Ekonomija

Dug za struju može biti kočnica za dobijanje kredita u banci

Ilustracija

Dugovanja za struju uskoro će ući u kreditni registar Centralne banke CBCG, što će značiti da će bankama biti dostupni podaci da li građani koji žele da uzmu kredit redovno plaćaju obaveze prema Elektroprivredi EPCG, pišu Vijesti.

Ko se bude našao u evidenciji neplatiša računa za struju može se desiti da mu banka ne odobri kredit. Isto pravilo će važiti i za firme.

Koliki će biti iznos duga za struju koji će banka uzimati prilikom odluke o odobravanju kredita još nije definisano.

Bankama su do sada bili dostupni podaci iz registra o zaduženjima za kredite, minuse po tekućem računu, platne kartice.

Iz CBCG “Vijestima” su potvrdili da su počeli pregovore sa Elektroprivredom u vezi sa uključivanjem dugova za struju u kreditni registar.

“U toku je sagledavanje modaliteta buduće saradnje na razmjeni podataka o kreditnim i ostalim zaduženjima klijenata poslovnih banaka i ostalih finansijskih institucija koje reguliše i kontroliše CBCG i potraživanjima EPCG od korisnika njenih usluga”, kazali su u CBCG.

Objasnili su da će formirati zajedničke radne grupe i uraditi akcioni plan, nakon čega će potpisati ugovor o saradnji i stvaranju tehničkih pretpostavki za razmjenu podataka. Precizni datum završetka tog posla iz CBCG nijesu za “Vijesti” mogli da preciziraju.

Da bi slika o kreditnim zaduženjima građana i firmi bila potpunija u narednom periodu, osim dugovanja za struju, naći će se i dugovanja po osnovu poreskih i carinskih obaveza.

“Namjera CBCG je da, osim EPCG, dalju saradnju ostvari sa Poreskom upravom i Upravom carina koja bi doprinijela realnijem i potpunijem sagledavanju mogućnosti naplate potraživanja, samim tim realnijem planiranju budžeta. U tom smislu, CBCG je uputila zvaničan dopis Ministarstvu finansija i predlog da se održi inicijalni sastanak predstavnika CBCG, Poreske uprave i Uprave carina radi konkretizacije buduće poslovne saradnje”, objasnili su iz vrhovne monetarne institucije.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Middle Finger
Gost
Middle Finger

Sto li ce jos smislit..?

Odoh ja odavde.
Gost
Odoh ja odavde.

Ono sto treba uraditi je sledece :Spakovati se i otići u nepoznatom pravcu…

Elza
Gost
Elza

Najbolje onda da građani idu u elektoprivredu da traže kredit.

prof
Gost
prof

Sram ih bilo !Sve kao kod Glisica u ” Glavi secera “

Pjer
Gost
Pjer

A stacemo sa dugom za vodu

Musa
Gost
Musa

Mora se platit Blazu za zdravu energiju, mora Prva banka imati redovne prilive kao deponent EPCG, uveli su i placanje 75 eur po KW placanje naknade za nove korisnike. Bice toga jos, jer ova firma je famelji zlatna koka. Dok je ovaca bice i novaca.

komunist cg
Gost
komunist cg

Svaka cast, tako treba.

blaf
Gost
blaf

Ovom logikom bilo koji dug (voda,komunalije, održavanje ulaza i sl.) može biti kočnica za dobijanje kredita.Ako su menadžeri iz EPCG nesposobni da naplate potraživanja, ne mora se kršiti zakon,jer je ovo očigledno protivustavno.

Sigurica
Gost
Sigurica

Predlog… Neka CBCG, VDT, SDT,… počnu pregovore sa bivšim rukovodiocima ELEKTROPRIVREDE, koji su finansijski opustošili i rasparčali istu… Građani su počeli dugovati od kada je počela ta afera i prikačeni NAMETI po računima. Istina je da građani vraćaju te njihove pljačke,… što kroz nametne račune, što kroz ugovore po računu + 20€ .

Simo
Gost
Simo

Ovo nije ustavno!!

Vesko
Gost
Vesko

Tragedija:((((

Mikison
Gost
Mikison

Kako da platimo struju ukoliko ne podignemo kredit? Trebalo bi uvesti nove mjere a sve u cilju da se ovaj narod dokusuri ! Dakle moj predlog svim gradjanima koji nemaju kredit u nekoj banci iskljuciti struju bez obzira ima li dug.

aco
Gost
aco

Onda je malo koji crnogorac koji ce moc kredit podic. Bas ce banke to gledat, sami sebe u trbuh skakat.

Send this to a friend