Ekonomija

Đukanović: Najvažnija inspiracija ubrzani ekonomski rast i očuvanje zdrave životne sredine

Najvažnija inspiracija crnogorske državne politike u narednom periodu je ubrzani ekonomski rast i institucionalni razvoj kao najpouzdaniji temelj efikasne vladavine prava i pune evropeizacije crnogorskog društva, kazao je danas predsjednik države Milo Đukanović na otvaranju konferencije “Zadužbina budućnosti”.

“Upravo tako definisani prioriteti potenciraju našu odgovornost za pametan i održiv odgovor na izazove razvoja sa kojima se suočava savremeno čovječanstvo i koji su u fokusu današnje konferencije. Jedan od najsloženijih rebusa svih zemalja u svijetu, nezavisno od nivoa razvijenosti, jeste kako naći optimalnu formulu međuzavisnosti između dva univerzalna cilja: bržeg ekonomskog rasta i očuvanja zdrave životne sredine. Ne samo da je to moguće, nego to je imperativ zajedničke odgovornosti prema planeti koju dijelimo, i prema generacijama našeg potomstva”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima taj odgovor se ne može odlagati, niti prenijeti nekome ko će raditi ove poslove poslije nas.

“Jer, svako odlaganje znači trošenje šansi i resursa i limitira mogućnost budućeg razvoja. Stara kineska poslovica kaže: “Bolje je upaliti svijeću, nego proklinjati tamu”. Mi ne smijemo zatvarati oči pred tim izazovom, već moramo osmišljavati modele koji će voditi uspostavljanju održivog balansa između ovih ciljeva”, poručio je on.

Za to je, kako je dodao, potrebna intenzivna saradnja i sinergijsko djelovanje svih partnera.

“Mehanizam 16+1 se pokazao kao platforma na kojoj se snaži međusobno povjerenje i saradnja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Potvrdilo se da je ovaj okvir, kao spona Evrope i geografski udaljene Kine, izuzetno važan za sve zemlje učesnice u oblasti životne sredine. Istovremeno i dobar podsticaj drugim akterima na globalnoj sceni za odgovoran odnos prema zajedničkoj budućnosti. Osnivanjem Koordinacionog mehanizma u ovoj oblasti, mi ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli u okviru 16+1 saradnje, koje su nam na našu
inicijativu, uz podršku svih zemalja učesnica, delegirane na samitima šefova vlada Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine, u Budimpešti i u Sofiji. To je za Crnu Goru, koja je i dio globalne inicijative “Jedan pojas, jedan put”, i privilegija koja podrazumijeva punu posvećenost i dodatna zalaganja usmjerena ka visokom, ali dostižnom cilju-očuvanju životne sredine, kao jednom od najbitnijih segmenata savremenog života”, naglasio je predsjednik Crne Gore.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 27 godina naš Parlament je na Žabljaku, u srcu Nacionalnog parka Durmitor, koji se nalazi na spisku Svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESKO-a, proglasio Crnu Goru ekološkom državom.

“To je zapisano i u Ustavu Crne Gore. Deklaracija o ekološkoj državi bila je polazna tačka savremenog razvoja Crne Gore, koja je u konačnom dovela do obnavljanja državne nezavisnosti, do članstva u NATO savezu, i na korak do članstva u Evropskoj uniji. I danas, nešto duže od četvrt vijeka kasnije, i 12 godina od preuzimanja pune odgovornosti za budućnost naše države, nesmanjeno smo posvećeni strateškim prioritetima ekonomskog i društvenog razvoja utemeljenog u sistemu vrijednosti evropske i evroatlantske zajednice država”, naveo je Đukanović.

Đukaanovć je naglasio da imajući u vidu da je Crna Gora u pregovaračkom procesu sa EU praktično pred otvaranjem poglavlja 27, Životna sredina-jedno od dva koja još nijesu otvorena-vjeruje da ćesaradnja u okviru ovog novouspostavljenog mehanizma, kroz tehničku i drugu razmjenu iskustava i realizaciju konkretnih projekata, dodatno olakšati ispunjavanje preuzetih obaveza iz ovog poglavlja, kao i kasnije kriterijuma za njegovo zatvaranje.

“Da bi ostvarili željene ciljeve, moramo razvijati i razmjenjivati najbolje prakse i primijeniti savremene standarde koji doprinose poboljšanju životne sredine u svim zemljama učesnicama. Uključivanje ove problematike u sve djelove političkog upravljanja osnovni je zadatak moderne države, čemu težimo u svim sferama društva, od obrazovanja, preko jačanja i razvijanja institucionalnih pretpostavki, do usklađivanja zakonodavnog okvira”, zaaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neko
Gost
Neko

Vazda ista rečenica.

