Ekonomija

Dug Vektre veći od 10,2, a Atlas grupe 6,24 miliona eura

Centralna banka Crne Gore

Posljednjeg dana avgusta u Crnoj Gori su bili blokirani računi 17.646 kompanija, pokazuju novi podaci koje je objavila Centralna banka Crne Gore.

Na novom spisku sada se nalazi 16 kompanija manje nego na onom s kraja jula ove godine. Konkretno, na listi koju CBCG objavljuje mjesečno, u skladu sa Zakonom o platnom prometu, nalazi se 14.044 kompanije sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave, te 3.602 firme koja je u registru CBCG, ali ne i u CRPS-u, pišu Dnevne novine.

Od kompanija iz CRPS-a, tokom jula je njih 266 dobilo zabranu korištenja sredstava sa vlastitog računa i devet van ovog spiska. Najveći iznos blokade novih kompanija sa liste je 6,24 miliona koliko se od 28. avgusta potražuje od Atlas grupe, kao i od društva Atlas invest.

Obje su u potpunosti vlasništvo osnivača Duška Kneževića, odbjeglog biznismena za kojim je još 26. februara raspisana Interpolova crvena potjernica, pošto ga Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je na čelu kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca, ucjenama i utajom poreza i doprinosa.

Slijedi Cijevna komerc sa blokadom od 751.869,17 eura, te podgorički City taxi sa potraživanjem od 571.547,13 eura.

Najveći dug do sada među onim kompanijama koje su upisane u CRPS i dalje ima podgorička kompanija Barać, čiji je iznos blokade 24,64 eura. Slijedi budvanski Begrad sa 17,96 miliona, pa Slobšar&Cok takođe iz Budve i dugom od 11,96 miliona eura. U pitanju su firme kojima su sredstva zamrznuta najmanje deset godina. Vektra Jakić biznismena Dragana Brkovića dostigla je dug od skoro 10,2 miliona za 1.026 dana blokade.

Opština Ulcinj je na kraju avgusta bila blokirana 47 dana, za iznos od 5,13 miliona eura, na osnovu spora koji je protiv nje dobila beogradska firma Rekreaturs, u kojoj kompanija Žarka Rakčevića Vile Oliva ima više od trećine akcija. Na ovoj listi u vrhu po dugovanjima je i dalje podgorička filma Limex koja je više od 19 godina u blokadi i “nakupila” je minus od 4,59 miliona eura, a slijedi Jugooceanija sa dugom od 1,38 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Reprogramirajte im dugovanja, dako otplate do 2100 godine. Crnogorski kumovi i rodjaci……

Beti B.
Gost
Beti B.

Mislim da ovim sto sz duzni milione ništa ne fali. Da su utajili koju hiljadu bili bi u ćuzi radi prosjeka.

Bnjj
Gost
Bnjj

Šta radi poreska a građane maltretiraju za porez na kuće

Realno
Gost
Realno

Duguje Vektra Državi mnogo više. Za svo zlo koje je napravila u Herceg Novom i Pljevljima. Ono nisu privatizacije, nego pljačke u klasičnom smislu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sva Cg je opljačkana

Vujović D.
Gost
Vujović D.

Nije još sva. Ima još ali malo.

Jadni
Gost
Jadni

Vujo: Bojim se da zlosretnoj opoziciji, ako ikad dodje na vlast, neće ostati ništa da kradinjaju.

Send this to a friend