost
Cantona777

AAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAAHH DOBAR DOBAR

Joxim
Gost
Joxim

Dionica puta Smokovac-Farmaci. Novi momenti za narod. Znači li to da ćemo prvo uskim putem iz Podgorice do Bioča,pa onda još užim od Mateševa do Kolašina,sve uz podebelu putarinu. Izgleda da je tačna ona priča iz opozicije,da se put gradi samo radi hidroelektrana na Morači,a ne na dobrobit naroda.

Pjer
Gost
Pjer

Drzava nece

marko
Gost
marko

Znaci necemo platiti petlju sad,nego naknadno od sledeceg projekta! Bravo za drzavu!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ni politicari ni drzava ni njima bliski tajkuni koji ga grade ili imaju ma kakve koristi od njega ….ali gradjani vec jesu placaju svaku gesku losih politicara i jos losijih ekonomista koji vode ovu zemlju….sverc i kriminal i njime stecen novzc u svim segmentima se uvukao u pore drustva pad morala ….unistene firme bijedne plate bez osiguranja pola crne gore… Više »

Send this to a friend