Ekonomija

Dualno obrazovanje je potreba privrede

Za dualno obrazovanje tokom školske 2018/2019 zainteresovano je 110 novih poslodavaca i 300 učenika što znači da će u narednom periodu ovim vidom školovanja biti obuhvaćeno ukupno 600 đaka, saopšteno je CdM-u iz Privredne komore Crne Gore.

“Ministarstvo prosvjete će stipendirati novu generaciju učenika, a Privredna komora će obezbijediti sredstava za njih 30”, ističu u PKCG.

Ovaj vid obrazovanja, koji karakterišu sticanje teorijskog znanja u školi i praktične obuke u preduzećima, zasnovan je na pozitivnim iskustvima zemalja njemačkog govornog područja. Jedan od inicijatora dualnog obrazovanja u Crnoj Gori je Privredna komora Crne Gore.

“Projekat je izazvao značajnu pažnju crnogorskih privrednika. U školskoj 2017/18 godini, po dualnom sistemu se obrazovalo oko 300 učenika kod 101 renomiranog poslodavca, među kojima su poput Franca, Hilton, Splendid, Centre Ville, Toščelik, Adriatik Marinas, Kalampera, predstavnici proizvođača automobila i mnogi drugi”, kazali su u PKCG.

U procesu je učestvovalo 17 stručnih škola iz 12 crnogorskih opština, i to sa 14 obrazovnih programa odnosno smjerova

“To znači da se 40 odsto od ukupnog broja učenika trećeg stepena prošle školske godine obrazovalo po dualnom sistemu koji podrazumijeva da učenici prve godine od pet radnih dana u nedjelji provode jedan dan kod poslodavca, druge godine dva i treće godine tri, za što dobijaju naknadu”, navode u PKCG.

Ministarstvo prosvjete izdvaja novac za naknade učenicima prvog i drugog razreda, a u trećem razredu one su obaveza poslodavca.

“Veliki je broj privrednih subjekata koji imaju želju, potrebe i kapacitet da učestvuje u kreiranju kvalitetne radne snage kako za svoje, tako i za potrebe tržišta rada u državi, ovaj projekat je izazvao veliku pažnju poslodavaca i želju za učešćem. Uključenjem u ovaj vid realizacije obrazovanja učenika, poslodavac ima mogućnost da pripremi kadar profila koji odgovara poslovanju njegovog preduzeća i zaposli ga po završetku školovanja. Učenik je od samog početka zaposlen u preduzeću i prima zadatke koji su u skladu sa njegovim razvojnim sposobnostima i obučava se u realnim uslovima rada i od iskusnijih radnika. Ako firma zaposli učenika nakon završetka obrazovanja, ona će dobiti zaposlenog koji dobro poznaje proces rada u kompaniji”, objašnjavaju u PKCG.

Princip dualnog obrazovanja je poznat širom svijeta zbog svoje sposobnosti da obezbijedi tržište rada visokokvalifikovanom radnom snagom koja se može prilagoditi novim i promjenljivim uslovima poslovanja i uvođenju nove tehnologije.

Između ostalog, kao posljedicu primjene dualnog sistema obrazovanja Njemačka i Austrija imaju najnižu stopu nezaposlenosti mladih u Evropskoj uniji. Zato je posljednjih godina i aktuelan za implementaciju u drugim zemljama Evrope.

U Evropi 18,4 miliona ljudi je i dalje nezaposleno, uključujući 3,7 miliona mladih. Istovremeno, 40 odsto poslodavaca u Evropi je prijavilo poteškoće u pronalaženju zaposlenih sa potrebnim vještinama. Nedostatak kvalifikovanih radnika smatra se drugim glavnim izazovom za preduzetnike u 2018. godini, prema posljednjem ekonomskom istraživanju Evropske asocijacije komora – EUROCHAMBRES-a.

“Iz tih razloga evropske komore promovišu ključnu ulogu dualnog sistema obrazovanja koje olakšava prelazak iz svijeta obrazovanja u svijet rada, a na istom fonu je Privredna komora Crne Gore. Privredna komora je različitim aktivnostima promovisala značaj dualnog sistema obrazovanja u Crnoj Gori, preko organizacije okruglih stolova i prezentacija ovog vida obrazovanja na sjednicama odbora udruženja do dnevnog konsaltinga preduzećima po ovom pitanju”, ističu u PKCG.

Proces dualnog obrazovanja kontinuirano prati Koordinaciono tijelo u kojem učestvuju predstavnici Komore, ostalih privrednih asocijacija, obrazovnih institucija, Centra za stručno obrazovanje i Ministarstva.

Deficitarna zanimanja

Prethodne školske godine, u cilju regulisanja neravnoteže na tržištu rada i stimulisanja učenika za upis na deficitarne kvalifikacije u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete je podijelilo 119 stipendija u različitim opštinama Crne Gore. Sredstva za 15 stipendija obezbijedila je Privredna komora.

Stipendije su dobili učenici koji se obrazuju po obrazovnim programima kuvar, konobar, monter telekomunikacionih sistema, vodoinstalater i keramičar.

Za školsku 2018/2019 godinu se planira uključenje oko 400 učenika i preko 200 poslodavaca.

Edukativne aktivnosti

Privredna komora je aktivna i u neformalnom obrazovanju. Organizuje niz seminara, čineći dostupnim najnovija znanja i vještine iz područja za koje njene članice pokazuju interesovanje. ova poslovna asocijacija je u prethodnoj godini organizovala oko 50 edukativnih aktivnosti koje je pohađalo više od 2000 polaznika.

Podaci ukazuju da raste broj učesnika na seminarima, što potvrđuje da privreda Crne Gore sve više prepoznaje potrebu za inoviranjem svojih znanja. U prvoj polovini 2018. godine Privredna komora je organizovala preko 30 edukativnih aktivnosti sa aktuelnim temama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrin
Gost
Montenegrin

Pa tako se radilo ranije a mi smo trcali da inoviramo i probamo! Sada toliko turistickih objekata a radnike uvozimo!!?! Nijednu reklamu ,akciju,tv emisiju…ne vidjeh da ljudima objasne da im dijete moze u Crnoj Gori zaradjivati 1000 i vise €ura!! Dobri kuvari,konobari,SPA radnici….

Send this to a friend