Ekonomija

Đukanović optimista, očekuje dogovor Vlade i sindikata

Milo Đukanović (Foto: Vlada Crne Gore)

Predsjednik Crne Gore saopštio je da je siguran da će Vlada pokazati senzibilitet prema radničkim pitanjima, kao i da očekuje da izvršna vlast i sindikati usaglase stavove o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i da neće biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima.

“Optimista sam, nadam se neće doći do radikalnih poteza, te da će se naći rješenje između nadležnog ministarstva i Vlade s jedne strane i sindikata sa druge i da će Crna Gora nastaviti da se skladno ekonomski i demokratski razvija“, kazao je Đukanović novinarima nakon otvaranja Ministarske konferencije pod nazivom Zadužbina budućnosti, koja se održava u Podgorici.

On je istakao da vjeruje da neće zaista biti potrebe za bilo kakvim radikalnim potezima.

“Vjerujem da neće biti potrebe ni za nečim što bi dovodilo u pitanje ono što je veoma važan kvalitet crnogorskog društva danas, a to je socijlna politička i bezbjedonosna stabilnost”, kazao je Đukanović.

Podsjećam da je nedavno ministar rada i sovcijalnog staranja Kemal Purišić rekao da Vlada neće povući Nacrt zakona o PIO, kojim se predviđa da muškarci ubuduće u penziju idu sa 67, a žene sa 65 godina starosti i 40 godina radnog staža.

S druge strane predstavnici unije slobodnh sindikata i saveza sindikata predlažu da 40 godina radnog staža ostane jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, kao i da starosna granica za penzionisanje bude  65 godina života i za žene i za muškarce.

Osim ga sindikati zahtijevaju da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada u najboljih 20 godina i da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, odnosno da starosna ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti manja od 55 odsto mjesečne zarade.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kemo
Gost
Kemo

Smanji doprinose na plate pa ces imat veci priliv

Pele
Gost
Pele

Ovo je igra da se ne moze docekat penzija,Realno je od 60god da se moze regulisati penzija, a staza koliko ko ima pa staviti uslov minimalno 20god staza da je neophodno, tako bi ljudi koi su poceli radit sa 25g imali 35god staza malo li je, ili sa 30 god ako je neko poceo da 30 god radi i ostvari… Više »

NBA
Gost
NBA

RADNICKA KLASA JE OD PRVOG DANA BILA NEPOKOLEBLJIVO ZA VAS GOS.PRESJEDNICE,I BICE ,HVALA VAM STO MISLITE NA NAS! UVIJEK STE POSTOVALI RADNICKU KLASU!

Piroska
Gost
Piroska

Obavezno procitajte ovaj clanak i bice vam jasno u kojem smo polozaju danas i sto nas ceka zab2-3 godine https://www.cdm.me/ekonomija/drzava-mora-povecati-broj-zaposlenih-ili-ce-se-naci-u-ozbiljnom-problemu/

ND
Gost
ND

Milo,naredi ovim tvojim pulenima da se normalno dogovore sa sindikatima. Ovo što su naumili je zločin.

Eon
Gost
Eon

Tacno tako,zlocin prema ljudima koji najvise doprinose Crnoj Gori.Ako taj zakon izglasate,dovidjenja!

Razocaran
Gost
Razocaran

ND,ala SI velika naivcina.Pa sve ovo sto SE desava,MASLO ME MILA DJUKANOVICA.
Mislis li CRNJO,da SE moze NESTO uraditi bez Milovog Aminovanja.

Dado
Gost
Dado

Kad to nije bio optimista.Vlada ne smje da pogrijesi a pogotovo ministri.Zakon je zakon.

Gost
Gost
Gost

Pa i Sindikati očekuju dogovor sa ministrom Kemalom Purišićem ali ako ga ne bude onda generalni štrajk. Tako je to i EU i svuda u svijetu.

Gunn
Gost
Gunn

To je svuda u normalnom svijetu, ali ne u ovoj privatnoj komunističkoj ,,drzavi”

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

a nema ko ovdje da napravi nikakv strajk jer su svi kupljeni od strane gospodina predsjednika , kome zelim sve najbolje u zivotu i sjutra moju penziju koja ce mi iznosit 200 e

Meho
Gost
Meho

Ova drzava nema veze sa EU, ovo je klasicna diktatura.

duda
Gost
duda

Malo morgen
Zarubicu smjenjuju sledece nedjelje
Pa ti dule strajkuj sa kekom

pravedan
Gost
pravedan

Država je dozvolila da poslodavci skoro dvije decenije uplaćuju doprinose na garantovane zarade tj.65% od minimalnih na ionako obezvrijeđene zarade koje je “jela” inflacija naročito od 1984godine a da ne govorimo o hiper inflaciji 90-tih.Stoga je portpuno pravilno da se uzme kao osnovica za obračun najboljih 20 godina.

Send this to a friend