Ekonomija

Državni dug na kraju septembra iznosio 3,66 milijardi eura

Ukupan državni dug (bez depozita), na dan 30.09.2020. godine, iznosio je 3,660 milijardi eura, ili 79,45 odsto BDP-a, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija.

“Ukupan državni dug sa depozitima, na dan 30.09.2020. godine iznosi 3,388 milijardi eura ili 73,55 odsto BDP-a. Spoljni dug iznosio je 3,090 milijardi eura, odnosno 67,06 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 570,50 miliona eura, odnosno 12,38 odsto BDP-a”, ističu u Ministarstvu finansija.

Depoziti na kraju trećeg kvartala ove godine iznosili su 271,79 miliona eura, uključujući 38.447 unci zlata (čija je vrijednost 61,94 miliona eura) ili 5,90 odsto BDP-a.

“U trećem kvartalu 2020. povučena su sredstva u iznosu od 32,65 miliona eura za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata”, navode u Ministarstvu finansija.

Od tog iznosa, kako naglašavaju, za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen je iznos od 12,48 miliona američkih dolara tj. 10,67 miliona eura.

“Za ostale infrastrukturne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja, razvoja poljoprivrede, nabavku vojne opreme i slično, povučen je iznos od 21,98 miliona eura”, pojašnajvaju u Ministarstvu finansija.

Kreditni aranžmani zaključeni u trećem kvartalu 2020. godine, sa ino kreditorima su:
– sa Evropskom investicionom bankom (EIB), za finansiranje projekta „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“, u iznosu od 40 miliona eura;
– sa Agencijom za razvoj izvoza Kanade (EDC), za nabavku dva helikoptera Bell 505. Ugovorom o kreditu definisano je da ukupan aranžman iznosi tri miliona eura;

Kreditni aranžmani zaključeni u trećem kvartalu ove godine, sa domaćim kreditorima su:
– sa Erste bankom AD Podgorica, u iznosu od pet miliona eura, za potrebe budžeta;
– sa Erste bankom AD Podgorica, u iznosu od 25 miliona eura, za potrebe realizacije kapitalnih projekata Uprave javnih radova;

Tokom trećeg kvartala 2020. godine, obavljena je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 61,17 miliona eura, od čega se 40,53 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 20,64 miliona eura.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 11,08 miliona eura, od čega otplata domaće kamate iznosi 0,81 miliona eura, dok otplata ino kamate iznosi 10,27 miliona eura. Smanjenje duga po osnovu stare devizne štednje u izvještajnom periodu iznosilo je 0,11 miliona eura”, zaključuju u Ministarstvu finansija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dužnik
Gost
Dužnik

Patriote znate li ko nas ovo nagrdi?

Animus
Gost
Animus

Vraticemo kredit sa putevima, gradnjom i gomilanjem stanova, kladionicama i izdavanjem kreveta na crno…to je ekonomija CG.

KLM
Gost
KLM

Ma nije vazno
Ajmo malo istoriju da zvacemo
Posebno zadnjih 500 godina

Vojvoda Lale
Gost
Vojvoda Lale

Nijesu oni u minusu,narod je u minusu.Nijesu oni trošili svoje pare ,no tudje

Djuka
Gost
Djuka

Nika’ više 3,66 milijarde! Biće i 4 vrlo brzo. Opet nam Srbija radi o glavi.

Petrovic
Gost
Petrovic

Kolikav je budzet godisnji Crne Gore?

logika
Gost
logika

sreca pa je ovo nebitna stvar, prece je ko se u koju crkvu moli….

Turbo mili
Gost
Turbo mili

Sad ce nama nasi experti, blago nama sa njima !!

Maki
Gost
Maki

Experti su izgleda bili ovi drpsovci pa su ovoliko nas zaduzili,pamtice se dugo dugo…..

Djuka
Gost
Djuka

Ko nas zaduži ovoliko do sada, Koštunica?

JoKso
Gost
JoKso

Hvala drpsu

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Dužni i Bogu i narodu.. samo ne znam za šta, za promašaje, pošto u državi nema dobre investicije

Ananas
Gost
Ananas

Ima li Ko da nas kupi, da se pocine?! No kad bilje razmislim, sto bi smo kome, ovakvi 😂

Send this to a friend