Ekonomija

Dubrovčani obnovili aerodrom novcem EU

Crna Gora gradi novi imidž na mapi Evrope i svijeta i bilo bi loše da sve ono što se događa u turizmu i dolazak svjetskih hotelskih lanaca ne prati razvoj infrastrukture. Zbog toga se ulaganje u aerodrome nameće kao neophodno, ocijenio je u razgovoru za Dnevne novine Roko Tolić, dugogodišnj i direktor Aerodroma Dubrovnik.

Tolić, koji je na čelu vazdušne luke Ćilipi proveo devet godina, osmislio je i ugovorio model razvoja dubrovačkog aerodroma novcem iz evropskih fondova. Ukupna vrijednost obnove je 225 miliona eura, od čega su Tolić i njegov tim od Evropske unije (EU) dobili 158 miliona i tako uspjeli da izbjegnu davanje aerodroma na koncesiju.

“Ja sam sa svojim timom u Dubrovniku htio pokazati da mi imamo dovoljno sposobnosti, znanja i pameti, ali i volje i želje da vlastitim snagama iznesemo to, upravo na način na koji to i radimo”, počinje priču Tolić, trenutno angažovan kao direktor prodaje Aerodroma Dubrovnik.

Pripreme za projekat Tolić i njegovi saradnici počeli su prije nego je Hrvatska 2013. godine postala punopravna članica Eu. Za dobijanje ovog novca, ističe on, nije bila potrebna samo dobra namjera i želja, nego i velika i detaljna pripremljenosti za taj projekat. Projekat još traje, a do sada je izgrađen novi putnički terminal koji je otvoren prošle godine.

“Prije ulaska u EU krenuli smo u izradu plana razvoja aerodroma, studije izvodljivosti, usklađivanja projekta sa ekološkim normama i drugom prostorno-planskom dokumentacijom, pa smo kada su nam se otvorile finansijske perspektive u okviru Unije bili spremni sa podneskom i idejom da dobijemo to sufinansiranje što smo i ostvarili. Naravno, Crna Gora je još na evropskom putu, ali znamo šta aerodromi znače, prije svega, za turizam, ali i ostale grane ekonomije”, ukazuje Tolić.

Da bi aerodromi uspješno ostvarivali poslovnu funkciju onda moraju udovoljavati stalno rastućim standardima koje postavlja Evropska agencija za sigurnost, zbog čega traže jako velika ulaganja u infrastrukturu. To je, ističe Tolić, bio slučaj i sa lukom u Dubrovniku koja bez pomoći iz evropskih fondova ne bi mogla sama da prilagodi infrastrukturu.

Komentarišući stanje i rad aerodroma u Crnoj Gori, za koje je Vlada nedavno raspisala koncesioni akt, Tolić kaže da su prometi koje oni bilježe odavno prevazišli infrastrukturu.

“Mogu izraziti divljenje prema kolegama u Crnoj Gori koji, u avijacijskom smislu, zaista obavljaju sjajan posao s obzirom na uslove u kojima rade. Međutim, takva situacija nije dugoročno održiva, perspektive su takve da će vam promet dodatno rasti, a pitanje je i doživljaja putnika. Da li vi možete razviti aerodrome vlastitim sredstvima ne mogu prosuditi jer ne znam brojke”, naglašava Tolić.

U Hrvatskoj, kako ukazuje, ima nekoliko modela razvoja aerodroma. U Zagrebu je aerodrom dat na koncesiju, u Splitu je obnova početa vlastitim sredstvima vazdušne luke, dok se u Dubrovniku u razvoj krenulo uz pomoć novca iz EU fondova.

“Potpuno su tri različite priče i tek neko sa strane može reći koliko je koja dobra i zašto. Ne mogu reći bilo šta loše ni za ono što se događa u Zagrebu, jer taj aerodrom bilježi rast prometa i ima čak interkontinentalne letove. Najgore je kad aerodromi koji su katalizatori rasta postanu usko grlo, pa promet više ne može da raste, a zadovoljstvo putnika bude nisko”, zaključuje Tolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko114
Gost
Marko114

Ovaj tekst sluzi da se ubijedi crnogorska javnost kako je koncesija za crnogorske aerodrome dobar i jedini izbor. Mozda i jeste. Do ulaska u EU dugacak je put a turizam se razvija i ne mozemo cekati. Ipak ovaj tekst samo je u tu svrhu pripremljen. Malo vise nezavisnog novinarstva ne bi skodilo…

logiko
Gost
logiko

To je u prevodu cetvrtina mijarde eura. Sitnica

Nagual
Gost
Nagual

Pa to nije novac EU već hrvatski novac, sobzirom da plaćaju Evrpskoj uniji skoro mijardu eura godišnje članarine

Nikoooo
Gost
Nikoooo

Ne no 500 milijard, ne lupaj, 8 miliona godisnje placa Hrvatska.

Send this to a friend