Defforrrmeeerro
Gost
Defforrrmeeerro

Evo 30 godina slusam ovoga o ubrzanom ekonomskom razvoju bojim se probicemo zvucni zid ekonomijom kad se to zaleti kukaaavce crrrni hahahahahaha

Snob
Gost
Snob

Pa nemoj samo da slušaš nego i gledaj.Za 30g se Crna Gora iz korijena promijenila.Uvijek smo bili daleko iza Srbije a sad uveliko ispred.Pogledaj samo oko sebe.Garderoba,kola,ljetovanja,zimovanja,putovanja…..Dje su ti ljudi koji većinu ovog ne isprate?Piju se kafe pola dana.Jede se u restoranima ili naručuje.Vrtici,zene za čuvanje djece,ciscenje…..

Meho
Gost
Meho

To ako se poredis sa jugom Srbije. Samo Novi Sad je milju ispred CG da ne pricam o Beogradu.

Defforrrmeeerro
Gost
Defforrrmeeerro

Hahahahaha ti si makar skroman, poredis nas sa raspalom srbijom..milo nas poredi sa monakom a Migo podgoricu sa paris st germain 😂😂😂 procitaj malo sta je odrzivi razvoj..crnogorski razvoj je sve samo ne odrziv..3 milijarde duga a jedva se isplacuju penzije, socijalna davanja i plate javnom sektoru…jos 3 milijarde sad da nam kredita odobre (a nece nije niko lud) opet… Više »

Snob
Gost
Snob

Pare se uzimaju a što rade sa njima ne znam.Samo je naplaceno milion i nešto kazni po primorju.Tunel sozina mlati milijarde,i ne znam što sve nijesu izmislili ma sve je haos.Samo se radi o tome da građani ove države ne zaslužuju bolje.Oci vade jedni drugima na nacionalnoj osnovi,mlate istoriju kako kome odgovara,mrze zastavu,jezik,druge religije….Pritom hoće lagodnost,ne prezaju od nelegalnih poslova,je… Više »

Defforrrmeeerro
Gost
Defforrrmeeerro

Samo da se osvrnemo na ovo sto si napisao da sozina mlati milijarde..da analiziramo tvoj intelekt..1 milijarda je broj 1 i devet nula..neka je prosjek po vozilu 4 eura (a nije)..uzmimo jedninu, soxina mlati jednu milijardu a ne vise njih kako si rekao…1.000.000.000 : 4 eura= 250.000.000 vozila..pretpostavljam mislio si godisnje uzima milijarde…250.000.000 vozila sa 2 putnika = 500.000.000 putnika..crna… Više »

Snob
Gost
Snob

Bravo matematicaru!To je bio bezazlen primjer.Uzmi jos npr takse komunalije za sezonu.Pa neka je minimalna cijena kreveta ili apartmana za sezonu.I to je opet sitno.Da ne pricam o porezima na sve i svasta pusenje,autorska prava za muziku i sl gluposti. I ja rekoh da se cudim da nema para a ne da ih koristimo.A tebi vlast smeta zato sto si… Više »

Meho
Gost
Meho

Ekoloska drzava – mrtvo slovo nb papiru (smeca svuda, Slovenija je ekoloska drzava). jacanje institualizma – mrtvo slovo na papiru (diktatura i institucionalizam ne idu ruku pod ruku). Ekonmska razvoj – mrtvo slovoa na papiru (sva rebalansa samo ove godine, oprastaju se visemilionski dugovi Portu, aerodrom na dobos. autooput probija rokove, nidje znacajne investicije).

Wiz
Gost
Wiz

Da ubrzani ekonomski rast budzeta prve familije i sta?! ocuvanje cega!?

Stari
Gost
Stari

Kako su samo ubrzali evo naprimjer: B Polje,Mojkovac,Niksic,Berane,Cetinje,Dgrad itd

Snob
Gost
Snob

Pa svi su došli na primorje i uzeli sve što im treba.Nema potrebe da se ulaze.Naravno kad i to dosje na red oni će imati sve duplo i opet se buniti za prava

Avro
Gost
Avro

Ubrzan ekonomski rast! Hm. Možda rast stvarno ubrzava,ali ga niko živi ne vidi!

Razocaran
Gost
Razocaran

Koliko puta ponovljena floskula.

Send this to a friend